Slovensko smučarijo bo reševal Matjaž Šarabon

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
04.04.2024 16:51

Nekdanji predsednik uprave Elana bo na položaju vodje panoge alpskega smučanja pri SZS zamenjal Miho Verdnika. S kakšnim programom je prepričal predsednika odbora alpincev Janeza Bijola in druge člane?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodoči vodja panoge alpskega smučanja pri SZS Matjaž Šarabon (levo), predsednik panoge Janez Bijol (na sredini) in direktor SZS Uroš Zupan (desno)
Nejc Strojnik

Slaba sezona alpskih smučarjev in smučark je s položaja vodje panoge odnesla Miho Verdnika, odbor alpincev pa je njegovo zamenjavo našel v prekaljenem Matjažu Šarabonu, ki je dobil dvig rok vseh sedmih članov. Predlog za imenovanje mora sicer potrditi še alpski zbor, ta bo zasedal v ponedeljek, a glede na podporo, ki jo uživa Šarabon, bo to zgolj še formalnost. "Smučanje imam iskreno rad, v njem sem 55 let, bil sem tekmovalec, član demo vrste, zgodba z Elanom je trajala 17 let, bil sem predsednik kluba, zadnjih dvanajst let učim otroke v Alpski šoli Radovljica. Smučanje spremljam precej poglobljeno in šlo mi je na jok, ko sem videl, kako so se zadeve obračale, kako so se rezultati slabšali, kako je začelo padati javno mnenje. S tem se kot predan smučar težko sprijaznim. Ko pa vidim, da obstajajo vsi pogoji, finančni in materialni, da se to ne bi dogajalo, pa mi ne gre več na jok, ampak sem besen," je razloge o odločitvi, da se poda v boj za mesto vodje panoge, dejal Šarabon.

Predsednika odbora za alpsko smučanje Janeza Bijola in druge člane je prepričal s programom, ki ga je razdelil na tri faze - na otroško smučarijo, mladinski pogon in na ekipe, ki nastopajo v evropskem ter svetovnem pokalu. Kot tri največje probleme je v predstavitvi navedel usihanje blagovne znamke Sloski, vedno manj podmladka in poslovanje z izgubo. Predsednik Bijol sicer o številkah za leto 2023 še noče govoriti, saj da te še niso dokončne, a da je minus prinesla tudi odpoved Vitranca. "Leta 2008 sem že opravil sanacijo finančnega stanja alpskih disciplin, takrat s precej manjšim budžetom kot danes, zato bo zdajšnja sanacija bistveno lažja," razloži Šarabon in doda, da imajo trenutno na voljo tudi boljše ljudi in ideje, kam bi vse skupaj zapeljali. "Ne bomo se orientirali na varčevanje, ampak na razvoj, na nove pristope, nove kadre, vse s ciljem, da dolgoročno povečamo ugled alpskega smučanja."

Njegov cilj je zastavljen kot tek na dolge proge. Dogovor je, da bi bil vodja panoge do konca olimpijskega ciklusa 2025/26. "Stanje je dobro, tisto, kar potrebujemo, so novi pristopi. Obljubljam nič. Na finančni strani naših dolgov ne bomo povečali, torej ne bomo porabili več denarja, kot ga bomo imeli na voljo. Ta denar bo usmerjeno porabljen, podpreti moramo otroško in mladinsko smučanje. Na vsebinski strani je prednostna naloga popolnitev vseh prostih trenerskih mest," pravi. Razgovore s trenerji bo začel v ponedeljek, ko bo predvidoma potrjen kot vodja.

Poleg Verdnikove je negotova tudi prihodnost in morebitna (nova) funkcija Janeza Slivnika, ki je do zdaj deloval kot vodja reprezentanc. "Bomo videli od ponedeljka naprej, kakšna bo struktura. Nekateri trenerji bodo pripravljeni sodelovati, nekateri ne. Knjiga je odprta in se bo zdaj začela pisati," o tem pove Bijol, ki je odločitev, da po osmih letih zamenja Verdnika, sprejel v Planici. Kakšne bodo prve poteze Šarabona? "Obljubljam, da ne bomo porabljali več denarja, kot ga bo na voljo. Prva stvar bo seznanitev s stanjem, ne le finančnim, predvsem na vsebinski strani programov, druga stvar pa popolnitev vseh prostih pozicij na trenerski strani in priprava detajlnih programov ter ciljev. Vse to bo narejeno do sredine maja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta