Selektor Zorman pred EP ne bo pretirano eksperimentiral

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
17.10.2023 17:51

Slovenska rokometna reprezentanca bo konec meseca začela priprave na januarsko evropsko prvenstvo. Na koga vse računa selektor Uroš Zorman?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalno bazo v Zrečah bodo tokrat zamenjali za Ljubljano. 
Nejc Strojnik

Od zadnje reprezentančne akcije in uspešnih kvalifikacijskih nastopov za preboj na prvenstvo stare celine je minilo že skoraj pol leta, slovenski rokometaši pa se bodo tokrat namesto v Zrečah zbrali v Ljubljani. "Za prihajajoči pripravljalni teden smo izbrali 21 igralcev, po tri na vsakem igralnem mestu. S tem bomo imeli na voljo nekoliko dodatne širine. Nisem se želel posluževati pretiranega eksperimentiranja, saj po daljšem reprezentančnem premoru potrebujemo nekaj časa za uigravanje. Veseli me, da bomo imeli na voljo pet dni za treninge," pravi selektor Uroš Zorman, ki se bo s fanti dobil 29. oktobra. Selektor je prepričan, da seznam predstavlja jedro reprezentance iz preteklega obdobja. "Seveda so v igralskem kadru kakšne spremembe vedno možne. Vsi vpoklicani igralci so za zdaj zdravi, le Borutu Mačkovšku nekaj težav povzroča poškodba kolena, ki se vleče še iz minule sezone. Na seznamu bo kdo morda pogrešal Mateja Gabra, ki je v pogovoru dejal, da se skozi sezono ne čuti več zmožnega odigrati toliko tekem na najvišji ravni."

Uroš Zorman v pripravljalnih tekmah računa na 21 igralcev.
Sašo Bizjak

V sklopu priprav jih čakata dve tekmi s Srbijo, prva bo 4. novembra v Kočevju, druga pa dan kasneje v Črnomlju. Zorman je prepričan, da bo tekmec več kot po meri: "Vedno je treba stremeti k temu, da igraš proti čim boljši ekipi, saj lahko le tako vidiš svoje napake in jih popravljaš." Slovenija ima z balkanskimi tekmeci v zadnjem obdobju kar precej izkušenj, na EP so se namreč uvrstili prek Bosne in Hercegovine, Črne gore in Kosova. "V Sloveniji nimamo na pretek dvoran, ki bi izpolnjevale pogoje za organizacijo uradnih tekem, zato želimo pri Rokometni zvezi Slovenije izkoristiti vsako priložnost, da domače preizkuse, ki niso kvalifikacijski, organiziramo tudi izven bolj stalnih lokacij," odločitev, da tekmi s Srbijo odigrajo prav na Kočevskem in v Beli krajini, komentira direktor reprezentanc Jure Natek. Temu, dodaja, bodo sledili tudi v prihodnje: "Potovanje po Sloveniji bomo nadaljevali konec decembra v Slovenj Gradcu, kjer se bo reprezentanca v ne povsem polni postavi pomerila z Avstrijo. Z gostovanji skrbimo, da se izbrana vrsta predstavi tudi v manjših krajih, da naše rokometaše tako približamo vsem in za razvoj rokometa skrbimo tudi s tega pogleda." Na tem področju bo imela rokometna zveza še veliko dela, zgovoren je že pogled proti Zormanovemu seznamu, na katerem je le trojica, ki si kruh služi v slovenskem prvenstvu, kar 18 pa jih igra v tujini.

Evropsko prvenstvo, ki se bo v Nemčiji začelo 10. januarja in na katerem bo Slovenija nastopila v skupini D ter se za napredovanje borila proti Ferskim otokom, Poljski in Norveški, bo eden od vrhuncev sezone 2024. "Cikel se bo po EP nadaljeval s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, srčno pa si želimo nastopiti tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre in tudi nato poleti v Parizu," še pove selektor, ki je kot igralec dvakrat nastopil na olimpijskih igrah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta