Slovencem gre na Japonskem po načrtih

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
01.10.2023 19:20

Naši odbojkarji so na dveh tekmah kvalifikacij za OI dvakrat zmagali, zmagi pričakujejo tudi v naslednjih dveh tekmah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Čebulj se velikokrat poigra z blokom tekmeca.
Andrej Petelinšek

Za slovenskimi odbojkarji sta dve kvalifikacijski tekmi skupine B za uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Obe preizkušnji so v Tokiu opravili z odliko; najprej so s 3:0 (25:20, 25:18, 25:21) premagali Tunizijo, nato prav tako s 3:0 (28:26, 30:28, 25:22) Turčijo. Po dveh krogih na lestvici skupine B s po šestimi točkami vodita Slovenija in ZDA.

Tunizija za ogrevanje

V uvodni tekmi kvalifikacijskega turnirja so slovenski odbojkarji zlahka opravili s tunizijskimi. Našim fantom ni bilo treba pokazati vsega znanja, da so na tretjem medsebojnem obračunu prišli do tretje gladke zmage. Dober sprejem jim je zagotavljal učinkovite napade, tudi v drugih prvinah so bili dovolj dobri, da se jim niti za trenutek ni bilo treba bati za zmago. Kakovostna razlika je bila debelo v njihovo prid, še posebej, ko je bila na igrišču udarna šesterka, a tudi, ko je v končnici tretjega niza selektor Gheorghe Cretu v igro poslal nekaj svežih moči.

S 15 točkami se je izkazal Klemen Čebulj, deset jih je dosegel Alen Pajenk, po devet pa Tine Urnaut in Rok Možič. V naši reprezentanci so bili po prebitem ledu zadovoljni, bloker Alen Pajenk pa je s temi besedami pospremil zmago. "Tekma ni bila tako lahka, kot je mogoče videti po rezultatu. Mučila nas je predvsem zgodnja ura, ob 10. uri res nismo vajeni igrati. A pomembno je, da smo zmagali, da smo s tremi točkami odprli turnir. Za naslednje tekme pa se bo treba prej zbuditi, prej priti na tekmo in začeti igrati že od prve točke."

Turki zahteven zalogaj

V drugi tekmi so se Slovenci pomerili s Turki. Gre za reprezentanco, ki iz leta v leto kakovostno napreduje in meša štrene tudi najboljšim na svetu. Da to drži, so dokazali v prvi tekmi olimpijskih kvalifikacij, ko so s 3:1 premagali Srbe. Moč Turkov so občutili tudi naši fantje na letošnjem evropskem prvenstvu. V tekmi osmine finala so Turki vodili z 2:0 v nizih in bili na pragu enega največjih uspehov, toda v nadaljevanju tekme so vendarle morali priznati premoč našim fantom in se sprijazniti s porazom. Omenjena tekma je pokazala, da bodo Turki tudi v Tokiu spet izjemno trd oreh.

Slovenci so v končnici dobili prva dva niza po zelo izenačeni igri, v tretjem, ko sta bila sicer odlična igralca, brata Adis in Mirza Lagumdžija, skoraj nevidna, pa so do zmage prišli bolj zanesljivo. V slovenski vrsti je Rok Možič dosegel 20 točk, Tine Urnaut in Klemen Čebulj pa po 13, pri Turkih pa se je s 16 točkami izkazal Adis Lagumdžija, s 14 pa njegov brat Mirza. "Menim, da smo dobro odigrali tekmo proti Turkom. Zbrani smo bili od prve točk. Na začetku prvih dveh nizov smo sicer imeli nekaj težav, a tekmeca hitro ujeli, v izenačenem boju pa nato prišli do dveh zmag v obeh nizih, tretjega pa začeli, kot je bilo treba. Vesel sem pomembne zmage proti odlični Turčiji, zdaj pa se je treba spočiti, kolikor se da, obiskati fitnes in se pripraviti na tekmo s Finsko," je razložil kapetan Tine Urnaut.

V pričakovanju novih točk

Jutri bo v Tokiu prost dan, v torek zjutraj pa Slovence (6. na lestvici Fivb) čaka nova preizkušnja; v tekmi 3. kroga se bodo ob 3. uri po našem času udarili s Finci (29. na Fivb), v sredo ob isti uri pa še z Egipčani (19. na Fivb). Slovenci so s Finci do zdaj odigrali devet tekem, šest so jih dobili, tri v obdobju od leta 2011 do 2013 pa izgubili. Nazadnje so Slovenci in Finci igrali pred mesecem dni na evropskem prvenstvu v Varni, s 3:0 so bili boljši naši odbojkarji. Da znajo biti Finci neugodni, so pokazali v tekmi prvega kroga kvalifikacij, ko so proti Japoncem klonili z 2:3.

Naši odbojkarji so z Egiptom odigrali le nekaj tekem, zadnjo sredi avgusta letos v dvorani Tabor v Mariboru, na prijateljskem obračunu ob slovesu dolgoletnega reprezentanta Mitje Gasparinija, in zmagali s 3:1. Spomnimo, na tej tekmi si je gleženj poškodoval prvi podajalec reprezentance Dejan Vinčić, ki se je po okrevanju v reprezentanco vrnil šele na tekmi za tretje mesto na evropskem prvenstvu v Rimu, ko je zamenjal poškodovanega Gregorja Ropreta. Egipčani so v današnji tekmi pripravili veliko presenečenje: s 3:2 so premagali Japonce. Razlog več za previdnost pred spopadom z njimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta