Rogličevo slavje v Kataloniji napoveduje spektakel na Višarjah

Uroš Gramc Uroš Gramc
20.03.2023 19:23

Primož Roglič je z zmago startal v dirko v Španiji s praktično vsemi kandidati za roza majico za italijanski Giro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanski boj z Vuelte Roglič in Evenepoel letos nadaljujeta.
Epa

Če je dirka po Kataloniji generalka za Giro, bo na zadnjo majsko soboto spektakularna slovenska zabava na Višarjah, dan kasneje na zaključku v Rimu pa tudi. Do starta karavane v Fossacesii ob Jadranski obali je še mesec in pol, 46 dni natančno, Primož Roglič pa je takšno vzdušje napovedal z zmago v uvodni etapi dirke na španskih tleh s praktično popolno konkurenco, ki jo pričakujemo na italijanskih. In to v skupinskem sprintu, ki je bil malce pretežak za težkokategorne mojstre hitrih zaključkov.

"Noro je, veliko ljudi, veliko navijačev, uživam," je ob jubilejni 70. zmagi v profesionalni karieri dejal 33-letni Zasavec. Zaključek ne preveč težke etape mu je bil pisan na kožo, zato je bil v ožjem krogu favoritov in z visokimi pričakovanji. "Jah, pričakovanja ... Vedno si želiš najboljše, ampak potem moraš to še narediti. Ekipa je opravila odlično delo, jaz sem to potem še zaključil," je povedal Roglič ob petem slavju letos. Zanj se je udaril tudi z Remcom Evenepoelom, s katerim sta se lani tolkla na Vuelti, letos pa najvišje kotirata v boju za roza majico. Svetovni prvak je na ciljni črti, kjer mu je za pol kolesa zmanjkalo do slavja, jezno zamahnil. "Imel sem dobre noge, zakaj torej ne bi šel po zmago. S Primožem sva bila po hitrosti izenačena, ampak moral sem se prebiti iz ozadja. Če bi bil na njegovem kolesu, bi mogoče lahko zmagal. Škoda, da sem bil drugi," je dejal 23-letni Belgijec, ki je bil po zmagi na dirki po Združenih arabskih emiratih skoraj mesec dni odsoten s tekmovanj. "Na začetku sem čutil noge, ko pa smo malce pritisnili, sem se začel počutiti boljše, kar je dober obet za prihodnje dni."

Epa

Še šest "super težkih" čaka peloton v Kataloniji, je povedal Roglič, ki želi rumeno majico nositi tudi v nedeljo v Barceloni. Že druga etapa ima ciljni vzpon najvišje kategorije do smučišča Valtter (2088 metrov visoko) v Pirenejih, kjer je tudi streha dirke. A kraljevska etapa s 3962 višinskimi metri pride dan kasneje, vsebuje dva prelaza prve kategorije in enega ekstra vmes (Creueta, 1890 m), zaključi se v hribih v La Molini (1680 m). Ciljni klanec, Lo Port (980 m), in to najvišje kategorije, ima tudi peta etapa, kar precej razgiban s šestimi krogi čez grič Montjuic v katalonski prestolnici pa bo tudi zadnji dan.

Zahtevna trasa ima temu primerno konkurenco. Od glavnih favoritov za roza majico na Giru manjka praktično le Aleksander Vlasov (Bora), ob Rogliču in Evenepoelu so prisotni Joao Almeida (Emirates), Geraint Thomas (Ineos), Rigoberto Uran (EF Education) in Jack Haig (oba Bahrain). Svoj kos pogače po španski pokrajini, ki bi rada bila samostojna država, pa si bodo zagotovo želeli odrezati tudi udeleženci Toura, Jai Hindley (Bora), Mikel Landa (Bahrain), Ben O'Connor (AG2R) in Richard Carapaz (EF) ter še kdo.

Rezultati, dirka po Kataloniji, 1. etapa, Sant Feliu de Guixols-Sant Feliu de Guixols, 164,6 km: 1. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) 3.48:17 (povp. hitrost 43,3 km/h), 2. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep), 3. Ide Schelling (Nizozemska/Bora-Hansgrohe), oba isti čas; vrstni red: 1. Roglič 3,48:07, 2. Evenepoel +0:04, 3. Schelling 0:10.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta