Pohvalno, a v igri bi lahko bili boljši

Nogometaši Maribora z goloma Mbine in Božića strli doslej najtrdnejšo obrambo v ligi, trener na prvi tekmi po premoru ponudil priložnost trem novincem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orphe Mbina je v tej sezoni trikrat začel tekmo v prvi ligi, na vseh treh so vijoličasti zmagali.
Tadej Regent

Nogometaši Maribora so se po dvotedenskem premoru uspešno vrnili v tekmovalni ritem. V Ljudskem vrtu so premagali Koper. V mrežo do osmega kroga najboljše obrambne ekipe v ligi so pospravili prav toliko žog, kot so jih pred tem vsi tekmeci Primorcev skupaj. Končalo se je z 2:0. "Tekma je bila zelo zahtevna, kar smo tudi pričakovali. Koper je izjemno čvrsta ekipa. Če so doslej prejeli le dva gola, so zelo ambiciozni v obrambi. Mi smo dosegli dva gola, nismo ga prejeli, kar je pohvalno, v igri pa bi lahko bili boljši," je dvoboj osmega kroga prve lige podčrtal trener vijoličastih Ante Šimundža.

(FOTO) Maribor premagal Koper, igrali tudi novinci Krajnc, Ojo in Komaromi

Maribor se je z zmago približal vrhu lestvice, s 15 osvojenimi točkami s tekmo manj za vodilno Olimpijo zaostaja tri točke, a Šimundža verjame, da je ekipa zmožna še veliko več. "Ničla v obrambi je odlična. Smo pa bili premalo čvrsti. Logično je, da ob številnih novincih manjkajo nekateri principi in avtomatizmi. Predvsem v prvem polčasu, ko je bila na igrišču bolj ali manj ekipa, ki je že dalj časa skupaj, bi lahko bili boljši. Pozitivno je, da smo bili zelo ambiciozni v obeh delih igre," je med drugim dejal snovalec taktike vijoličastih.

Po reprezentančnem premoru je njegova ekipa nadaljevala, kot se je nanj odpravila. Z zmago. "Zavedamo se, kaj je naš cilj. Zelo pomembno je, da zadržimo konstanto. Tako v igri kot v tekmovalnem ritmu. Konstanto je treba držati tako v tekmi kot v prvenstvu, le tako lahko dosežeš zastavljeni cilj. Zelo pomembno je, da smo na tej poti v dojemanju, kako in kaj, zelo konstantni," je ocenil 52-letni Mariborčan.

Med premorom v Ljudskem vrtu sicer ni bilo povsem mirno. Tik pred koncem prestopnega roka je moštvo okrepilo pet novincev. Branilec Luka Krajnc je že na tekmi proti Kopru dobil mesto v prvi enajsterici in v njej zamenjal novega člana ruskega Parija Svena Šoštariča Karića, v drugem polčasu sta igrala krilna napadalca Sheyi Ojo in György Komaromi, bočni branilec Andre Sousa je bil na klopi, napadalec Benjamin Tetteh pa še ni pripravljen za nastop. "Normalno je, da bo Luka Krajnc imel najkrajši adaptacijski čas. Prihaja iz Maribora, bil je tukaj, z izkušnjami iz tujine je to logično. Vsi drugi so bili željni dokazovanja, verjamem, da bodo lahko v prihodnosti pokazali vse svoje znanje," je o novih močeh v ekipi dejal Šimundža.

Maribor je vodstvo zagrabil v 22. minuti, ko je akcijo, ki jo je začel vratar Ažbe Jug, zaključil Orphe Mbina. Po dvojčku proti Primorju se je Gabonec podpisal še pod svoj tretji gol v sezoni. Končni izid je v 58. minuti z natančnim udarcem postavil Marko Božić. "Najpomembnejše so tri točke. V prvem polčasu nam je malo manjkala kombinatorika, ki jo običajno imamo, smo pa dobro stali v bloku, praktično ničesar nismo pustili Kopru. V drugem polčasu se je vrnila naša kombinatorika, izkoristili smo priložnosti," je dogajanje povzel strelec zadetka za 2:0.

Krilni napadalec je v začetku meseca dobil močno konkurenco v ekipi. Ojo in Komaromi ga bosta poskušala izriniti iz prve enajsterice. "O tem odloča trener. Vedno poskusim dati vse od sebe, pomagati ekipi. Če je rezultat tega gol ali asistenca, je to toliko boljše, a trener odloči, kdo bo začel med prvimi enajstimi," pravi Božić. In dodaja: "Vedno je bila konkurenca, ne le zdaj, jaz pa si vedno poskušam izboriti svojo možnost. Kot vedno pravi trener, začnemo z enajstimi igralci, končamo pa s 15 ali 16."

Koper je po tretjem porazu v sezoni padel na peto mesto na lestvici. "Mariborčani so že v prvi minuti pokazali svojo namero in nas močno stisnili. Za naše standarde smo prejeli dva prepoceni zadetka. S tem ne želim nikakor zmanjševati zmage domačinov, ki je popolnoma zaslužena, bi se pa lahko mi predstavili v boljši luči," je ugotovil trener ekipe z Obale Oliver Bogatinov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta