Pred zborom nogometne reprezentance stara dilema: Lahko smo obupni - ali pa zanimivi

Borut Planinšič Borut Planinšič
08.11.2022 17:39

Slovenija pred tekmama z Romunijo in Črno goro: selektor Kek pričakuje "top motiviranega" Šeška in se veseli, kako je Ljudski vrt pozdravil nogometno vrnitev Iličića

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Kek se je bal cirkusa okoli Benjamina Šeška.
Robert Balen

Najboljše nogometne reprezentance gredo v zaključne priprave za SP. Slovenija gre - naprej. S pogledom h kvalifikacijam za Euro. Operacijo Nemčija 2024 začne s pripravljalnima tekmama z Romunijo 17. novembra v Cluju in s Črno goro tri dni pozneje v Stožicah. Celo nogometno leto 2023, od marca do novembra, pa bo boj za EP z Dansko, Finsko, Kazahstanom, Severno Irsko in San Marinom. Težave nekaterih reprezentantov v klubih, poškodbe? Saj so vedno. Tudi zato so na seznamu tistih, ki se v nedeljo začnejo zbirati na Brdu, štirje vratarji. Preveč? "Upam, da ne bo treba še kakšnega. Jan Oblak ima težave že dalj časa, zadnji problem je poškodba Vida Belca," poroča selektor Matjaž Kek.

Novinec je vratar Olimpije Matevž Vidovšek. Za Keka to ni le simbolno priznanje njegovim obrambam: "Nisem tip, ki bi nekomu z vpoklicem dal le priznanje. Če ga pokličem, nanj računam. Z lahkoto bom v gol postavil debitanta, če se bo tako razpletlo." Zraven je tudi Andres Vombergar, še lani napadalec Olimpije, ki spet zabija v argentinski ligi: "To je liga daleč od oči. Govoriti o kvaliteti v primerjavi z Evropo ... bo kdo rekel, da to ni to. Ampak gledal sem tri, štiri njegove tekme, to je strašno, to je ritem, agresivnost. Na minimum bi morali spraviti možnost, da Slovenija prezre nekoga, ki si želi igrati zanjo. Njegovo navdušenje je bilo veliko, ko sem mu sporočil, da bo vpoklican."

Pa Benjamin Šeško, ki ga je bilo poleti povsod polno, po leto vnaprej podpisani prodaji v Leipzig pa manj igra za Salzburg? "Bal sem se tega cirkusa, ampak saj je logično, tako se sklepa posel. Pričakujem top motiviranega Benija, ki je zaznamoval naše zadnje tekme." Vroča tema je tudi Josip Iličić, ki se je k nogometu vrnil v nedeljo v Ljudskem vrtu: "Upam, da je to nov cilj v njegovem življenju. Meni je bilo fajn, pa ne zato, ker je dal gol v dresu Maribora, ampak ker je bilo lepo gledati, kulisa in spoštovanje sta bila na nivoju, ki si ga tak igralec zasluži. On je bil in je del reprezentance. Pogovarjal sem s trenerjem Maribora, ogromno je še za narediti in Iličić se tega zaveda."

V naši reprezentanci niso razmišljali, da bi bili sparing partner komu, ki se pripravlja za Katar. Tako so dobili tekmeca bolj po meri: Slovenija je na lestvici Fife 63., Romunija 53., Črna gora na 69. mestu. Kaj pričakovati od Slovenije, pa se tako ve ... "Lahko izgledamo obupno, smo pa sposobni izgledati dobro in zanetiti zanimanje za reprezentanco," pravi Kek. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta