(POGOVOR) Katja Fain: Norme nisem pričakovala, od tu lahko gre samo na boljše

Uroš Gramc Uroš Gramc
15.04.2024 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčanka je tik po startu tekmicam pomahala v slovo in plavala sama.
Sašo Bizjak

Skoraj tristo plavalcev iz Slovenije in sedmih tujih držav je nastopilo na plavalnem mitingu Maribor 2024, ki je ob koncu tedna potekal v Pristanu, a zvezda je bila samo ena. Katja Fain je izbrala domače tekmovanje za start v novo sezono v 50-metrskih bazenih in postavila tudi najboljši čas dvodnevnega dogodka, ki ga je priredil njen PK Branik. Žal ji je v obeh disciplinah kar nekaj zmanjkalo do olimpijske norme, ki je precej zašiljena. Na 200 metrov prosto je s časom 2:01,06 za vozovnico za Pariz zaostala za 3,78 sekunde, na 400 metrov mešano pa s 4:48,40 za 22 stotink manj kot za deset sekund.

"S Katjo sva se dogovorili, da plava čim boljše. Morava videti, kje je hrbtno, kje je prsno, ti tehniki sta 'problematični', pač malo slabši. Zdaj veva, kje je, na čem morava delati. Je pa odplavala normo za evropsko prvenstvo," je dejala njena mama in trenerka Metka Sparavec Malenko. O velikih tekmovanjih se ta čas ne govori preveč na glas, saj je v ospredju delo. "Vse, kar je pozitivnega, bomo vzeli. Katja s temi tekmovanji pridobiva samozavest po malo slabši lanski letni sezoni. Mislim, da se vrača. Je pozitivna, pridno trenira. Gremo dalje."

Sašo Bizjak

Olimpijska norma doma niti ni bila v prvem planu. "Nisem je pričakovala. Vem, da še imam rezervo. To je bila samo ena stopnička, da se testiram, da imam več disciplin, ne le 'kravl'. Od tu lahko gre samo na boljše," je povedala Katja Fain, ki v bazen ni skočila povsem spočita. V torek se je vrnila s tritedenskih višinskih priprav v Livignu v Italiji. "Telo definitivno ni spočito, za nami je trdo delo. Mislim, da sem dobro trenirala. Vse je šlo po planu, brez poškodb in bolezni. Tako bo treba delati naprej, da bodo rezultati boljši."

Že zdaj je bila bistveno hitrejša od tekmic, v daljši disciplini je že drugouvrščeno Leno Fortuna (Ljubljana) ugnala za pol minute. "Rajši bi imela konkurenco, vedno je lepo z nekom plavati, da te še dodatno potegne, potisne, da se boriš za zmago. Zdaj vidim, kakšne so moje 'brzine', ko bo pa še kakšna tekmovalka zraven, bom dodala taktiko." Žal ji je, da tribune v Pristanu niso bile polne. "Tujci vedno govorijo, da je lepo tekmovati doma, da se čuti vzdušje. Tukaj v Sloveniji, v Mariboru, gledalcev ni, razen drugih tekmovalcev. Želela bi si jih," je povedala Mariborčanka.

Sašo Bizjak

Morda bo boljše v Gradcu, kjer bo tekmovala čez en teden, ali v Atenah, kjer bo čez dva. Tekme v Avstriji se bo lotila drugače, tam bo plavala v delfinovem slogu. "Dogovorili sva se, da bo poskušala plavati čim bolj raznoliko, mešano, delfin, 'kravl', srednje, daljše proge, tako, kot je že. Več ima kondicije, lažje stisne v hitrejših disciplinah in bolj je samozavestna. V kateri disciplini se bo najboljše počutila v določenem trenutku, v kateri bo lahko največ dala, v tisti bo plavala," je filozofijo razkrila trenerka.

Prvi cilj poletne sezone je olimpijska vozovnica. Eno praktično že ima, saj je normo ujela z žensko štafeto. Je pa selektor povedal, da bo v Francijo odpeljal dekleta, ki bodo to pomlad pokazala največ. "Mislim, da sem skoraj zagotovo članica olimpijske štafete, vsaj po rezultatih doslej sem med najboljšimi štirimi, seveda pa si želim tudi posamične norme," je dejala 22-letna plavalka, ki se je v treh posamičnih disciplinah udeležila že iger v Tokiu. "Že od takrat si želim posamičnega nastopa tudi v Parizu. To je moj cilj, k temu stremim in za to treniram," je odločna Katja Fain.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta