Pred SP v poletih: Kako daleč bo šlo brez Laniška?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.01.2024 06:30

Z današnjimi kvalifikacijami ob 14. uri se na Kulmu začne SP v poletih, a brez Anžeta Laniška, ki je s poškodbo kolena morda že končal sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anžeta Laniška (levo), ki je januarja trikrat stal na stopničkah, bo poškodba kolena prizemljila za dva meseca.
EPA

Svetovno prvenstvo v poletih se še niti začelo ni, pa je slovensko orlovo gnezdo doživelo najhujši možen udarec. Kot strela z jasnega je odjeknilo, da najboljši med njimi, Anže Lanišek, ostaja prizemljen. "Na treningu pri doskoku je Anže utrpel poškodbo desnega kolena. Diagnoza je pokazala, da je poškodovana notranja stranska vez, vendar na srečo operacija ni potrebna. Začasno bo moral nositi kolensko opornico za optimalno celjenje poškodbe. Predvidevamo, da bo okrevanje trajalo približno dva meseca," je reprezentančni zdravnik Matej Drobnič sporočil novico, da je za šestouvrščenega v svetovnem pokalu sezona že končana. Anže Lanišek je samo januarja osvojil eno zmago (Garmisch-Partenkirchen) in dve tretji mesti (Bischofshofen in Zakopane), zato bi bil na Kulmu v najožjem krogu favoritov za najvišja mesta: "Resda sem si poškodoval koleno, vendar se počutim dobro. Moja pozornost je že usmerjena v uspešno rehabilitacijo, zato načrtujem vrnitev na tekmovanja FIS svetovnega pokala še to sezono. Vesel sem, da poškodba ni bila hujša."

Vrača se najboljši iz 2022

Namesto Laniška je v avstrijski Tauplitz, ob katerem stoji letalnica, že odpotoval Žiga Jelar, ki je leta 2022 osvojil mali kristalni globus v poletih. Tam se je pridružil preostalim članom reprezentance Lovru Kosu, Timiju Zajcu ter bratoma Petru in Domnu Prevcu. Spomnimo: ekipa v sestavi Lanišek, Zajc, Peter Prevc in Domen Prevc je pred dvema letoma v Vikersundu tudi osvojila prvo tovrstno zlato medaljo za Slovenijo doslej, Timi Zajc je ob tem še aktualni svetovni podprvak. 

Glavni trener Robert Hrgota ima za današnje kvalifikacije ob 14. uri nalogo izbrati štiri predstavnike. Pri odločitvi si bo pomagal z rezultati predhodnega treninga. "Upam oziroma prepričan sem, da bom imel po treningu težko delo izbrati četverico, ki bo nato nastopila v kvalifikacijah. Vsi fantje so namreč v dobri formi, na treningih jim gre dobro. Zajcu po mojem mnenju manjka samo malo več samozavesti, pa bi lahko tudi on hitro priključil korak z najboljšimi. Forma je dobra. Tudi pri Domnu," nam je povedal, še preden je izvedel, da bo ostal brez Laniška. "Mislim, da smo pred prvenstvom lahko kar mirni. Fantje kažejo vrhunske skoke, tako da se nimamo česa bati. Vemo, kako zelo si želijo leteti, in že samo to je dodana vrednost. Upam, da bodo šli tja zelo sproščeni in zelo motivirani. Ne moremo mimo tega, da smo svetovni prvaki in da branimo ekipno zmago. Dejstvo je, da je bil Timi drugi in da branimo posamično drugo mesto. Ne bežimo od tega. Zavedamo se, da sodimo v ožji krog favoritov, in hvala bogu, da je tako. Če greš na tekmo brez pričakovanj, je res dolgčas."

Rekorder v formi, podprvak ne

Na letalnici na Kulmu med krajema Tauplitz in Bad Mitterndorf na avstrijskem Štajerskem, tri ure vožnje iz Maribora, rekord iz sanjske sezone 2015/2016 še vedno ohranja Peter Prevc, ki je pristal pri 244 metrih in postal svetovni prvak v poletih. Še več, na tej letalnici je Prevc 12. januarja 2014 osvojil svojo prvo od 23 zmag v karieri. Kulm mu torej ostaja v lepem spominu, obenem pa je ob odsotnosti Anžeta Laniška z enajstim mestom v svetovnem pokalu najvišje med Slovenci. Tako visoko ni bil že štiri leta. "To sezono mi gre res kar dobro, veliko je dolgih skokov. Takrat, ko tekmovalec z mize skoči daleč, dobi zadoščenje, da je naredil nekaj dobrega, in to je tisto pravo. Na Kulm imam veliko spominov. To so trenutki, ki jih v življenju ne doživiš prav velikokrat. Zdaj bo izziv, saj zadnji dve izkušnji na tej letalnici nista bili najboljši. Že po prvem poletu bomo videli, kako mi bo šlo tokrat," je ob napovedih previden najuspešnejši slovenski letalec vseh časov - v poletih je slavil na sedmih tekmah svetovnega pokala, trikrat je bil tudi skupni zmagovalec seštevka v poletih, z 250 metri iz Vikersunda pa je še slovenski rekorder. 

Tako se je Peter Prevc leta 2016 na Kulmu veselil naslova svetovnega prvaka v poletih.  
Reuters

A ti dosežki imajo že dolgo brado. Z aktualnimi lovorikami je najbolj ovenčan Timi Zajc. Z zadnjega SP v poletih ima zlato moštveno in posamično srebrno medaljo, z zadnjega nordijskega SP zlati moštveno in posamično pa še bronasto medaljo v mešanih ekipah, obenem je lastnik zlata v mešanih ekipah in srebra z moške ekipne tekme na zadnjih olimpijskih igrah. Skratka, od aktualnih odličij mu manjka le posamična medalja z olimpijskih iger. Takšne bere nima noben konkurent. A forma je daleč od želene, bližje tisti z domačega SP v poletih 2020 v Planici, ko sta po sporu iz reprezentance odletela tako on kot trener Gorazd Bertoncelj. "Posebnih pričakovanj, kljub temu da branim srebrno kolajno, nimam. Vemo pa, da bo trening zelo pomemben. Najprej bo treba preživeti ta rez, potem pa naprej. Upam, da se mi bo na poletih spet odprlo in bom pokazal dobre nastope," si želi Zajc. 

EPA

Kot vemo, je tekma sestavljena iz dveh tekmovalnih dni. Tako kot v petek se tudi v soboto tekmovanje začne ob 14. uri, v seštevek bodo šli skoki iz vseh štirih serij. Ekipna tekma bo v nedeljo ob isti uri. 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta