Potegovali se bodo za četrto kolajno

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
26.08.2023 06:15

Po ženskah bodo na prvenstvu stare celine igrali še moški. Je po treh slovenskih srebrnih kolajnah napočil čas za zlato?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janija Kovačiča, Tineta Urnauta (v sredini) in Klemna Čebulja čaka v uvodu preizkušnja proti Ukrajini.  
Foto: Robert Balen

Medtem ko se žensko odbojkarsko evropsko prvenstvo nagiba h koncu, se bo v ponedeljek s tekmo med Belgijo in Italijo začelo še moško prvenstvo. Na njem se bo za naslov, ki ga bodo branili Italijani - v finalu prvenstva leta 2021 v Katovicah so s 3:2 premagali Slovence -, potegovalo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v štiri skupine. Gostitelji so Italija, Severna Makedonija, Bolgarija in Izrael. Slovencem, ki bodo na prvenstvu stare celine nastopili že desetič, prvič so leta 2001 na Češkem, je žreb v skupini B - tekme bodo v Varni - za tekmece namenil Bolgare, Fince, Špance, Hrvate in Ukrajince. Prvo tekmo bodo odigrali v sredo ob 16.30 proti Ukrajini, osmi reprezentanci na lestvici CEV.

Slovenski odbojkarji so letošnjo reprezentančno sezono začeli julija z ligo narodov, v kateri so se prebili v sklepni del osmih najboljših, nato pa v četrtfinalu v Gdansku z 0:3 klonili proti Japoncem. Po skoraj dveh tednih počitka so se v začetku avgusta spet zbrali v Ljubljani in se začeli pripravljati na evropsko prvenstvo. Odigrali so več pripravljalnih tekem, zadnjo preizkušnjo pa so imeli sredi avgusta na turnirju za Wagnerjev memorial v Krakovu na Poljskem. Slovenci (peto mesto na lestvici Ceva) so igrali proti Italiji (prvo mesto), Poljski (drugo mesto) in Franciji (tretje mesto). S 3:0 so premagali svetovne prvake Poljake in s 3:2 evropske prvake Italijane, z 0:3 izgubili z olimpijskimi zmagovalci iz Tokia, Francozi, in za Italijani osvojili drugo mesto na turnirju.

Slovenska reprezentanca je na evropskih prvenstvih osvojila kar tri srebrne kolajne, prvo leta 2015 pod vodstvom selektorja Andree Giania, ko je v finalu v Sofiji z 0:3 klonila proti Franciji, drugo leta 2019 in tretjo leta pod vodstvom Alberta Giulianija, ko je v finalu v Parizu z 1:3 izgubila proti Srbiji v Katovicah z 2:3 proti Italiji. Na prihajajočem evropskem prvenstvu bodo naši fantje pod vodstvom selektorja Gheorghea Cretuja spet napadali naslov prvaka stare celine, in če bodo igrali tako, kot znajo in zmorejo, jim morda podvig tudi uspe. Cretu ima na voljo preverjeno in izkušeno igralsko zasedbo z nekaj svežimi močmi, ki je v zadnjem desetletju slovensko moško odbojko povzdignila v nebo. Poleg tega ne gre prezreti, da so naši odbojkarji leta 2019 v Firencah prvič zaigrali na svetovnem prvenstvu in osvojili 12. mesto in da so tekmovanje v ligi narodov leta 2021 v Riminiju končali na visokem četrtem mestu. Sedanji rod pa še ni občutil olimpijskega duha in letošnje kvalifikacije za nastop v Parizu 2024 so za dobršen del reprezentantov zadnja priložnost, da zaigrajo na olimpijskem turnirju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta