Po pripravljalni tekmi vijoličastih v Wildonu: Najmočnejša enajsterica? Niti slučajno!

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.07.2023 20:35

Nogometaši Maribora na pripravljalni tekmi proti Otelulu, novemu članu romunske prve lige, do remija brez golov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xhuliano Skuka se je prebil do zmenka z vratarjem, a priložnosti ni izkoristil.
Igor Napast

Odpravili so se na drugo stran meje, a ne daleč. V avstrijskem Wildonu so nogometaši Maribora preverjali pripravljenost pred novo sezono, odigrali tekmo proti romunskemu klubu Otelul Galati, ki je še v prejšnji sezoni igral med drugoligaši, v prihajajoči pa bo med najboljšo šestnajsterico v državi. Še nekaj navijačev je imel Otelul na avstrijskem Štajerskem. No, bilo jih je šest, polovica se jih je bolj kot s prepevanjem ubadala z beleženjem dogajanja za spletna omrežja, a preostala trojica je bila glasna. Pa niso nikogar motili, igrišče v Wildonu je dovolj oddaljeno od naselja, da jih prebivalci niso slišali, konji iz bližnje konjušnice pa se ob njihovem "šovu" niso ravno vznemirjali.

Xhuliano Skuka še ni pripravljen na 45 minut igre.
Igor Napast

Pa tudi nekaj Mariborčanov se je odpravilo na izlet čez mejo. Je to že udarna enajsterica, so se spraševali, ko je trener Damir Krznar na igrišče postavil Juga, Milca, Mitrovića, Šoštariča Karića, Strajnarja, Vrhovca, Repasa, Soudanija, Jakupovića, Brnića in Kolarja. S kako izjemo ali dvema bi celo lahko bila. Žana Vipotnika, ki se je v četrtek pridružil klubskim pripravam, še ni bilo v postavi, Josip Iličić je sicer bil v Wildonu, a je tekmo spremljal v civilu, na tribuni. "Niti slučajno," je Damir Krznar po tekmi hitro razkril, da iz garderobe ni poslal (trenutno) najmočnejšega moštva, "kombiniramo igralce, preizkušamo, kako se kak par bočnega branilca in krila znajde na eni strani in kako na drugi. Veliko sladkih skrbi bo na štoperskih pozicijah, saj so vsi štirje relativno zadovoljili. Glede na profil nasprotnika bomo izbirali pare."

Krčmar je imel več prometa

Pa prav dosti prometa prva postava ni naredila - precej manj podjetna je bila kot krčmar na stadionu, ki je prodajal preste, sendviče in, seveda, pivo. Strelu Blaža Vrhovca bi težko rekli priložnost. Povratnik v vijoličasti dres je sicer poskusil atraktivno, s škarjicami, a žogo poslal daleč čez ograjo, v gozd. Še najbližje je bil kapetan. Martin Milec se je s spretnim preigravanjem dokopal do strela z desne strani, sprožil je z levico, romunski vratar pa je žogo odbil. Da so mu je pri tem eden od branilcev Otelula pomagal z roko, so protestirali vijoličasti, a sodnik se ni oglasil.

Igor Napast

Za drugi polčas je Krznar temeljito premešal moštvo, naredil devet menjav, na igrišču pustil le Arnela Jakupovića in Ivana Brnića, v igro pa poslal Bergsna, Urato, Uskokovića, Watsona, Žiniča, Laušića, Antolina, Božića in Rafiuja. "Skuka še ni pripravljen na 45 minut igre, zato smo Jakija malo dlje držali v igri. Želeli smo ga videti na sredini igrišča, na poziciji osmice, potem pa smo mu dali še 15 minut, da se znova spoprijatelji s pozicijo napadalca. Podobno je bilo z drugimi menjavami," je pojasnil Krznar. Seznam priložnosti se do 60. minute, ko sta se na klop preselila še edina preostala člana prve enajsterice – zamenjala sta ju Lorber in Skuka -, ni podaljšal, če odštejemo Antolinov strel z glavo, ki pa je bil premalo natančen.

Obramba deluje, napad pa se še ni razigral

Je pa Maribor preživel najlepšo priložnost kluba, ki je največji uspeh dosegel pred ducatom let, leta 2011 postal romunski prvak. Nigerijec Fatai se je že prebil mimo vratarja Menna Bergsna, ki je zaplaval v prazno, prišel do strela, žogo pa je na golovi črti ustavil branilec Max Watson. Manj spreten je bil novinec v napadu vijoličastih. Xhuliano Skuka se je izognil prepovedanemu položaju, stekel na zmenek z vratarjem, Stoian Relu pa je žogo ujel, še preden je Albanec dobro poskusil s preigravanjem.

Kot se je začelo, se je tudi končalo. Priložnosti so ostale neizkoriščene, po 90 minutah v Wildonu je bil rezultat še vedno 0:0. "Na vsaki tekmi lahko vidiš nekaj dobrih in nekaj slabih stvari. To je, glede na težavnost priprav, pričakovano. Lahko pa vse igralce od prvega do zadnjega pohvalim za dodatno moč, voljo. Dobri smo bili v defenzivnem bloku, zelo dobri v agresiji, preprečevanju tranzicije, kar nam pogosto ni uspevalo. Z delom v obrambi sem zadovoljen, ni pa dobro, da smo si tudi mi pripravili malo priložnosti. V napadu potrebujemo več raznovrstnosti, globine, je pa res, da nam je nasprotnik relativno dobro preprečeval tako igro. Potrebujemo še nekaj potrpljenja v zadnji tretjini igrišča," je predstavo svojih nogometašev podčrtal Krznar, ki v prihajajočem tednu načrtuje še dve pripravljalni tekmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta