Po kvalifikacijah v Planici: Peter Prevc zaradi bolezni "len kot fuks", Timi Zajc v šampionski formi

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
21.03.2024 14:30

Sedem od devetih Slovencev se je uvrstilo na petkovo tekmo ob 15. uri; Timi Zajc je bil v kvalifikacijah četrti, slavil je Rjoju Kobajaši pred Piotrom Zylo, ki je z 241 metri postavil daljavo dneva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timi Zajc je bil na treningih prvi in drugi, pred 13.600 gledalci v kvalifikacijah pa četrti.
BOBO

Smučarski skakalci so pred tekmovalnim koncem tedna na letalnici bratov Gorišek opravili kvalifikacije - uspešnih je bilo sedem Slovencev, izpadla sta Žiga Jelar (184,5 metra, 44. mesto) in Matija Vidic (182 metrov, 49. mesto). Najboljši med orli je bil na četrtem mestu Timi Zajc (222,5 m), ki je že na jutranjih treningih nakazal zmagovalno formo - po prvem trening skoku je bil z 223,5 metra drugi za Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom (234,5 metra), po drugem trening skoku sta si mesti izmenjala, saj je bil Zajc z 228,5 metra najboljši. "Prvi dan je bilo delo dobro opravljeno, le v kvalifikacijah bi si morda želel kanček boljše razmere. Sva pa z letalnico, z novo smučino in profilom, postala prijatelja že ob prvem skoku, tako da je bilo potem malo lažje in mi več ni bilo treba veliko razmišljati. Če se bo dalo, bom lahko ta vikend očitno še veliko užival," je bil Timi Zajc zadovoljen, da je že takoj našel dobre občutke pred napornim vikendom. "Preden prideš na novo tekmovališče, nikdar ne veš, ali boš v formi, ali se bo kaj zalomilo ... Upal sem, da bom do kvalifikacij 'pogruntal' letalnico in daleč skakal. Zdaj mislim, da bo vikend šel dobro skozi."

Kljub konstantno dolgim poletom pa ni bil Zajc tisti, ki je poskrbel za daljavo dneva. Poljaka Piotra Zylo je poneslo kar do 241 metrov, a to je zadostovalo le za drugo mesto v kvalifikacijah. Najboljši je bil z 230 metri in kanček bolj neugodnim vetrom Japonec Rjoju Kobajaši, sicer tudi rekorder letalnice, potem ko ga je leta 2019 neslo do 252 metrov, meter in pol manj od svetovnega rekorda Stefana Krafta iz Vikersunda iz 2017. 

"Navijače je bilo slišati kot v čebelnjaku," je po nastopu dejal Peter Prevc. 
Luka Vovk

Blizu vrha je bilo še nekaj drugih slovenskih skakalcev. Anže Lanišek je z 212 metri pristal na osmem mestu, Peter Prevc z 210 m na desetem, Lovro Kos z enako daljavo mesto za njim. Z "le" 206 metri in 23. mestom je za kanček razočaranja med 13.600 gledalci, med katerimi je bilo okrog 5000 otrok, poskrbel Domen Prevc, uvrstitev med najboljših 40 oziroma na tekmo pa je le bonus za nestalna člana A-reprezentance Maksima Bartolja (207,5 metra, 30. mesto) in Žaka Mogela (194,5 metra, 35. mesto). "Ob prvem trening skoku je bil strah prisoten, v drugo je šlo že bolje. Počasi se sproščam, spet postajam lahkoten. Na tak način pridejo metri in užitek," je svoj nastop ocenil Anže Lanišek, ki se je na Norveškem po poškodbi kolena vrnil med elito. Peter Prevc, ki bo zaradi slovesa te dni še toliko bolj pod drobnogledom, je imel podoben komentar. "Ob prvem skoku me je letalnica malo presenetila, ker je zalet malo drugačen, drugi je bil že kar dober, tretji tehnično še boljši, le čez prelet bom moral biti še boljši. Sicer pa je bilo vzdušje že v kvalifikacijah čudovito. Domen je skakal pred menoj, tako da je že ogrel navijače. Slišalo se jih je kot v čebelnjaku," je bil navdušen poslavljajoči se orel. Priznal je, da mu je rahla bolezen zadnje dni odvzela nekaj kilogramov: "Jesti bi moral, pa se mi ne da, nimam niti časa. Posledica bolezni je bila, da sem bil 'len kot fuks'. Brez energije."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta