Slavje Rogliča po Dofineji: Rama boli, noge delujejo

Uroš Gramc Uroš Gramc
07.06.2024 17:56

Primož Roglič je v šesti etapi generalke za dirko po Franciji zmagal, zlomil Remca Evenepoela in oblekel rumeno majico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še dva težka dneva sta pred Zasavcem v lovu na drugo skupno zmago na tej prestižni dirki.
Aso

S smolo je očitno opravil in padci ga niso ustavili, Primož Roglič je zmagal v šesti etapi prestižne tedenske preizkušnje Kriterij po Dofineji in oblekel rumeno majico. Remco Evenepoel ni zdržal napada na ciljnem vzponu Le Collet d'Allevard in je prepustil prestol slovenskemu asu. A dirke ni konec, še dve težji etapi sta do konca na planoti Glieres.

"Kar nekaj časa sem potreboval, da sem se ogrel. Gibanje leve rame je zelo omejeno, nisem mogel seči v žep. Toda noge so delovale in ne morem se pritoževati. Končno sem zmagal na dirki, kar nekaj časa je minilo," je dejal Primož Roglič ob 82. profesionalni zmagi. V dresu Bore-Hansgrohe sicer že ima eno s kronometra po Baskiji, na slavje na cestni preizkušnji pa je čakal od septembra lani. Končno se je tudi moštvenim kolegom oddolžil za pomoč, Aleksandr Vlasov je opravil veliko delo v finišu. "Veliko predanosti so pokazali fantje. Že v drugem dnevu so garali, vendar se nam ni izšlo. Zdaj se lahko veselimo," je bil Zasavec vesel, da je izboljšal drugo mesto. 

Aso

"Primož me je prosil, naj grem za Laurensom de Plusom, ko je napadel. Nekaj časa sva bila vsak v svoji skupini, a ko je prišel do mene, sem dal vse od sebe. Želeli smo pridobiti čim več časa v skupnem seštevku," je Vlasov opisal dogajanje v zadnji štirih kilometrih na enajstkilometrskem vzponu z osemodstotnim naklonom. Dodal je, da zmaga ni bila imperativ: "Bolj treniramo ekipno delo, ampak takšne priložnost ne izpustiš iz rok. Dober občutek je, če lahko opraviš pomembno delo za Primoža. Če bi zmagal na Touru, bi bilo fantastično." Tudi slovenski as ni preveč govoril o drugi zmagi na Dofineji po letu 2022: "Vrnimo se k osnovam in opravimo delo do konca. Vse drugo je bonus." 

Sedma etapa Albertville-Samöens (155,3 km, 4300 višinskih metrov) s tremi prelazi prve in ciljnim HC-kategorije je na papirju najtežja, nedeljska zadnja Thones-Plateau des Glieres (160,6 km, 3750 višincev) s tremi prve kategorije in enim tretje pa ni kaj dosti lažja. 

Rezultati 6. etape, Hauterives-Le Collet d'Allevard, 174,1 km: 1. Primož Roglič (Slovenija/Bora-Hansgrohe) 4.19:59 (povp. hitrost 40,2 km/h), 2. Giulio Ciccone (Italija/Lidl-Trek) +0:03, 3. Aleksandr Vlasov (Bora) 0:11 ... 8. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-Quick Step) 0:42; vrstni red: 1. Roglič 16.47:44, 2. Evenepoel +0:19, 3. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma-Lease a bike) 0:58.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta