Pogačar v uri resnice poletel do druge zmage na Giru in spet šokiral svet

Uroš Gramc Uroš Gramc
10.05.2024 18:46

Z izjemnim kronometrom v sedmi etapi dirke po Itaiji je Tadej Pogačar premagal tudi Filippa Ganno in si privozil udobno prednosti pred zasledovalci v boju za roza majico. Nov dan prinaša še eno priložnost v prvi pravi gorski etapi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gorenjec je na ciljni črti vedel, da je zmaga njegova. 
Reuters

Roza majica je bila v sedmi etapi dirke po Italiji prvič pod pritiskom, Tadej Pogačar pa je z njim izjemno opravil. Tako dobro je odpeljal prvo posamično vožnjo na čas, da je (spet) šokiral kolesarski svet. Po prvem vmesnem času na slabi polovici proge se je ob zaostanku 44 sekund za dvakratnim svetovnim prvakom v uri resnice, Filippom Ganno, zdelo, da je etapna zmaga že oddana in odprt "le" boj z Geraintom Thomasom v skupnem seštevku. Do zadnjih sedmih kilometrov, ko se je pričel najzahtevnejši del, se ni kaj prida spremenilo, a prvi kolesar sveta je očitno najboljše prihranil za konec. V slogu Toura 2020, ko je v finišu rumeno majico slekel Primožu Rogliču, je Italijanu odmeril več kot minuto in slavil drugič letos na Giru. Britanec pa je povsem omagal, da ga je na drugem mestu prehitel Kolumbijec Daniel Felipe Martinez.

Počasen start, na polno na vzponu

"Po lanskem svetovnem prvenstvu je bila to zame prva dirka na kronometrskem kolesu. Veliko je bilo priprav, veliko vzponov in padcev. Startal sem počasneje, da sem se navadil na kolo, nato sem pospešil, na vzponu pa sem šel na polno. Nisem vedel, kolikšno prednost imam. Le dvakrat sem po radiu slišal časovno razliko, nisem bil prepričan, kaj govorijo iz spremljevalnega vozila, zato sem se osredotočil nase. Vedel sem, da mi zadnji del ustreza," je dejal Pogačar ob 72. profesionalni zmagi, šesti v tej disciplini. Tri je osvojil na državnem prvenstvu, dve na Touru, zdaj prvo še na Giru. 

Filippo Ganna je odpeljal odlično, a ne dovolj, da bi premagal slovenskega šampiona.  
Epa
Geraint Thomas je proti koncu popustil, da ga je premagal še Daniel Felipe Martinez. 
Reuters

S slednjo si je ustvaril udobno prednost pred zasledovalci, prva zasledovalca, Martinez in Thomas, zaostajata že več kot dve minuti in pol. Nato je nova minuto debela luknja, na čelo preostalih zasledovalcev pa sta se prebila Avstralca, Ben O'Connor in Luke Plapp, ki sta bila prej izven deseterice. V tem "paketu" so razlike majhne in zato bo najbrž težka bitka za mesta v deseterici, a Pogačar na čelu lahko v nadaljevanju mirno diha. No, še prej bo verjetno želel dodatno povečati prednost, že naslednja etapa ponuja veliko priložnost, saj je prva od štirih najvišje težavnosti (pet zvezdic). 

Gore na obzorju

Čeprav je na trasi Spoleto-Prati di Tivo le 152 kilometrov, je tudi 3850 višinskih metrov. Odločilen bo najbrž zadnji vzpon do cilja na smučišču, ki ga je Giro obiskal zgolj leta 1975, ko je slavil Giovanni Battaglin, ki je izjemno profesionalno kariero nagradil z uspešnim podjetjem za izdelavo koles, so pa bili kolesarji na prelazu Prati di Tivo večkrat na drugih dirkah. Pogačar je pred tremi leti nanj na dirki dveh morij postavil rekordni čas, ki pa mu ga je letos na Giru d'Abruzzo odvzel Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki je trenutno na šestem mestu z zaostankom 3:49. "Takrat je bila kraljevska etapa, zdaj je tritedenska dirka in je običajna gorska etapa. Ne načrtujem lova na rekord, bomo videli, kako se bo dirka razvijala," je povedal mož v rožnati majici.

Epa

Osma etapa ima še dva kategorizirana vzpona, Forca Capistrello (2. kategorija, 16,3 km, 5,6 odstotka povprečnega naklona) in Croce Abio (3. kategorija, 8,1 km, 4,7 odstotka naklona), a polno takšnih, na katerih se ne bodo delile točke, zato je težavnost večja, kot je videti na papirju. V nedeljo bo z 214 km druga najdaljša etapa (Avezzano-Napoli) in ena od štirih z več kot 200 km, a bo vsaj brez težjih vzponov. 

Rezultati 7. etape, Foligno-Perugia, 40,6 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 51:44 (povp. hitrost 47,1 km/h), 2. Filippo Ganna (Italija) +0:17, 3. Magnus Sheffield (ZDA) 0:49, 4. Thymen Arensman (Nizozemska/vsi Ineos Grenadiers) 1:00, 5. Maximilian Schachmann (Nemčija) 1:05 ... 8. Daniel Felipe Martinez (Kolumbija(oba Bora-Hansgrohe) 1:49, 10. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos) 2:00, 19. Jan Tratnik (Visma-Lease a bike) 2:52, 141. Domen Novak (UAE) 7:56, 161. Luka Mezgec (vsi Slovenija/Jayco-Alula) 9:22; vrstni red: 1. Pogačar 24:12:36, 2. Martinez +2:36, 3. Thomas 2:46, 4. Ben O'Connor (Decathlon AG2R) 3:33, 5. Luke Plapp (oba Avstralija/Jayco) 3:42. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta