(ODZIVI) Tadej Pogačar: Ni zmaga, je pa mala zmaga

Uroš Gramc Uroš Gramc
09.07.2023 20:55

Tadej Pogačar drugič v štirih dneh premagal Jonasa Vingegaarda in mu ob odhodu na prost dan diha za ovratnik. Matej Mohorič ulovil stopničke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Pogačar je pobegnil rumeni majici.
EPA

Devet etap je za kolesarji na 110. dirki po Franciji, pred njimi prvi prost dan, dvoboj med Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem pa vse tesnejši. V preizkušnji z drugim najtežjim zaključkom (na prvem mestu naj bi bil petkov Grand Colombier) je lastnik dveh rumenih majic še osem sekund odščipnil branilcu naslova, njuna razlika za zadnjih dvanajst etap pa znaša le še 17 sekund. Vse odkar je Gorenjec na Marie Blanque izgubil minuto, se je tehtnica začela nagibati na njegovo stran. Na ognjenik Puy de Dome je dve leti starejšemu Dancu odmeril dovolj zaostanka, da so v njegovem moštvu rezultat ocenili kot zmago.

Senca Danca je izginila

"Te sekunde so za Tadeja psihološka zmaga. Ideja je bila, da sledimo Jonasu, in če vzamemo še par sekund, je to dodatni bonus," je povedal športni direktor Emiratov Matxin Joxean Fernandez. Zelo strm zaključek, v štirih kilometrih naklon ni padel pod enajst odstotkov, bi moral biti bolj pisan na kožo nekaj kilogramov lažjemu Vingegaardu, a je več iztržil Tadej Pogačar. "Ni zmaga, je pa mala zmaga. Na zadnjem vzponu sem takoj začutil, da imam dobre noge, vendar sem čakal na zadnji kilometer in pol. Za vsak slučaj," je povedal prvi kolesar s svetovne lestvice.

EPA

Ni želel, da se ponovi edini slab dan do zdaj. "Ko sem začel napad, sem videl njegovo senco in da gre za mano na polno. Potem sem še bolj pritisnil in razlika se je povečala, zato sem nadaljeval vse do vrha," je 24-letnik v beli majici opisal ključne trenutke. Zadnji štirje kilometri so potekali brez prisotnosti gledalcev. "Lepše bi bilo, če bi bili, ampak vzpon mi je zelo všeč. Užival sem, čeprav sem se ga malo bal, ker so me vsi strašili, kako težak je in strm. Ni se mi zdel tak." Pa še nekaj mu je bilo všeč - da sta ga obiskala starša. "Zelo sem vesel obiska. In ker na vrhu ni bilo veliko ljudi, je bilo tišje in smo se lahko malo pogovarjali."

Potrditev forme Mohoriča

Tudi Jonasa Vingegaarda je obiskala družina, ki mu bo popestrila ponedeljek. "Najprej bom šel malo na kolo, potem počival. Mogoče mi bo prost dan pomagal, da bom še boljši. V zadnji etapi nisem imel najboljšega dne." Že dvakrat se je zgodilo, da ni mogel držati tempa slovenskega asa. "Bil je neverjetno močan, toda naprej se bomo borili. Lepše bi bilo, če ne bi izgubil časa, ampak prvi teden ni bil po mojem okusu. Nismo pričakovali, da bom po njem v rumeni majici, zato sem zadovoljen. Moje etape šele prihajajo, veselim se prihoda v Alpe. Mislim, da bo napeta borba, a naredil bom vse za slavje v Parizu," je obljubil Danec.

Mohorič se je po naključju znašel v pobegu in si priboril tretje mesto.
Reuters

Do francoske prestolnice bo dolga pot, niti alpske etape še niso blizu. Prostemu dnevu sledijo tri lažje, na katerih se ponuja prostor ubežnikom. Kolesarjem tipa Matej Mohorič, ki je bil v etapi z izjemno težkim zaključkom med 14 kolesarji v ospredju, ki so se udarili za etapno zmago. Gorenjec je iztržil tretje mesto, ko je na ciljni črti prehitel tragičnega junaka ​Mattea Jorgensna, Američan je bil sam na čelu dirke 40 kilometrov. Slavil je 36-letni Kanadčan Michael Woods. "Nisem načrtoval napada, ampak sem se znašel v pobegu od starta. Sprva sem čakal, če se nam pridruži kdo od naših hribolazcev, nato sem poskušal iztržiti zmago," je povedal 28-letni član Bahraina. Za sanjski razplet je bil malce prekratek. "Tretje mesto je bilo najboljši mogoč rezultat. V dobri formi sem in se veselim etap, ki mi bolj ustrezajo."

V soboto je Mads Pedersen prekinil serijo neporaženosti Jasperja Philipsna. Svetovni prvak izpred štirih let ima eno etapno zmago že od lani. Takrat je bil najhitrejši od ubežnikov, tokrat v sprintu glavnine.

Rezultati, 8. etapa, Libourne-Limoges, 200,7 km: 1. Mads Pedersen (Danska/Lidl-Trek) 4.12:26 (povp. hitrost 47,7 km/h), 2. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 3. Wout van Aert (oba Belgija/Jumbo-Visma) ... 10. Tadej Pogačar (UAE-Emirates), 51. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) +0:33, 54. Luka Mezgec (vsi Slovenija/Jayco-Alula) 0:36; 9. etapa, Saint-Leonard-de-Noblat-Puy de Dome, 182,4 km: 1. Michael Woods (Kanada/Izrael-Premier Tech) 4.19:41 (42,1 km/h), 2. Pierre Latour (Francija/TotalEnergies) +0:28, 3. Mohorič 0:35, 13. Pogačar 8:19, 14. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo) 8:27, 19. Jai Hindley (Avstralija/Bora-Hansgrohe) 9:33, 166. Mezgec 32:53; vrstni red: 1. Vingegaard, 2. Pogačar +0:17, 3. Jai Hindley 2:40, 59. Mohorič 1.05:47, 136. Mezgec 1.53:36

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta