(POGOVOR) Tim Gajser pred odločilno bitko: Zavedam se, kaj moram storiti, zdaj ne bo več taktiziranja

Uroš Gramc Uroš Gramc
19.09.2024 18:35

Slovenski as motokrosa je že razčistil s smolo na Kitajskem in bo unovčil vso znanje, vse izkušnje, da Jorgeju Pradu prepreči slavje na domačem dvorišču in odnese šesti naslov najboljšega na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gajser bo za veliki finale dirkal tako, kot letos še ni.
Sašo Bizjak

Le še dve dirki sta do konca sezone v motokrosu na najvišjem nivoju in po njiju se bo merila uspešnost. Prvi konec tedna v oktobru bodo v Veliki Britaniji olimpijske igre motokrosistov, kot sami pravijo pokalu narodov, v zadnjem septembrskem pa v Španiji zadnja dirka svetovnega prvenstva, na kateri bo Tim Gajser lovil že peti naslov prvaka v kraljevskem razredu. Tega je z eno roko že pobožal, a se mu je na zadnji ponesrečeni dirki na Kitajskem malce izmuznil. Spet ga je prehitel Jorge Prado, s katerim se slovenski šampion daje že celo leto. Zdaj je sedem točk na strani lanskega prvaka, a daleč od tega, da bi bilo karkoli že odločeno, saj jih bo v Cozarju v Španiji na VN Castille la Manche na voljo 60.

Pritiski podobni kot pred tremi leti

"Nima smisla preveč študirati, kaj je šlo na Kitajskem narobe. Malo športne nesreče, čeprav napaki, dva padca, sta bili moji. To je za mano, spremeniti ne morem nič, lahko se samo fokusiram in grem pozitivno, z dvignjeno glavo naprej v Španijo. Nič še ni izgubljenega. Sem v zaostanku, ampak vem, česa sem sposoben. Dal bom vse od sebe," je ob prihodu iz Azije Tim Gajser že razčistil sam pri sebi. Kar tri dni je trajalo, da se je vrnil, a k sreči ga veliki finale čaka naslednji konec tedna. Dovolj časa bo imel, da se prilagodi na časovno razliko, spočije, razmisli in se pripravi na zaključni spektakel.

Enkrat je že bil v podobnem položaju, ko se je o prvaku odločalo med njim, Jeffreyjem Herlingsom in Romainom Febvrejem. "Trije vozniki smo se borili do predzadnje tekme, ko sem dobil 'penal' in padel iz 'fajta' v Mantovi. Bilo je v covidu, ko smo vozili le po en dan. Pritiski, občutki so zdaj podobni kot leta 2021. Poskušal se bom čim bolj osredotočiti na tekmo, ne preveč razmišljati o starih stvareh, o naslovu, kaj lahko gre narobe. Fokus mora biti na vožnjah, da odpeljem, kakor znam," je povedal slovenski as. Poskušal bo unovčiti bogate izkušnje: "Ja, ogromno se jih je nabralo, veliko let sem že v svetovnem prvenstvu, ampak borim se s fantom, ki ima prav tako ogromno izkušenj. Oba sva že bila v takšni situaciji. Mislim, da bo odločala dnevna forma, da boš v 35 minutah odpeljal, kakor znaš. Tudi kvalifikacije bodo odigrale veliko vlogo."

Letos še ni šel čez sebe

Da bo dirka na domačem dvorišču pet let mlajšega tekmeca, Gajserja ne moti. Konec koncev ima tudi on v ekipi Honde španskega kolega Rubna Fernandeza, ki mu lahko pomaga. "Mislim, da je v redu, da je prizorišče novo, sta pa Jorge in Ruben tam že vozila. Mislim, da bo Ruben šel v prihodnjih dneh tja na trening. Sva se že pogovarjala, ves čas sva na zvezi. Sem pa že dobil par posnetkov in sem videl progo. Pač, normalna proga, ko jo 'sfrezajo', bo podobna vsem ostalim. Podlaga je trda, tu so skoki in vse ostalo," je dejal 28-letnik, ki se zaveda, da bo start spet zelo pomemben, morda celo odločilen. "Ogromno jih bom odpeljal v naslednjih dneh, haha. Jeffreyju (Herlingsu, op.p.), Jorgeju in meni veliko pomeni, če smo že po startu spredaj. Naša 'brzina' je tako podobna, da je težko pripraviti napad, četudi zaostajaš le sekundo. Težko je priti vštric in prehiteti. Vsi smo izkušeni vozniki, midva z Jeffreyjem imava po pet naslovov, Jorge tri," je Gajser nizal vzporednice med najboljšo trojico, od katere sta le še dva v igri za lovoriko.

Na dirki ne bo vozil, kot je doslej v sezoni. "Letos je bil pristop malo drugačen kot v prejšnjih sezonah. Nikoli nisem šel čez sebe. Bil sem konstanten, vedno na stopničkah, kar se je poplačalo, saj sem kontroliral prednost 14, 18 točk. Škoda le tiste napake na Kitajskem. Zdaj ne bo več taktiziranja z moje strani. Zavedam se, kaj moram narediti, če hočem ta naslov. V vsako vožnjo moram iti stoodstotno in poskušati zmagati," je odločen motokrosist iz Pečk pri Makolah. Meni celo, da mu bo nekoliko lažje kot Pradu: "Po izkušnjah sodeč, kako sva si letos izmenjevala rdečo številko, sploh v začetku sezone, je težje biti spredaj. Mislim, da bo on čutil večji pritisk, prednost ni velika in še doma vozi. Jaz sem ogromno izgubil na Kitajskem in lahko samo pridobim. A za nobenega od naju ne bo lahko," je Tim Gajser strnil misli pred sklepnimi pripravami za biti ali ne biti (svetovni prvak).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta