Slovenija pred novim izzivom v ligi narodov: Manj treninga in nič več strahu

Borut Planinšič ml.
04.10.2024 16:18

Oktobrska nogometna misija naše reprezentance bo utrujajoča: v sredo odleti v Oslo, od tam pa v petek v Kazahstan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnji spomin na Norvežane je lep, pred dvema letoma so v Stožicah padli z goloma Andraža Šporarja in Benjamina Šeška.
Reuters

Nova runda lige narodov je tu. Po prvi ima Slovenija vse možnosti, da uresniči svojo namero - zakaj ne bi po drznem Euru do konca ostala še v igri za napredovanje v A-ligo, med top 16 reprezentanc tekmovanja, ki je z leti uspešno nadomestilo prijateljske tekme. A dolga je še pot do tja. V oktobru morajo naši nogometaši najprej na trdo gostovanje v Oslo, kjer igrajo prihodnji četrtek, tri dni kasneje pa še v Kazahstanu, ki žre živce predvsem z oddaljenostjo.

"Zelo zahtevni gostovanji sta v tem ciklu. Zaradi kakovosti tekmecev, potovanja in s tem pomanjkanja časa za trening. Nekaj novih imen je na seznamu, nekaj jih manjka, vsaka poškodba in karton dajeta priložnost nekomu drugemu," pred zborom na Brdu pri Kranju pravi selektor Matjaž Kek. V obrambi sta zraven David Zec in Sven Šoštarič Karić. V zvezni vrsti je vpoklican Jan Repas. Med napadalci po dolgem času Blaž Kramer. Manjkajo poškodovani Jon Gorenc Stanković, Žan Karničnik in David Brekalo.

Da v najbolj napornem delu sezone, ko se domače lige prepletajo z evropskimi, ne more biti vse idealno, se zaveda Kek. Tudi pri Norvežanih ni: poškodovana sta nosilec igre Martin Ödegaard iz Arsenala in Oscar Bobb iz Manchester Cityja. Največja nevarnost moštva, ki je v Kazahstanu igralo 0:0 in doma z 2:1 ugnalo Avstrijo, bo seveda Erling Haaland. A mnogo oči bo tudi pri Benjaminu Šešku, ki je v remiju z Avstrijo (1:1) izrabil enajstmetrovko, Kazahstanu (3:0) zabil hat-trick in je sam na vrhu lestvice strelcev lige narodov.

Prav to tekmovanje je Sloveniji pomagalo pregnati strah pred severnjaki. Urok stadiona Ullevaal v Oslu je razbila junija 2022 s tekmo brez zadetkov in potem septembra Norveško doma premagala z 2:1. V ponedeljek se zberejo naši, skupaj bodo le dva treninga, je potarnal Kek, saj v sredo odletijo v Oslo, od tam pa v petek v Kazahstan. Selektor ni klical mladih reprezentantov, ki so pred zadnjo tekmo kvalifikacij za EP in celo vodijo v skupini s Francozi in Avstrijci: "Ker sem prepričan, da lahko v Avstriji naredijo super rezultat."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta