Slovenci še naprej brezmadežni, olimpijske igre so blizu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
04.10.2023 11:24

Naši odbojkarji so tudi v četrti tekmi kvalifikacijskega turnirja na Japonskem slavili in so še za korak bliže uvrstitvi na olimpijske igre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Možič se je tudi na tekmi proti Egiptu izkazal z učinkovitostjo.
Volleyballworld

Slovenski odbojkarji so še korak bliže uvrstitvi na olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Na kvalifikacijskem turnirju skupine B v Tokiu so bili uspešni še četrtič. Potem ko so na prvih treh tekmah po vrsti slavili nad Tunizijo, Turčijo in Finsko ter tekmecem oddali le en niz, so v četrtem krogu s 3:1 (23:25, 25:22, 25:17, 25:14) premagali afriške prvake, izbrano vrsto Egipta.

Vselej boljši od Egipta

Egipčani za Slovence niso nepopisan list, saj sta se izbrani vrsti pomerili že nekajkrat, vselej pa so bili s 3:0 ali 3:1 uspešnejši naši odbojkarji. Leta 2017 so Egipčane premagali v tekmi drugega razreda svetovne lige, leta 2019 na prijateljskih tekmah v Ljubljani in Ravnah na Koroškem, letos avgusta ob slovesu Mitje Gasparinija pa na tekmi v Mariboru. Egipčani v primerjavi s Slovenci v svetovnem merilu večjih uspehov niso dosegli, večina igralcev prihaja iz domačih klubov, nekaj jih igra v evropskih, zvezdnikov pa nimajo.

Slovenci so v Tokiu dosegli pet zmag in dva poraza.
Volleyballworld

"Zelo težka tekma. Ni nam bilo lahko. Egipt je v dosedanjih tekmah v Tokiu presenetil Japonce, Srbom odščipnil niz, tako da niso naivna ekipa. Če jim gredo dobro začetni udarci in napadalne akcije, so lahko zelo, zelo neugodni. To jim je danes nekaj časa uspevalo, tako da smo se morali zelo potruditi in dati vse od sebe, da smo dobili to tekmo. Četrta zmaga je v žepu, čakajo nas še tri tekme. Sedaj imamo dan počitka, moramo se osvežiti in pripraviti na te tri preizkušnje, ki jih bomo odigrali v treh zaporednih dnevih, toda v naših mislih je le prva tekma, to je proti ZDA," je povedal podajalec Dejan Vinčić.

Poraz v prvem nizu opozorilo

Selektor Gheorghe Cretu je posegel po spremembi v udarni šesterki - namesto Vinčića je na podajalskem mestu zaigral Uroš Planinšič. Pobudo so od prve minute imeli Egipčani, ki so ves čas vodili. Pri 19:15 je v igro vstopil Žiga Štern, nato še Nik Mujanović, kljub temu pa do preobrata ni prišlo, Egipčani so osvojili niz in napovedali trd boj do konca tekme. Izgubljeni niz je bil za naše odbojkarje opozorilo, da bo treba v nadaljevanju zaigrati veliko boljše. In v drugem nizu so, toda Egipčani niso popuščali, ves čas so bili enakovredni Slovencem, v končnici pa so celo povedli 22:21. Naši fantje so v ključnih trenutkih zmogli dovolj zbranosti in moči in z zasukom izenačili rezultat v nizih. V nadaljevanju so začeli prevzemati pobudo na igrišču, v tretjem nizu povedli 21:15, in ga brez težav osvojili, v četrtem pa so se afriški prvaki tako rekoč predali. Točke za Slovenijo so dosegli Pajenk 9, Planinšič 1, Kozamernik 10, Vinčić 2, Ž. Štern 12, Urnaut 9, Čebulj 2, Možič 21, Mujanović 1.

Žiga Štern se je dobro znašel v napadalnih akcijah.
Volleyballworld

V skupini B imata Slovenija in ZDA po 12 točk, Srbija 9, Japonska 6 s tekmo manj, Turčija 3 s tekmo manj, Egipt 2, Finska 1, Tunizija 0.

Naši odbojkarji so vse štiri dosedanje tekme začeli ob 3. uri po srednjeevropskem času, ki jim je, kot so zatrjevali, povzročal kar precej težav, tri preostale pa bodo začeli ob prijaznejših urah; jutrišnjo proti ZDA ob 9. uri, sobotno proti Japonski ob 12.25 in nedeljsko proti Srbiji ob 9. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta