Slovenija preživela enajstmetrovko, po Romuniji padla še Črna gora

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.11.2022 17:08

Ne v Katarju, kjer se bodo danes začele družiti najboljše reprezentance sveta, v Ljubljani je igrala slovenska nogometna reprezentanca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na prijateljski tekmi proti Črni gori je preverila, kaj zmore pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Če bi sodniki lahko uporabljali sistem VAR, bi bilo najbrž drugače, če bi bil črnogorski kapetan bolj natančen z enajstih metrov, tudi, a na koncu je bil gol Mihe Zajca iz prvega polčasa dovolj za slovensko zmago.

Selektor Matjaž Kek ni pretirano eksperimentiral, na igrišče je poslal podobno enajsterico kot v Cluju, kjer je Slovenija z 2:1 premagala Romunijo. Na levi strani obrambe je Jureta Balkovca zamenjal Gregor Sikošek, na desnem krilu pa je namesto Sandija Lovrića začel Miha Zajc. Slovenci so sicer hitro igro preselili pred črnogorski gol, a obramba, ki je poveljeval Oblakov soigralec pri Atleticu Stefan Savić, jim dolgo ni dopustila konkretnega zaključka. Benjamin Verbič in Adam Gnezda Čerin sta poskusila s streli z razdalje, a mimo vratarja Matije Šarkića ni šlo.

So pa svojo priložnost dočakali Črnogorci. Reprezentanca, ki se od leta 2007, odkar igra pod samostojno zastavo, še ni uvrstila na veliko tekmovanje, v zadnji sezoni lige narodov pa je, podobno kot Slovenija, igrala v drugem kakovostnem razredu, bi najbrž povedla, če bi bil v uporabi sistem VAR. Po prostem strelu je slovenska obramba pozabila na Stefana Mugošo, napadalec japonskega Vissel Kobeja je streljal z glavo. Žoga se je dvakrat odbila od prečke, preden jo je Jan Oblak ulovil. Avstrijski sodniki, ki se tokrat niso mogli zanesti na pomoč tehnologije, so spregledali, da je žoga prečkala golovo črto. Ni pomagalo, da je selektor Miodrag Radulović norel ob igrišču, protesti rezultata niso spremenili.

Ga je pa protinapad. Slovenija je v 42. izkoristila nerodnost Črnogorcev pred kazenskim prostorom, Sikošek je potegnil, Andraž Šporar je z globinsko podajo v ogenj poslal Benjamina Šeška, mladi napadalec pa je žogo namestil Mihi Zajcu, ki jo je spretno, s peto, spravil v mrežo. Napadalni vezist Fenerbahčeja je zadel za 1:0.

Še najbližje, da oplemeniti vodstvo, je bila Slovenija v začetku drugega polčasa, ko je Zajc prestregel žogo in jo spravil do Šporarja. Napadalec Panathinaikosa je tresnil s strani, a zadel vratarjevo nogo. Črnogorci so v finišu tekme iskali izenačenje. Oblak se je moral pošteno potruditi, da ga je po otu preprečil Žarku Tomaševiću. Še precej lepšo priložnost pa je zapravil kapetan. Avstrijec Christopher je zapiskal, ko je v kazenskem prostoru žoga v roko zadela Jona Gorenca Stankovića, dosodil enajstmetrovko za Črno goro. Stefan Savić je vzel žogo. Streljal je močno, a zadel vratnico. Slovensko vodstvo je zdržalo, naša reprezentanca je novembrski termin sklenila z dvema zmagama.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta