S tarčo na hrbtu do ultimativnega uspeha

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
21.03.2024 20:45

S tretjim mestom na srednji skakalnici v Planici je Nika Prevc le še potrdila, da je najboljša skakalka sezone 2023/24.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še v začetku sezone je bila tretja violina ekipe, zdaj je Nika Prevc uradno najboljša skakalka na svetu.
Sašo Bizjak

Ne letalnica bratov Gorišek - ta bo prišla na vrsto v teh dneh -, niti velika skakalnica pod Poncami tokrat ni bila v središču pozornosti. Srednja naprava, ki si jo je po neuradnih informacijah zaželela Nika Prevc, ko so planiški organizatorji vskočili z idejo o finalu sezone, je bila tokrat središče dogajanja. Resda se Norvežanki Silje Opseth in Eirin Maria Kvandal s tem nista strinjali, iz domnevnega protesta, ker dekleta ne smejo na letalnico, sta raje ostali doma - oziroma Opsethova je šla na Bali -, a to večtisočglave množice ni zmotilo. Svojevrsten praznik v večdnevnem festivalu je popolnoma uspel, Nika Prevc je končno dočakala svoj veliki kristalni globus.

Borila se je s solzami na odru za zmagovalce, preden so jo s konfeti posipali člani ekipe, tudi brata Peter in Cene sta bila priča slavnostni ceremoniji. Tekmovalka, ki je še pred sezono veljala za "šele" tretjo moč v reprezentanci, je zdaj uradno najboljša skakalka na svetu. Kljub temu je skromno, malodane ponižno stopila pred novinarje, v rokah komajda držala očitno težak pokal: "Ta pokal nosi vso težo truda, ki sem ga vložila vanj." Ne gre zanemariti njenega vnovičnega uspeha - tretjega mesta na tekmi oziroma trinajstih stopničk v karieri, dvanajstih v sezoni. A ob dvigu - prosto po trenerju Zoranu Zupančiču - najpomembnejše lovorike v smučarskih skokih tudi takšni uspehi ostanejo kar malo v senci. "Današnji dan je bil izredno lep. Zelo dolgo sem ga čakala in končno je prišel. Pred domačimi navijači sem si želela pokazati dobre skoke. Ni mi bilo enostavno zaradi slabših skokov na treningu, a vesela sem, da mi jih je uspelo na tekmi izboljšati. S tretjim mestom sem izredno zadovoljna," je ob več vprašanjih strnila še vedno redkobesedna šampionka, ki so jo med sezono nekateri mediji - spet prosto po Zupančiču - zaradi neartikuliranosti pribijali na križ.

Tokrat je bila absolutno zvezda dneva, ki ga ni moglo pokvariti nič, niti dež niti malodane blatna snežna podlaga na skakalnici, ki je po skoku zmagovalke Eve Pinkelnig pri 103,5 metra dobila nov rekord. "To, da sem lahko sezono zaključila na domačih tleh, je bila zame res lepa priložnost. Zelo hvaležna sem zanjo," je ponižnost kar vrela iz nje. Tudi ob pogledu na brate sem jim je kar na daleč zahvalila, da priložnosti niso zamudili: "Ta nagrada je zame velika stvar. Ob razglasitvi me je bila sama sreča ..." "In konfeti!" je predstavnik za odnose z javnostmi Tomi Trbovc skušal poživiti šampionkino zbiranje misli. "Uspeh si seveda želim še ponoviti. A za to bo treba tudi kaj narediti, ne morem se le usesti, počivati na lovoriki in si le želeti stvari," je Prevčeva potrdila, da bo v naslednji sezoni skušala nadaljevati, kjer je tokrat končala. A tudi pred letošnjo si niti predstavljati ni mogla, da se bo tako razpletla, saj je ob nekdanji zmagovalki svetovnega pokala Niki Križnar in nekdanji svetovni prvakinji Emi Klinec vendarle veljala za tretjo violino v reprezentanci: "Vedela sem sicer, da sem dobro pripravljena, nisem pa računala, da mi bo tako dobre skoke uspelo prikazati na tekmi. Sploh ne vem, kdaj sem dojela, da lahko grem do konca. Celo sezono sem enostavno napadala čim višje uvrstitve. V trenutkih, ko so bili skoki krajši, smo seveda začeli tudi računati točke."

Nika Prevc je tako četrta tekmovalka, ki jo je trener Zoran Zupančič spravil ne le do prve zmage v svetovnem pokalu, pač pa tudi do neke lovorike, naj si bo to naslov olimpijske (Urša Bogataj) ali svetovne prvakinje (Ema Klinec) oziroma kristalni globus (Nika Križnar in Nika Prevc): "Rumeno majico smo pripeljali do konca. Ni bilo lahko, pritiski so bili veliki. Nika Prevc je imela tarčo na hrbtu in uspelo ji je. To je naš tretji globus (ob pokalu narodov, op. a.). Nika je mlada, profesionalna, dobra učenka, zato upam, da po takšni sezoni ostane skromna in zdrava, da bo lahko zmagovala naprej." Zdaj ostaja le še vprašanje, pod vodstvom katerega trenerja bo Prevčeva z druščino zmagovala naprej. Zupančiču se pogodba izteče, zdaj ga čaka oddaja poročil. Na vprašanje, ali bodo pogajanja o nadaljevanju sodelovanja potekala kaj bolj mirno kot nazadnje, pa je dodal le "Hvala lepa" in odšel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta