Pri devetih letih že uspešen v motokrosu: "Na motorju sem kot v drugem svetu"

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
23.07.2022 02:00

Proga za motokros v Orehovi vasi, kjer domuje ŠD Motokros akademija Saša Kraglja, tudi v poletnih mesecih ne sameva. Tam se urijo začetniki in izkušeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Kragelj, Leo Gajser, Robi Gajser in Željko Zeleničič
Goran Krošelj

Vsak dan je živahno, bodisi se po njej podijo tekmovalci ali obiskovalci znane šole za motokros bodisi zaljubljenci v šport z bencinskimi hlapi, ki si z občasnimi vožnjami po progi dajo duška in sproščajo adrenalin.

Med slednjimi je tudi 15-letni Taj Pleterski iz Grosuplja, ki je, kot pravi, ko sede na jeklenega konjička, v drugem svetu. "Čeprav je v bližnji Ivančni Gorici proga za motokros, sem se odločil, da se urim pri mojstru Kraglju. Tu imam vse, kar potrebujem, od motorja do pripadajoče opreme, povrh pa še odličnega učitelja. V Orehovo vas me vozi oče Brane, tokrat sem tukaj že tretjič, do konca počitnic bom še večkrat. Pred tem še nikoli nisem vozil motorja, sedaj pa naenkrat kar tekmovalnega. Hitro se učim, navdušen sem, morda se bom odločil za tekmovalno pot," je povedal mladenič.

Leo Gajser in Sašo Kragelj
Osebni arhiv

Prvi cilj je vzgoja mladih

Za Saša Kraglja, ki je leta 1991 osvojil prvi naslov jugoslovanskega prvaka v motokrosu in v istem letu še prvi naslov prvaka samostojne Slovenije, skupno pa do leta 2020, ko je dirkal zadnjič, 24 naslovov slovenskega prvaka, je motokros življenje. Potem ko je leta 2009 ustanovil akademijo, je leta 2016 nad slovito radizelsko progo uredil tudi svojo, ki je namenjena zgolj urjenju motokrosistov vseh starosti. "Vsako leto našo akademijo obiskuje približno 40 navdušencev nad tem športom, običajno so razdeljeni v dve starostni skupini, v eni so otroci, stari od štiri do šest let, v drugi pa starejši. Med njimi jih nekaj kaže nadarjenost, morda se odločijo za tekmovalno pot. Prvi cilj je vzgoja mladih, skušamo jim tudi vcepiti, naj se vozijo po poligonih, ne zunaj njih, še posebej ne po zelenih površinah, ker bi uničevali naravo," pojasni Kragelj, ki je na svetovnih prvenstvih petkrat stal na zmagovalnih stopničkah, enkrat tudi na najvišji, leta 2002 pa bil evropski prvak ter je dobitnik treh kristalnih čelad, ki jih podeljuje AMZS za vrhunske dosežke.

Sašo Kragelj
Andreja Prel

Leo Gajser veliko obeta

V Kragljevi akademiji, kjer je na voljo ​dvanajst različnih motorjev z opremo, je najobetavnejši tekmovalec devetletni Leo Gajser iz Stogovcev. "V minulih dveh letih je osvojil dva naslova državnega prvaka v kategoriji 50 ccm, letos tekmuje v kategoriji 65 ccm, kar je velik preskok, tako da ga čaka še veliko trdega dela, da se bo lahko kosal z najboljšimi," pojasni Kragelj. "Sem najmlajši v tej kategoriji, v razvrstitvi državnega prvenstva sem peti. Do konca prvenstva je še nekaj dirk, upam, da bom izboljšal uvrstitev in na kateri od dirk stopil tudi na zmagovalni oder," je razložil nadarjeni motokrosist.

Prvo septembrsko soboto se na radizelski proti obeta dirka za državno prvenstvo, ki jo bo organizirala Kragljeva akademija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta