Slovenske orlice na Japonskem: Brez opreme, brez presežka

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.01.2024 17:26

Slovenske skakalke so si za preboj na sobotno tekmo opremo izposodile, Nika Križnar, ki je takrat ostala brez nastopa, pa je v nedeljo pristala na tretjem mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub dvema desetima mestoma Nika Prevc ostaja vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala.
Profimedia

Nika Križnar na tretji stopnički druge tekme in ohranjena rumena majica v lasti Nike Prevc kljub dvema desetima mestoma je maksimum, s katerim so skakalke zdaj druge najboljše nacije (prehitela jih je Avstrija) zaključile tekmovanje v japonskem Saporu. Kakor se je začelo, bi lahko ostale brez vsega.

Ob prihodu v deželo vzhajajočega sonca so namreč slovenske orlice skupaj s Kanadčankami, Romunkami in tekmovalko Kosova ugotovile, da so ostale brez prtljage. Petkovi trije trening skoki so tako minili brez njih, kvalifikacije so bile prestavljene na soboto. V ozadju pa iskalna akcija; slovensko veleposlaništvo na Japonskem se je angažiralo, tam zaposleni pooblaščeni minister za politične in konzularne zadeve Jaka Miklavčič pa je na letališču preždel 15 ur in čakal na opremo skakalk. Pri tem nikomur ni šlo na roko, da so bile zaradi močnega sneženja v Saporu prometne poti težje prevozne, nastajale so tudi zamude v letalskem prometu.

Oprema je prišla v soboto, a prepozno za kvalifikacije. Tako si je Nika Prevc nadela smuči štirikratne zmagovalke svetovnega pokala, Japonke Sare Takanaši, in dres aktualne svetovne prvakinje na veliki skakalnici, Kanadčanke Alexandrie Loutitt, Ema Klinec pa si je pomagala s smučmi aktualne svetovne prvakinje na srednji skakalnici, Nemke Katharine Schmid (pred Althaus), in dresom Japonke Ringe Mijadžime. Katra Komar se je na tekmo prebila z opremo Japonk Juki Ito in Kurumi Ičinoe. Manj sreče pri iskanju opreme je imela Nika Križnar, ki je ostala brez sobotne tekme.

Na njej so Slovenke že nastopile s svojo opremo, in ko je ob vodstvu v prvi seriji že bilo videti, da Niki Prevc nič ne pride do živega, se ji je ob finalnem skoku odpel varnostni klinček (smuči je držala le še varovalka v peti čevlja), zato je predčasno pristala, kar je bilo dovolj le za deseto mesto, tik za Emo Klinec.

Nič boljša ni bila Prevčeva niti v nedeljo, kjer je obliž na rano prejela Nika Križnar in končala kot tretja, Ema Klinec je bila 14. Zmage se je v soboto veselila lanska zmagovalka svetovnega pokala, Avstrijka Eva Pinkelnig, v nedeljo pa domačinka Juki Ito. Ta se je v skupnem seštevku zdaj prebila na drugo mesto, a za Prevčevo zaostaja za 69 točk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta