SP v atletiki: Šutejeva blizu medalji, Čeh zlahka v finale

Bojan Bauman Bojan Bauman
18.07.2022 20:11

Največja aduta slovenske atletike na najbolj prestižnem tekmovanju sezone upravičila visoka pričakovanja. Šutejeva v finalu skoka s palico osvojila četrto mesto, Kristjan Čeh za finale meta diska potreboval en sam poizkus

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Kako nehvaležno je na velikem tekmovanju osvojiti četrto mesto, je na svetovnem prvenstvu v ameriškem Eugenu med slovenskimi atleti spoznala Tina Šutej. Triintridesetletnica je v skoku s palico v finalu zmogla višino 4,7 metra. A za slavje to ni bilo dovolj. "Želela sem si medaljo, žal so bila tri dekleta boljša od mene. Zagotovo smo slabe volje," je iz ZDA sporočila Ljubljančanka.

Pristala je tik za medaljami, kot najboljša Evropejka. To jo navdaja z optimizmom za naslednjo tekmo, ki je na sporedu čez mesec dni v Münchnu. "Na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Upam, da bo bolje," je že v prihodnost zazrta Šutejeva, ki v resnici nima razloga za žalost. V kvalifikacijah ji je uspelo preskočiti vsega 435 centimetrov, pri čemer je pristala daleč za kvalifikacijsko normo 4,6 metra. A je imela takrat obilo sreče, saj niti preostala dekleta niso blestela. Tako se ji je uspelo uvrstiti med 16 tekmovalk, ki so imele pravico do nastopa v finalu. Tam je skakala zelo solidno, morda najbolje, kar je v tem trenutku sposobna.

Skromno na nižjih višinah

Na začetku leta je bila Šutejeva sicer v odlični formi, ko je na svetovnem dvoranskem prvenstvu s preskočenimi 4,75 metra osvojila bronasto medaljo. Zatem so se začele težave z ahilovo tetivo. Še na zadnjih tekmah je čutila bolečine, a pred tem prvenstvom so vendarle popustile in Šutejeva v ZDA te nadloge ni več omenjala.

V Eugenu je v finalu tekmovala zelo dobro. Medalji se je približala potem, ko ji je v prvem poizkusu uspelo preskočiti 4,7 metra. Pred tem je bila na višini 4,6 metra uspešna šele v tretjem. Tekmovanje je končala po neuspešnih skokih na višini 4,8 metra. Na prostem je njen rekord 4,76 metra, a v dvorani je to višino že preskočila.

Athletics - World Athletics Championships - Women's Pole Vault - Final - Hayward Field, Eugene, Oregon, U.S. - July 17, 2022 Slovenia's Tina Sutej in action during the women's pole vault REUTERS/Mike Segar
Mike Segar

"Nastopila bi lahko bolje, solidno je bilo, dosegla sem svoj drugi izid poletne sezone, a 4,8 metra bi lahko preskočila. Malo preveč energije sem izgubila na začetnih višinah. Zaradi slabših kvalifikacij sem nastopila prej, kot bi sicer. Imela sem še nekaj poprav na tretji višini, na 4,8 tudi nisem naredila tekočega skoka. Veseliti se moram, ker sem nastopila veliko bolje kot v kvalifikacijah. Imam še veliko tekem v sezoni, tetiva je tudi dobro," je dodala Šutejeva.

Zlato medaljo je z izidom sezone na svetu osvojila olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020, Američanka Katie Nageotte, ki je edina v prvem poskusu preskočila 4,85 metra. Srebrno je še tretjič na SP osvojila Američanka Sandi Morris s 4,85 metra, bronasta je pripadla Avstralki Nini Kennedy s 4,80 metra za njen daleč največji uspeh kariere.

Čeh zlahka v finale

Uspešen kvalifikacijski nastop je v metu diska za Kristjanom Čehom. Za preboj je potreboval en sam poskus. V prvi seriji je vrgel 68,33 metra in krepko presegel kvalifikacijsko normo, ki je bila 66 metrov. "To sem tudi načrtoval, nisem pa si mislil, da bo šlo tako hitro in tako daleč. V prvi met sem šel bolj na lahko, da bi bil potem bolj samozavesten in poslal disk prek 66. Pa je šlo prek 68 metrov, tako da je res super," je dejal slovenski atletski zvezdnik.

Finale je na sporedu jutri po 3.30 zjutraj, vanj se je uvrstil z drugim najdaljšim metom in je potrdil uvrstitev v ožji krog favoritov. "Za zlato bo treba vreči veliko več kot v kvalifikacijah. Želim si dobro tehniko in dobre mete. Šlo mi je dobro tudi na ogrevanju, drugi met se je dotaknil rumene črte, oznake za kvalifikacijsko normo, prvi je šel še dlje. Dobro sem začel prvenstvo, to mi je dalo dodatno spodbudo za finale," je po tekmi razmišljal Čeh.

Athletics - World Athletics Championships - Men's Discus Throw - Qualification - Group A - Hayward Field, Eugene, Oregon, U.S. - July 17, 2022 Slovenia's Kristjan Ceh reacts during qualifying REUTERS/Kai Pfaffenbach
Kai Pfaffenbach

Najdlje je disk sicer poletel 19-letnemu Litovcu Mykolasu Alekni (68,81 metra). Rezerviran je bil olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl, ki je zabeležil sedmo daljavo (65,95) in ni zmogel niti norme, se je pa v finale zanesljivo uvrstil. "Alekna ima talent, podedovan po očetu. Je sicer malo manjši, a ima zelo dolge roke in široka ramena," je mladega atletskega upa ocenil Čeh, ki je pri 23 letih tudi sam še zelo neizkušen. Lani je po sporu s trenerjem tekmoval kar brez strokovne podpore, a je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil peto mesto. Pred to sezono je poiskal strokovno pomoč v Estoniji, pri trenerju Gerdu Kanterju, sicer nekoč odličnem metalcu diska. Pod njegovim vodstvom je zadnjih deset dni v ZDA tudi treniral in očitno je spet dobro pripravljen.

V teh okoliščinah je v sredo upravičeno pričakovati njegovo prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci. Slovenska atletika nanjo čaka že enajst let. Morebitna zmaga bi se mlademu Ptujčanu tudi izplačala - svetovna atletska zveza namreč zmagovalce na prvenstvu nagrajuje s 70.000 dolarji. Šutejeva je za četrto mesto prejela 16.000 dolarjev, če bi bila bronasta, bi ji to prineslo 22.000, srebro pa je nagrajeno s 35.000 dolarji. Sto tisočakov pa je vreden svetovni rekord; v metu diska bi bilo treba vreči prek 74,04 metra, kar je davnega leta 1986 zmogel Nemec Jurgen Schult.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta