Orli se v vetru niso znašli

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
15.01.2023 19:51

Ne v Zakopanah ne v Zau se slovenski skakalci in skakalke minuli vikend niso zavihteli na oder za zmagovalce

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je Domen Prevc strmoglavil, a vsaj ostal nepoškodovan.
EPA

Malo je manjkalo, a do stopničk ni šlo. Tako celotna slovenska reprezentanca kot Anže Lanišek posamično sta v poljskih Zakopanah pristala na četrtem mestu, ženski reprezentanci je zmanjkalo še malce več. V japonskem Zau sta Nika Križnar, lani druga v svetovnem pokalu, in Ema Klinec, aktualna svetovna prvakinja, na premierni tekmi dvojic, čeprav sta bili glede na dosežke v preteklosti v najožjem krogu favoritinj, osvojili šele peto mesto, celo za Kanadčankama. Križnarjeva je bila na posamični tekmi šesta.

Ne glede na relativno neuspešen vikend pa se je na uvrstitev na oder za zmagovalce čakalo vse do zadnjega skoka. V vetrovni loteriji Zakopan, kjer je v prav tako nepredvidljivih vremenskih razmerah pred petimi leti do edine zmage v karieri prišel Anže Semenič, se je Anže Lanišek iz desetega mesta po prvem skoku z odlično predstavo prebijal naprej. Tretji je bil, ko je na svoj nastop čakal še zadnji tekmovalec, David Kubacki. Kljub visoki prednosti je slednji 'zafrknil', pred domačimi gledalci zmago prepustil Norvežanu Halvorju Egnarju Granerudu, a vendarle obstal pred slovenskim alfa orlom.

Slednji kljub temu ni ostal razočaran: "Spet zelo solidna tekma. Škoda, v prvem skoku sem naredil manjšo napako, a vesel sem, da sem se zbral, ostal miren in opravil res vrhunski drugi skok, enega boljših letos. Upam, da v takem ritmu nadaljujem, kot sem končal s finalnim skokom." Da rezultati morda niso bili najbolj merodajni in da se je bolje osredotočiti oziroma analizirati posamezne skoke, je bilo jasno tudi trenerju Robertu Hrgoti: "Pred tekmo smo vedeli, da bo kar zahtevna, da bomo imeli zelo spremenljive pogoje. Nekako izsiljena tekma je bila to, a z zelo solidnimi, dobrimi skoki, predvsem pa vrhunskim skokom Anžeta v drugi seriji. Žal nam razmere mogoče niso bile namenjene za boljše rezultate, za zmagovalni oder." Spomnimo; tudi v Zau je v petek veter močno vplival na rezultate tekme, na kateri je bila Križnarjeva peta.

Najbolj se je minuli vikend smejalo Avstrijcem, ki so slavili na kar treh od štirih tekem: dobili so tako moško ekipno tekmo kot preizkušnjo v ženskih dvojicah, posamično je še slavila Eva Pinkelnig.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta