Roglič po drugem slavju na Dofineji: Točno to smo z moštvom potrebovali

Uroš Gramc Uroš Gramc
09.06.2024 19:58

Zasavec je po drami v zadnji etapi osvojil prvo veliko trofejo za Bora-Hansgrohe in se napolnil s samozavestjo za Tour de France

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A.S.O.

Dve zmagi v osmih dneh, pa še drugo in tretje mesto, več kot minuta prednosti pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku, a v zadnjih petih kilometrih Kriterija po Dofineji je šlo Primožu Rogliču pošteno za nohte. Na zadnjem vzponu Pletaeu des Glieres, ki z 9,4 kilometra in 7,1 odstotka naklona niti ni bil med najtežjimi, je ubranil pičlih osem sekund prednosti pred Američanom Mateom Jorgensonom iz svojega bivšega kluba (Visma-Lease a bike) in se veselil druge zmage na tej prestižni preizkušnji po letu 2022. Hkrati je osvojil prvo tedensko dirko svetovne serije pri novem delodajalcu, Bora-Hansgrohe, in jubilejno deseto v karieri. 

A.S.O.

"Iz moje perspektive je kar noro, da sem zmagal. Z vsem, kar se je dogajalo, padci in vsem ostalim. Veliko se je zgodilo tudi, kar si nismo želeli, ampak vse to je del kolesarstva. Imel sem že prednost, ampak na koncu je bilo tesno. Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznal sem razliko in večinoma sem jih videl pred sabo. Izšlo se je meni v prid, zato je popolno," je povedal Primož Roglič ob 84. profesionalni zmagi.

V tem tednu mu ni šlo vse po načrtih, saj je dvakrat padel, je pa imel tudi nekaj sreče, da ga bolečine pri pedaliranju niso preveč ovirale. Zaradi stika z asfaltom že v Baskiji pred dvema mesecema tudi ni veliko dirkal, zato se z moštvenemi kolegi še ni dobro poznal. Tudi temu je bila namenjena generalka za Tour de France, ki se začne čez manj kot tri tedne. "Definitivno je zmaga nekaj, kar smo z moštvom potrebovali. Ampak eno je Dofineja, drugo je Tour. Zdaj bom užival v trenutku, saj na takšnih dirkah ne zmagaš ravno vsak dan," je povedal Zasavec.

A.s.o.

Ob sebi je imel močno in požrtvovalno ekipo, v kateri je izstopal Aleksandr Vlasov, ki je bil ob njem vselej, ko ga je potreboval, le na koncu so tudi njemu malce pošle moči. Kako dober je Rus, pove, da je bil na Pariz-Nica celo boljši od Rogliča, da je Romandijo končal na drugem mestu in Dofinejo na šestem. Dobro formo, sploh v zadnji etapi, v kateri je zmagal, je pokazal tudi skupno četrti Španec Carlos Rodriguez (Ineos), ki je bil lani na Touru peti, pa letos prijetno presenečenje Jorgenson, ki je bil iz etape v etapo boljši in bi lahko bil v navezi z Vingegaardom pomemben igralec v boju za rumeno majico na Touru. Morda bi moral več od odličnega kronometra pokazati le Remco Evenepoel, če še goji najvišje ambicije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta