Šok ob začetku boja za elito

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.04.2024 17:59

Južni Korejci so na hokejskem SP razorožili rise in slavili s 4:2.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spopad je bil veliko bolj napet, kot kaže končni rezultat.
Vanna Antonello/iihf

Slovenski hokejisti so svetovno prvenstvo divizije I v skupini A - gre za drugi razred svetovnega hokeja - kar malce nepričakovano začeli s porazom. Ker praviloma na tovrstnih turnirjih zmagujejo - a se potem iz elitnega razreda tudi hitro poslavljajo -, je bilo tudi tokrat v Bolzanu pričakovati, da bodo upravičili vlogo favoritov, saj so nenazadnje tudi na pripravljalnih tekmah dobro igrali. A že na uvodu proti Južnim Korejcem se je zalomilo, slednji so slavili s 4:2 

Podobno so risi na uvodni tekmi SP-ja proti istemu tekmecu izgubili pred petimi leti, čemur je sledil še poraz proti Kazahstanu, s čimer je bil predčasno onemogočen preboj med elito, kamor vodita prvi mesti. Tokrat risi še imajo možnosti za izpolnitev cilja, saj jih čakajo še štiri tekme, prva v torek ob 12.30 proti Madžarski. 

Slovenci so sicer igrali razmeroma dobro, večino časa so imeli pobudo na ledu, bili bolj napadalni in več streljali kot tekmeci, ti pa so bili zelo hitri in so s protinapadi učinkovito izkoriščali slovenske luknje v obrambi. Čeprav je Robert Sabolič že v četrti minuti poskrbel za hitro (in edino) slovensko vodstvo, so Korejci z dvema goloma v eni minuti prišli do prednosti po prvi tretjini igre. V drugi je Jaka Sodja poskrbel za izenačenje, tako da sta reprezentanci v zadnjih 20 minut igre vstopili poravnani. 

V zaključnem delu tekme je Sodja najprej zadel vratnico, potem pa je za Slovence šlo vse le še navzdol. Po izključitvi na slovenski strani je Južna Koreja izkoristila igro z igralcem več. Čong Min Li je sprožil z levega krila, plošček je zadel palico Žige Mehleta in presenetil mariborskega vratarja Matijo Pintariča. Slovenci so vse moči usmerili v napad in morebitno izenačenje, kar je s hitrim protinapadom za končni rezultat izkoristil San Jeob Kim. Poraz bi bil še hujši, če bi Čong Min Li v zadnjih minutah izkoristil še kazenski strel ali zadel prazen gol. 

"Ne bom rekel, da so nas presenetili. Vedeli smo, da so hitri, neugodni. Dobili so nas na protinapade, ampak če ne bomo dajali zadetkov, imeli smo veliko priložnosti, bomo težko zmagovali," je za Hokejsko zvezo Slovenije dejal Robert Sabolič. Selektor Edo Terglav je dodal: "Rezultat je negativen. Zavedali smo se, da bo prva tekma pomembna, da bo tudi nervozna. Noge niso bile prave, energija tudi ne. Dva gola v prvi tretjini smo dobili po lastnih napakah. V drugi tretjini smo imeli svoj ritem, v zadnji pa smo preveč iskali lepe podaje in strele, oni pa so iz 'kontre' dosegli gol in naredili razliko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta