Slovenski smučarji bodo čez noč poletje zamenjali z zimo

Bojan Bauman Bojan Bauman
09.08.2022 18:43

Po dveh letih se jutri v Argentino na priprave znova odpravljajo slovenski smučarji v tehničnih disciplinah: Žan Kranjec, Tijan Marovt in Štefan Hadalin ter Andreja Slokar, Meta Hrovat, Ana Bucik, Tina Robnik in Neja Dvornik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa, ki odhaja v Argentino (od leve): Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Neja Dvornik, Andreja Slokar, Meta Hrovat, Ana Bucik, Tijan Marovt, Tina Robnik. Manjka Ilka Štuhec.
Žiga Živulovič Jr.

Zadnji dve sezoni je alpskim smučarjem glavni poletni del priprav, ki jih avgusta običajno opravljajo na južni polobli, vzela korona. A letos je drugače. Čeprav smo sredi najhujšega izbruha bolezni in širjenja virusa, ukrepe preprosto ignoriramo in se obnašamo običajno. Tudi potujemo lahko brez omejitev in zato bosta danes slovenski reprezentanci v tehničnih disciplinah šli na pot proti argentinski Ushuaji. Tam se bodo naslednji mesec v zimskih razmerah spet pripravljali na sezono. V Argentini, na južni polobli, so zdaj sredi zime. Naslednje dni se bodo temperature gibale okoli ničle, napovedane so padavine, sneg se bo izmenjaval z dežjem. A glavnega trenerja Klemna Berganta to ne skrbi. "Čakajo nas idealne zimske razmere, veliko snega, nizke temperature," iz izkušenj govori vodja stroke, ki bo tokrat na pot popeljal kar tri tekmovalce: Žanu Kranjcu se je priključili Tijan Marovt, po premoru se je vrnil Štefan Hadalin.

Branikovec pri Kranjcu

24-letni Konjičan Tijan Marovt, član mariborskega Branika, se je ekipi šele priključil in na vse gleda še z velikimi očmi, ko pravi: "Prvič grem v Argentino, z novo ekipo smo pred dnevi že bili na treningu v Švici. Vse poteka super in sem res vesel, da sem sedaj del te ekipe."

V nasprotju z njim so za Žana Kranjca, našega najboljšega veleslalomista, takšne priprave že prava rutina: "Obdobje po koncu sezone gre vsako leto hitro mimo nas. Vedno najprej pričakuješ, da se boš dobro spočil in morda odšel na kakšen dopust. Potem se zgodi vse zelo hitro in že začnemo novo sezono." Vodičan se zaveda, da mu v prejšnjih sezonah na pripravah ni šlo vse po načrtih. Letos, ko se razmere normalizirajo, je spet priložnost, da v novo sezono krene kot v najboljših smučarskih časih.

Po vrnitvi v ekipo se Argentine veseli tudi Štefan Hadalin. Njegov prvi cilj naslednje sezone bo nadoknaditi izgubljeno - predvsem izboljšati startne številke najprej v slalomu, nato tudi v veleslalomu. Verjame, da mu bo uspelo, četudi je predvsem v slalomu na tekmah za svetovni pokal izjemna konkurenca.

Nova pričeska, novi trener

V novo sezono se z novo pričesko oziroma lasmi barve zrelih dam danes odpravlja 24-letna Meta Hrovat. Za njo je še ena turbulentna sezona, po kateri je znova zamenjala trenerja in tudi način treniranja. Italijan Livio Magoni je po enem letu zgodovina. Sedaj bo z Denisom Šteharnikom poskusila spet delovati v ekipi, v kateri je tudi Neja Dvornik.

Preteklo sezono je zaradi poškodbe Kranjskogorčanka končala predčasno. Ker ni mogla smučati, se je zadnje mesece posvečala drugim stvarem. "Sprva sem šla z nahrbtnikom na dopust na Šrilanko," pravi Gorenjka, ki je ob tem še plezala po hribih in se z avtodomom vozila naokoli. Šele ob koncu julija se je priključila ekipi in je sedem dni smučala v Saas Feeju.

Njena nova kolegica v ekipi Neja Dvornik si na naslednjem smučarskem kampu želi predvsem uživati na snegu: "Veselim se predvsem prostega smučanja. Taki trenutki ti povrnejo smučarske občutke. Več je uživanja v smučanju, prilagajanja terenu in ne progi. Upam, da bodo pogoji za to v Argentini primerni, da bom potem po vrnitvi lahko začela spet voziti med količki."

Slokarjevi pomaga Pretnarjeva

Za dvakratno zmagovalko tekem za svetovni pokal Andrejo Slokar so počitnice že davna preteklost - tujino si je privoščila aprila. Za njo so dolgi meseci kondicijskih priprav, tedne je preživljala izmenoma v Ajdovščini in Brežicah, od koder je njen kondicijski trener. Sedaj že komaj čaka na Argentino: "Od konca sezone nismo smučali veliko. Za seboj imam dva tedna na snegu." Primorka je v tem času poskusila predvsem brzdati prevelika pričakovanja, zaradi katerih je bila večkrat nesrečna kot zadovoljna. Pri tem ji po novem pomaga Špela Pretnar - nekoč del ekipe tako imenovanih vražjih Slovenk, pa že tudi bivša predstavnica za odnose z javnostmi pri smučarski zvezi. "Sodelovanja sem se domislila sama, potem ko so mi začele obveznosti, ki niso neposredno povezane s smučanjem, vse bolj jemati osredotočenost," je odločitev pojasnila Slokarjeva, osma slalomistka sveta.

Nad potekom priprav sta navdušeni tudi Tina Robnik in Ana Bucik, ki trenirata pod okriljem Sergeja Poljšaka. "V Argentini bomo ob slalomu in veleslalomu imeli tudi treninge superveleslaloma. Najprej bo treba obnoviti tehniko, nato bomo dodajali še tempo," pravi Bucikova, za katero je najboljša sezona v karieri. Je šesta slalomistka na svetu in 23. veleslalomistka. Ekipi se bo v Argentini priključila še Ilka Štuhec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta