Pred OP Francije: Srb želi biti sam na vrhu

Aleš Mišič Aleš Mišič
27.05.2023 06:30

Tamara Zidanšek se je uspešno prebila skozi kvalifikacije in bo edina slovenska predstavnica na glavnem turnirju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tamara Zidanšek se je predlani v Parizu prebila v polfinale, letos je morala v kvalifikacije.
Reuters

Glavni turnir na Roland Garrosu v Parizu, ki se začne jutri, bo po letu 2014 spet minil brez Slovenca, saj Aljaž Bedene ne tekmuje več. Pred minulo zimo je Ljubljančan, ki bo julija dopolnil 34 let, končal svojo športno kariero, a nedolgo nazaj ni izključil niti možnosti, da se spet vrne. Z umikom najboljšega slovenskega igralca zadnjih let, ki je dlje časa živel v Londonu, v letih od 2015 do 2017 pa nastopal pod britansko zastavo, je v slovenskem tenisu nastala vrzel, ki ne bo kmalu zapolnjena. V Parizu pa ostaja Konjičanka Tamara Zidanšek. Potem ko se je predlani prebila vse do polfinala, je letos morala v kvalifikacije. Edina Slovenka, uspešna v kvalifikacijah - pred njo so izpadle Dalila Jakupović, Kaja Juvan in Polona Hercog -, se je včeraj popoldne po zmagi v tretjem krogu proti Španki Alioni Bolsovi s 6:2 in 7:6 uvrstila na glavni turnir.

Le še eden iz velike četverice

Tako dolgo je kraljevala velika četverica v svetovnem tenisu, da so se je nekateri že naveličali. Razpadati je začela, ko so poškodbe in težave s kolkom načele 36-letnega Britanca Andyja Murraya, dokončno razpadla pa z upokojitvijo švicarskega asa Rogerja Federrerja, in to brez napovedanega uradnega slovesa v domačem Baslu. Škot je še vedno med "živimi" v teniški karavani, a ga v Parizu ni, ker bi se rad dobro pripravil na domači Wimbledon in na za šampiona primerno slovo. Dvakrat je triumfiral v Londonu in še enkrat zaigral v finalu najprestižnejšega od vseh štirih turnirjev za grand slam.Tudi kralja peska Rafaela Nadala na glavnem turnirju odprtega prvenstva Francije v Parizu letos ni, a naj bi se naslednje leto po napovedih še zadnjič vrnil. Lani je 37-letni Mallorčan na Roland Garrosu osvojil 22. naslov na turnirjih za grand slam, letos pa je moral Španec udeležbo odpovedati zaradi poškodbe in priprav na naslednjo sezono, ki bo zanj zadnja. Edino Novak Đoković, ki se je z letošnjo zmago na prvem grand slamu sezone v Melbournu izenačil z Nadalom po številu turnirskih trofej na štirih največjih turnirjih na svetu, se še uspešno bori z leti. Minuli teden jih je dopolnil 36. Na lestvici ATP je minuli ponedeljek sicer zdrsnil na tretje mesto, vrh pa prepustil španskemu čudežnemu dečku, komaj 20-letnemu Carlosu Alcarazu, a ima na stavnicah kljub temu kot drugi favorit le majhen zaostanek. Beograjčan bi s tretjo lovoriko na Roland Garrosu postal najuspešnejši igralec v zgodovini turnirjev za grand slam in se tako izenačil z Američanko Sereno Williams. O premoči Nadala, Federerja in Đokovića v zadnjih dveh desetletjih v teniških arenah po vsem svetu, še posebej pa na pariškem pesku, govori podatek, da je od leta 2005 razen te trojice le Federerjev rojak Stan Wawrinka osvojil naslov v Parizu, in to pred osmimi leti. Đoković ne skriva, da bi bil rad na vrhu sam. "Mogoče bi po koncu kariere delček mene obžaloval, da nisem imel več naslovov kot Nadal, toda na koncu dneva se vedno vprašaš: 'Koliko je dovolj?'" je za The National pozimi dejal Đoković.

Čeprav nikoli v zadnjih letih Đoković na začetku peščene sezone ni blestel, pa je letošnjo v Monte Carlu začel pod vsemi pričakovanji. Poslovil se je že v osmini finala po porazu proti Italijanu Lorenzu Mosettiju. Na mastersu v Rimu, zadnji preizkušnji pred Parizom, je sicer že bil v boljši formi, a ni prišel kaj dosti dlje. V četrtfinalu je moral priznati premoč Holgerju Runeju. Alcarazu je šlo v pripravljalnem obdobju veliko bolje, saj je osvojil turnirje v Buenos Airesu, Barceloni in Madridu. Spodletelo mu je le v Rimu, kjer ga je presenetljivo premagal Madžar Fabian Maroszan.

Želenega finala ne bo

​Legendarni John McEnroe je pokomentiral Nadalovo odsotnost za špansko Marco. Pravi, da ta ne pomeni, da je Novak Đoković prvi favorit Roland Garrosa. Imel bo rivale, kot so Alcaraz, Rune in tudi Medvedjev. "Ko je bil v Parizu, se je o Nadalu vedno govorilo kot o favoritu, sedaj pa je osem igralcev, ki lahko zmagajo," ocenjuje legendarni Američan. Zaželel si je finala med Novakom Đokovićem in Carlosom Alcarazom, a bo, za kar je poskrbel četrtkov žreb, njun medsebojni dvoboj lahko videl že v polfinalu, če se bosta vanj uvrstila.

Najboljša teniška igralka na svetu in prva favoritinja v ženski konkurenci, Poljakinja Iga Swiatek, se lahko v polfinalu odprtega prvenstva Francije sreča z Kazahstanko Jeleno Ribakino, zmagovalko letošnjega mastersa v Rimu.Toda to ni edina težava, na poti do ubranitve naslova se bo morda morala pomeriti še z Barboro Krejčikovo, in to že v četrtem krogu. Čehinja je Poljakinjo premagala v zadnjih dveh dvobojih. Krog favoritinj je v ženski konkurenci že nekaj let veliko širši kot v moški, da lahko vsaka premaga vsako, pa ni zgolj obrabljena floskula.

.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta