(POGOVOR) Arnel Jakupović: Ni mi težko reči, da sem zelo samozavesten

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.07.2023 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vijoličasto se je Arnel Jakupović navadil že pri dunajski Austrii, kjer je kot najstnik opozoril nase nogometno Evropo.
Igor Napast

V Ljudskem vrtu so že pozimi Arnela Jakupovića predstavili kot okrepitev v napadu, čeprav je v Domžalah po pravilu igral na krilnem položaju ali za napadalcem. Tudi v spomladanskem delu sezone je 25-letni Avstrijec s koreninami iz BiH priložnost dobival na več pozicijah, predvsem pa na desnem krilu, toda v tem pripravljenem obdobju ga je trener Damir Krznar postavil v konico napada, čeprav sta kot napadalca v Ljudski vrt v tem poletju prišla Marko Kolar in Xhuliano Skuka. Zdi se, da bo na začetku sezone prav Jakupović skušal zapolniti vrzel po prestopu Žana Vipotnika. Da zna dosegati gole, je dokazal na pripravljalnih tekmah, kar trikrat je bil natančen proti Varaždinu, na generalki pred četrtkovo uvodno tekmo sezone, ko se bodo vijoličasti merili z Birkirkaro.

"Zame pozicija napadalca ni nova. Na tem položaju sem igral v klubih v Avstriji, pa za avstrijske mladinske reprezentančne selekcije, tudi v Angliji sem bil špica. Ker nekateri trenerji v preteklosti name niso računali kot na napadalca, tega znanja, ki sem ga zdaj pokazal na pripravah, nisem mogel pokazati. Zame ta položaj ni nov, v napadu se počutim najboljše," o novih zadolžitvah v vijoličastem razmišlja Jakupović, ki je v prvi slovenski nogometni ligi zaigral že na 122 tekmah in dosegel 34 golov, še 16-krat pa je podal za gol.

Proti Varaždinu je zadel trikrat.
Igor Napast

Po uspešnih pripravah si Dunajčan želi, da bi ekipa dobro začela sezono. Po nekaj kadrovskih spremembah v moštvu se je strokovni štab odločil tudi za spremembo igralne formacije. "Zaradi močne konkurence v ekipi verjamem, da smo trenutno v zelo dobrem stanju. Tako jaz kot soigralci se trenutno počutimo odlično in komaj čakamo, da se sezona začne," je lačen tekem 25-letnik. "Nikogar ne smemo podcenjevati, če nasprotniki ne bi bili kvalitetni, ne bi igrali evropskih tekmovanj. Prepričan pa sem, da je Maribor v tem dvoboju favorit. Odigrati moramo dve dobri tekmi, da to potrdimo. V zadnjih urah jih bomo še podrobno analizirali, če bomo pravi, ne bi smeli imeti težav," je odločen. Poudarja, da je samozavest napadalca odvisna od števila golov, ki jih doseže. "Ni mi težko reči, da sem trenutno zelo samozavesten. Hvaležen sem trenerju, ker verjame vame in mi je dal priložnost. Zagotavljam, da bom to z goli in dobrimi igrami, ki bodo v korist celotni ekipi, vrnil na terenu," še navrže.

Orožje Maribora hiter napad

Igor Napast

Z dvema hitrima krilnima nogometašema, Ivanom Brnićem na levi strani in El Hillalom Soudanijem na desni, ima Maribor po mnenju Avstrijca zelo hiter in nevaren napad, to izpostavlja kot glavno orožje na začetku sezone. "Soudani je v slačilnico prinesel veliko pozitivne energije, smeha in prave motivacije. O njem lahko govorim le pozitivno," o najodmevnejši okrepitvi Mariborčanov pred novo sezono razlaga Jakupović.

Prestop Vipotnika iz Maribora v Bordeaux je trener Damir Krznar označil kot dokaz ostalim nogometašem vijoličastih, da lahko v le nekaj mesecih s trudom in uspešnimi igrami naredijo korak naprej v karieri. Je Konjičanov prestop tudi motivacija za druge? "Res sem zadovoljen, da je Vipiju uspel ta prestop. Velik delavec je. V nogometu se stvari hitro spremenijo. Pred enim letom je igral za Triglav, z delom in goli, s katerimi je pomagal ekipi, pa je postal zanimiv za klube v tujini. Vsakemu od nas bi privoščil takšen prestop, saj je to cilj in želja vseh nas nogometašev. Tudi zaradi njegove zgodbe vztrajam pri mišljenju, da je treba garati in da se vse vrne, če pošteno delaš za sebe in ekipo," odgovarja Jakupović, ki je po igranju v Avstriji izkušnje nabiral v Middlesbroughu, Empoliju in mladinski ekipi Juventusa. Prav z igranjem v vijoličastem dresu dunajske Austrie je opozoril nase.

Igor Napast

Leta 2017 je za Empoli proti Bologni zaigral v italijanski serie A, na ta nivo bi se rad vrnil. "Če se zgodi korak naprej v moji karieri, bom seveda zadovoljen, toda v tem trenutku je moja naloga, da dosežem čim več golov za Maribor in da v vijoličastem igram čim bolje," se zaveda 25-letnik. V Empoliju mu je bilo najtežje v karieri, saj tam ni veliko igral, a pravi, da je takrat napredoval na drugih področjih. V mladinski ekipi Juventusa, kamor ga je posodil matični klub, je igral več, dvakrat na teden pa je treniral s članskim moštvom, zato ga na Torino vežejo lepi spomini.

V Empoliju je bil soigralec Mihe Zajca, zato je že kot mlad nogometaš spoznal, da se v Sloveniji igra dober nogomet. "Z Zajcem sva v Empoli prišla istočasno, srečala sva se v hotelu. Že takrat je dokazal, da je z žogo strašen igralec, kar je kasneje potrdil, in še vedno igra na vrhunskem nivoju," se spominja Jakupović.

Rojen v Avstriji, kri je bosanska

V Avstriji se je Jakupović pred odhodom v tujino kalil pri dunajski Austrii, zato mu je bila vijoličasta že pred prihodom v Ljudski vrt ljuba. V državi, kjer se je rodil, sicer nima najljubšega kluba, a z velikim zanimanjem spremlja, kako gre vijoličastim Dunajčanom. Na vprašanje, za katero člansko reprezentanco bi se odločil, če bi prejel vabilo vanjo, Jakupović ni povsem odločen. "Na to temo sem odgovarjal že večkrat. Sploh takrat, ko sem igral v Juventusu in so se pojavljala vprašanja, ali bom igral za Avstrijo ali BiH. Ko več nisem igral v Torinu, je bilo teh vprašanj manj. Upam, da bom z dobrimi igrami znova na radarju obeh reprezentanc. Rojen sem v Avstriji, moja kri pa je bosanska, zato je na to težko odgovoriti. Če bo kdo poklical, se bom že odločil," v smehu odvrne naš sogovornik.

Igor Napast

Po pol leta življenja v mestu ob Dravi se tukaj počuti kot doma. "Ni kotička Maribora, ki mi ne bi bil všeč. Mesto je prijetno, simpatično majhno, vse je na dosegu roke, hitro sem se navadil biti tukaj. Blizu imam tudi do doma, zato se ob prostih dneh kdaj odpravim na Dunaj," še pove sedemnajstica NK Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta