Sekulić razkril adute za SP: Ni kapetanov? Ni panike!

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.07.2023 16:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na NBA-jevca Vlatka Čančarja in Luko Dončića bo lahko Aleksander Sekulić računal šele konec meseca.
Sašo Bizjak

Če jim malo pogledamo skozi prste in izvzamemo zadnje svetovno prvenstvo leta 2019, kamor se niso uvrstili po spremembi kvalifikacijskih pravil, so slovenski košarkarji na tovrstnih tekmovanjih ves čas stopnjevali dosežke. Z Rašem Nesterovićem, Benom Udrihom in Markom Milićem je šlo leta 2006 do devetega mesta, Jaka Laković, Sani Bečirović, Boštjan Nachbar in Primož Brezec so odhajajočo generacijo leta 2010 povlekli do osmega, Goran Dragić je novi val z bratom Zoranom, Jako Blažičem in Klemnom Prepeličem, torej skorajšnjimi evropskimi prvaki, leta 2014 popeljal do sedmega. Od 25. avgusta do 10. septembra bo čas za novo rezultatsko nadgradnjo pod vodstvom Luke Dončića. Da se bo to res zgodilo, napoveduje jakostna lestvica Mednarodne košarkarske zveze Fiba, ki Sloveniji napoveduje peto mesto za ZDA, Španijo, Francijo in Avstralijo. Argumentacija? "Pozabite na šokanten poraz proti Poljski na lanskem Eurobasketu. Luka Dončić se je med vsemi NBA-zvezdniki najbolj gladko prilagodil reprezentančni košarki in lahko ste prepričani, da bomo avgusta in septembra brskali po knjigah rekordov in iskali nekdanje točkovne rekorde in mejnike v trojnih dvojčkih. Že dejstvo, da so si Japonci za goste izbrali Slovenijo, priča o tem, kako spoštovanja vredna je v svetu košarke," pišejo pri Fibi. Nekatere stavnice Slovenijo uvrščajo še višje, na četrto, celo tretje mesto.

In napočil je čas, da selektor Aleksander Sekulić razkrije adute, s katerimi gre po zgodovinski rezultat. Zdaj pa res dokončno se je izbrani vrsti odpovedal zlati kapetan Goran Dragić, tudi nadomestnega kapetana Eda Murića zaradi poškodbe križnih vezi ne bo. Iz ekipe z lanskega Eurobasketa manjka še Luka Rupnik. Se pa, potem ko sta bila odsotna zaradi poškodbe, v izbrano vrsto vračata Jaka Blažič in Miha Lapornik, slovenski dres bo znova oblekel tudi Gregor Hrovat. Edini novinec je Aljaž Kunc. Gre za širši javnosti ne tako znanega 203 cm visokega 23-letnega Ljubljančana, ki igra na položaju krila. Zadnjih pet sezon je odigral v ameriški študentski ligi NCAA, minulo za Iowo State, za katero je prispeval 7,1 točke in 4,1 skoka na tekmo.

"Po dokončni reprezentančni upokojitvi zlatega kapetana Gorana Dragića bo reprezentanca na žalost tudi brez poškodovanega Eda Murića. Zato smo se odločili za nekoliko daljši seznam vabljenih igralcev z željo, da najdemo primerno zamenjavo," je po predstavitvi dvajseterice dejal Sekulić, ki bo 17 košarkarjev zbral 17. julija, NBA-jevca Luka Dončić in Vlatko Čančar ter naturalizirani Mike Tobey pa se bodo priključili konec meseca. "Po naporni klubski sezoni imamo za razliko od prejšnjih dveh poletij tokrat precej več časa za počitek in polnjenje baterij za nov izziv, ki je pred nami. Kolikor poznam igralce, bodo premor izkoristili tudi že za pripravo na reprezentančno akcijo. Prepričan sem, da bodo vsi vabljeni igralci na priprave za prihajajoče svetovno prvenstvo prišli izjemno motivirani in polni elana."

Med pripravami se bodo Slovenci udarili s Kitajsko (25. julija v Celju), dvakrat z Grčijo (2. avgusta v Ljubljani in 4. avgusta v Atenah), Hrvaško (8. avgusta v Ljubljani), Španijo (11. avgusta v Malagi), ZDA (12. avgusta v Malagi) in Japonsko (19. avgusta v Okinavi). "Čaka nas sedem izjemnih pripravljalnih tekem. Menim, da smo s štabom pripravili kvaliteten program, ki ga bomo izvedli v tradicionalno vrhunskih pogojih za delo," se že veseli Sekulić, čigar četa se bo v skupinskem delu SP udarila z Venezuelo (26. avgusta), Gruzijo (28. avgusta) in Zelenortskimi otoki (30. avgusta). Vse tekme bodo ob 13.30 po slovenskem času. Dve najboljši ekipi iz te skupine se bosta v drugem delu, v novoustanovljeni skupini K, udarili še z najboljšima ekipama iz skupine E, v kateri so Avstralija, Nemčija, Finska in Japonska. Od vseh omenjenih reprezentanc bosta samo dve, torej najboljši iz skupine K, videli četrtfinale v Manili. Tam pa se boj za medalje šele začne …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta