Pogled iz Maribora proti Parizu: Kdo bo v Pristanu ujel olimpijsko normo?

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.04.2024 05:30

Kopališče Pristan bo ob koncu tedna spet prizorišče mednarodnega plavalnega mitinga

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Fain je doma vedno glavna zvezda dvodnevnega tekmovanja. 
Reuters

Plavalni klub Branik Maribor v kopališču Pristan danes in jutri prireja tradicionalni mednarodni miting, tokrat pod imenom Maribor 2024. Na njem bo v dveh dneh in v treh starostnih kategorijah (kadeti, mladinci, člani) nastopilo 290 tekmovalcev iz Madžarske, Hrvaške, Češke, Avstrije, Severne Makedonije, Luksemburga, s Kosova in iz Slovenije. Dopoldanski del programa se bo oba dneva začel ob 9. uri in bo trajal približno do poldneva, prvi plavalci v popoldanskih finalih bodo v vodo skočili ob 17. uri, zadnja podelitev nagrad pa bo tri ure kasneje.

Miting je bil pred leti v decembrskem času, po evropskem prvenstvu v kratkih bazenih, a so ga prestavili na spomladanski termin, ki slovenskim plavalcem bolj ustreza v pripravi na poletno sezono v 50-metrskih bazenih. Letošnja zaradi olimpijskih iger v Parizu predstavlja vrhunec štiriletnega obdobja, zato je pri najboljših vse podrejeno njim. Potovanje v Pariz si je med našimi plavalci že zagotovila Neža Klančar, na svetovnem prvenstvu je bila pozitivno presenečenje slovenska ženska četverica na 4x100 metrov prosto, katere članica je bila tudi Mariborčanka Katja Fain.

A mesta v ekipi še nima zagotovljenega, selektor Gorazd Podržavnik je namreč dejal, da bodo tja potovala naša najboljša dekleta, imena pa bodo znana po junijskem evropskem prvenstvu v Beogradu. Dvaindvajsetletna branikovka, ki je na največjem športnem dogodku pred tremi leti debitirala v Tokiu, bo v domačem bazenu plavala v dveh disciplinah: na 200 metrov prosto (kvalifikacije v soboto ob 10.26) in na 400 metrov mešano (v nedeljo ob 11.13). V slednji je s plavanjem v polfinalu in s 15. mestom dosegla najboljšo uvrstitev na Japonskem.

"Katja Fain je vedno glavna zvezda našega mitinga, bo pa nastopilo tudi nekaj drugih reprezentantov. Mislim, da se nam glede na število prijavljenih obeta lepo tekmovanje," je povedal Sašo Weixl, vodja Branikove plavalne šole in eden izmed organizatorjev mitinga. Prvi tekmovalci, predvsem iz tujine, so na Štajersko prispeli včeraj in izkoristili večerno možnost spoznavanja z bazenom, drugi bodo prišli šele danes. Kaj vsi zmorejo, si je možnost ogledati brezplačno, saj vstopnine ni, so še sporočili prireditelji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta