Olimpijske kvalifikacije v košarki: Po blamaži nič več manevrskega prostora

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.07.2024 14:22

Slovenska košarkarska reprezentanca je proti Hrvaški izgubila z 92:108, za uresničitev olimpijskih sanj mora zdaj zmagati na vseh naslednjih tekmah, najprej proti Novi Zelandiji za več kot 10 točk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josh Nebo in soigralci so izkusili tudi moč hrvaških rezervistov.
Fiba

Resda še nič ni odločeno. Nenazadnje si je slovenska košarkarska reprezentanca v kvalifikacijah za olimpijske igre lahko privoščila en poraz. A porazi se med seboj razlikujejo in ta je bil skrb vzbujajoč. Hrvaška reprezentanca je na prvi tekmi turnirja v Pireju povozila Slovenijo s 108:92, pri čemer tako "majhen" zaostanek niti ne odraža prave slike, saj so zadnjih pet minut na parketu prebili rezervisti, ki so zaostanek z 29 točk sklatili na 16. "Ni konec sveta, ker smo izgubili, ni mi pa všeč način, kako smo izgubili. Nismo imeli odgovora na igro Hrvaške, predvsem smo bili brez prave energije v obrambi. Vsak od nas se mora pogledati v obraz in se vprašati, kaj lahko naredi bolje," je z glavo zmajeval selektor Aleksander Sekulić, ki je v spletnih forumih in komentarjih postal glavna tarča nezadovoljnih navijačev. 

Razloge za enega najhujših porazov v zadnjih letih bi lahko iskali že v sestavi ekipe; po vse do NBA-finala podaljšani sezoni utrujeni Luka Dončić in na novo naturalizirani Josh Nebo sta se reprezentanci pridružila šele dober teden pred kvalifikacijskim turnirjem, povratnika po eni najhujših športnih poškodb, strgani križni vezi v kolenu, Vlatko Čančar in Edo Murić, sta prav proti Hrvaški odigrala prvo uradno tekmo po povratku ... Tudi odsotnost poškodovanega Jake Blažiča bi se dalo prišteti, pa vendarle je tudi Hrvaška igrala brez še boljšega branilca NBA-kakovosti Bojana Bogdanovića. 

Dončićev +/- celo najslabši

Izgovori gor ali dol, južni sosedje so bili boljši v praktično vseh elementih igre; 40:33 v skokih, 34:18 v podajah, 59:39 v odstotku natančnosti meta iz igre. Nič ni pomagal niti Luka Dončić oziroma njegov trojni dvojček s 26 točkami, 11 skoki in 10 podajami, ko pa je zgrešil vseh devet trojk, met iz igre je znašal 8/23, v času, ko je bil na parketu, pa je bila Slovenija od Hrvaške slabša za 24 točk. V tem statističnem elementu (+/-) je bil celo najslabši mož na igrišču. "Zdaj ko gledam podrobno statistiko, vidim, da sem imel res zelo slab met. Z mano na čelu moramo biti boljši v obrambi," je ugotavljal po tekmi.

A že od uvodne minute jo je začel z napačnim pristopom; prvi napad je namreč začel kar z metom s skoraj polovice igrišča, medtem ko je bil v obrambi tarča Daria Šarića, igralca tekme, ki je prav tako dosegel trojni dvojček (19 točk, 10 skokov, 10 podaj). Medtem ko so Slovenci igrali po vzoru poimenovanja knjige Gorana Dragića (Daj Gogiju žogo), torej "daj Luki žogo", so Hrvati, netipično za moderne čase, Slovenijo napadali v raketi (52:32 v točkah s tega dela igrišča). Novopečeni Slovenec Josh Nebo (12 točk) je sicer tekmo začel z dvema "alley up" zabijanjema, a se je v nadaljevanju izkazalo, da ni kos NBA-centru Ivici Zubcu (18 točk), celo menjava za slednjega Danko Branković je v 12 minutah zbral 15 točk. 

Murića boli, Sekulića skrbi

"Od začetka tekme nismo bili pravi. Jaz sem prišel na parket brez energije. Težko mi je bilo igrati, kar si kot vodja te ekipe ne bi smel privoščiti. Dovolj sem izkušen, da takih napak ne bi smel delati. Res nisem bil razpoložen," je Luka Dončić prevzemal odgovornost po dvoboju, v katerem je Hrvaška vodila praktično celo tekmo (38 minut in 52 sekund), od tega z dvomestnim številom točk (15:5) že po uvodnih petih minutah. "Tak poraz boli, saj smo bili vseh 40 minut v zaostanku. Zamisliti se moramo, zakaj smo bili brez energije in moči, da bi odgovorili na igro Hrvaške, ki je od začetka pokazala, da jo zanima le zmaga," je dodal nadomestni kapetan Edo Murić. Črto pod dvoboj je potegnil še Aleksander Sekulić: "Na trenutke smo sicer dobro delovali, a skrbi me predvsem, da nismo znali reagirati na igro Hrvaške. Podatek, da smo imeli 16 prostih metov več od Hrvatov, hkrati pa so oni naredili enajst osebnih napak več od nas, govori o tem, da ni bilo reakcije. Lahko se tolažimo, da nam v prvem polčasu ni šel met, a dejstvo je, da smo bili zelo slabi v obrambi. To mora biti veliko opozorilo za naslednjo tekmo."

Ta Slovenijo čaka že v četrtek ob 16.30. Nasprotnik bo Nova Zelandija. Nov poraz bi polfinalistom iz Tokia 2021 dokončno zaprl vrata Pariza 2024. "Če tokrat ne bo reakcije, lahko spakiramo kovčke in gremo domov. Na igrišče moramo kot ekipa stopiti z drugačno energijo," se zaveda Sekulić. Dončić prikimava: "Mislim, da to proti Hrvaški ni bila naša realna slika. Vem, da imamo več znanja, energije in borbenosti, kot smo pokazali. Zdaj se moramo čim bolje pripraviti na naslednjo tekmo in od prve minute pokazati, da gremo po zmago." 

Neugodni znanci Štajerske

A popravni izpit ne bo lahek, čeprav se na prvi pogled zdi, da je Nova Zelandija košarkarski eksot. Če kdo, so prav štajerski ljubitelji košarke to reprezentanco lahko dobro spoznali, saj je vsa tri slovenska gostovanja opravila na vzhodni strani Trojan - dvakrat v Mariboru (2008 in 2010), enkrat v Kidričevem (2015). Čeprav je v vseh petih primerih od 2007. šlo za pripravljalne tekme, so se vsakokrat končale s tesnim rezultatom - najvišja od treh zmag Slovenije se je končala s šestimi točkami razlike (73:67 v Mariboru leta 2008), najvišji od dveh porazov pa za dve točki (72:74 v Macauu leta 2007). Na zadnjih treh tekmah je šlo še bolj na "knap". In tudi ko gre zares, Novozelandci, znani po udarnem bojnem plesu haki pred dvobojem, znajo presenetiti. Na svetovnem prvenstvu 2002. so končali na četrtem mestu, celo pred gostitelji Američani, potem ko jih je v polfinalu izločila kasnejša prvakinja Jugoslavija. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta