Pogačar na Stari dami: Zmaga za taščo vredna trpljenja

Uroš Gramc Uroš Gramc
21.04.2024 19:30

Tadej Pogačar na dirki Liege-Bastogne-Liege po treh letih ponovno slavil, le da je bil tokrat še precej bolj prepričljiv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj najlepšega je po tako dolgi dirki priti v cilj sam. In v majici državnega prvaka, pravi Gorenjec.
EPA

Kar je Remco Evenepoel v zadnjih dveh letih naredil odlično, je Tadej Pogačar še bolje. Če je bivši svetovni prvak do zmage na najstarejši enodnevni klasiki iz elitne peterice prišel z napadom blizu vrha znamenitega vzpona La Redoute 34 kilometrov pred ciljem, je ta čas prvi kolesar na svetovni lestvici tam imel že zajetno prednost, saj je navil premočan tempo za vse tekmece že ob vznožju. Le Richard Carapaz je za kratek čas menil, da ga bo zmogel, pa se je Ekvadorec zmotil. Do cilja v Liegeu si je pred presenetljivo drugouvrščenim Romainom Bardetom slovenski as nabral 1:39 minute prednosti, kar je največ po najbrž neponovljivem letu 1980, ko je Bernard Hinault v snegu slavil z neverjetnih 9:24 zaloge.

Po težkih dveh letih spet veselje

"Mislim, da je po tako dolgi dirki nekaj zelo posebnega priti v cilj sam in v majici državnega prvaka. Bilo je čudovito. Zelo sem vesel, da sem spet zmagal na tej krasni dirki," je povedal 25-letnik s Klanca pri Komendi. Vknjižil je drugo zmago na preizkušnji Liege-Bastogne-Liege in tretjo slovensko v zadnjih petih izvedbah. Sam je bil uspešen že pred tremi leti, Primož Roglič še leto prej. Za prvo slavje je bil Gorenjec najhitrejši v sprintu peterice. Nato sta prišli dve leti, ko ni videl cilja. Predlani niti starta ne, saj je po slavju na Valonski puščici zaradi smrti matere svoje srčne izbranke odpotoval domov. Lani si je med dirko zlomil roko: "Danes sem vozil za Urškino mamo. Cel dan je bil kar čustven zame. Zadnji dve leti sta bili zelo težki." 

Tudi start letošnje dirke ni bil lahek, saj je bilo zjutraj zelo hladno, a niti čez dan se ni bistveno ogrelo, saj termometer ni kazal več kot devet stopinj. "Bilo je kar bedno. Sploh zjutraj sem veliko pozornosti namenil temu, da mi je bilo toplo. Na sebi sem imel štiri sloje oblačil. Kar hitro smo morali peljati, da nas ni zeblo. Lani sem imel ves čas v glavi, da moram varčevati z močmi, letos pa sem poskušal biti čim bolj na varni strani. Na vzponih smo pošteno pritiskali, na spustih smo bili pazljivi. Velika hvala ekipi, ki je cel dan garala zame. Bilo je neverjetno timsko delo, brez njih ne bi zmogel," je povedal Pogačar.

EPA

V ogromno pomoč mu je bil Domen Novak, ki je narekoval oster tempo v ključnih trenutkih. Tudi ko je manjši padec v glavnini kakšnih sto kilometrov pred ciljem odrezal Pogačarjevega največjega konkurenta Mathieuja van der Poela. A Nizozemec se je s pomočjo kolegov po 30 kilometrih vrnil v ospredje. Nekaj energije je po nepotrebnem zaradi okvare kolesa takrat izgubil tudi Tom Pidcock, ki je prav tako ciljal najvišje. "Že na sestanku pred dirko smo se zmenili, da bomo na tistem delu trase šli na polno. Ob padcu tega nismo spreminjali. Počutil sem se zelo dobro. Ves dan smo se držali načrta," je razkril Novak. 

Med deseterico največjih

V skladu z načrtom je bil tudi ubijalski napad Pogačarja. "Na La Redoute smo naredili točno to, kar smo rekli, da bomo. In od tam je bilo trpljenje do cilja," je povedal Gorenjec. Z jubilejno 70. zmago v šesti sezoni med profesionalci bo še za nekaj časa podaljšal rekordno dolg položaj na vrhu svetovne lestvice (144 tednov), ki se mu je zaradi manj dirkanja v zadnjem času že pošteno zamajal, saj bi ga lahko z mestom, slabšim od sedmega, izgubil. Pa čeprav ima letos že sedem prvih mest in še ni bil nižje od tretjega. Se je pa zaradi "dvojčka" Giro-Tour zgolj desetkrat pojavil na startu.

Še četrto leto zapored je zabeležil vsaj eno zmago na največjih enodnevnih klasikah, poimenovanih spomeniki, s šesto lovoriko skupno pa se je na večni lestvici prebil na deseto mesto. Deli ga s sedmimi kolesarji, prijateljem in tekmecem van der Poelom ter legendami, kot so Alfredo Binda, Henri Pelissier, Fred De Bruyne, Francesco Moser, Moreno Argentin in Johan Museeuw. Možnost za nov skok višje bo imel šele oktobra na dirki po Lombardiji, kjer je v neverjetnem nizu treh zmag. Pred tem mu dirk ne bo manjkalo, prva pride čez 13 dni s prvim vrhuncem sezone - Girom.

Rezultati, Liege-Bastogne-Liege, 254,5 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 6.13:48 (povpr. hitrost 40,8 km/h), 2. Romain Bardet (Francija/DSM-Firmenich) +1:39, 3. Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin-Deceuninck) 2:02, 4. Maxim van Gils (Belgija/Lotto Dstny), 5. Aurelien Paret-Peintre (Francija/Decathlon AG2R) oba isti čas ... 60. Domen Novak (Slovenija/UAE) 13:10.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta