SP v košarki: Kakšna ekipa je Gruzija, proti kateri Slovenija lovi prvo mesto v skupini F?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.08.2023 06:00

Potem ko je Slovenija premagala Venezuelo, Gruzija pa Zelenortske otoke (85:60), je jasno: današnji obračun ob 13.30 bo odločal o prvem mestu v skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi ob najboljšem centru v Evropi, Walterju Tavaresu, je zabijal Aleksander Mamukelašvili.
Tudi ob najboljšem centru v Evropi, Walterju Tavaresu, je zabijal Aleksander Mamukelašvili.
Reuters

Druga tekma Slovenije bo povsem drugačnega značaja kot uvodna - če so se Venezuelci naslanjali na mete za tri točke, je moč Gruzijcev, podobno kot pri Črnogorcih, skoncentrirana pod košem. Prvi zvezdnik je krilni košarkar Tornike Šengelia, na položaju (krilnih) centrov pa igrajo dvakratni MVP španske lige, ki se ga spomnimo še iz Olimpije, Giorgi Šermadini, ter NBA-jevca Goga Bitadze in Aleksander Mamukelašvili. Čeprav je v ekipi Zelenortskih otokov morda najboljši center v Evropi, Realov Walter Tavares, je omenjena četverica na uvodni tekmi SP skupno dosegla kar 49 točk! Edina sreča za Slovenijo je, da ne morejo igrati vsi hkrati. Manj nevarni so Gruzijci z zunanjih položajev, kjer ton igri dajeta nekdanji ostrostrelec Primorske Giga Bitadze (15 točk Zelenortskim otokom) in naturalizirani ameriški organizator igre Thaddus McFadden iz Murcie.

"Definitivno nas čaka drugačna tekma, saj gre za bolj izkušeno reprezentanco, ki je predstavnik evropske košarke. V njihovi ekipi je veliko visokih igralcev, ki nas bodo večino časa sigurno napadali pod košem. Temu ustrezno se moramo pripraviti in v naši igri imeti čim manj nihanj," napoveduje selektor Aleksander Sekulič. Slovenija in Gruzija sta do zdaj odigrali štiri medsebojne tekme. Vse so pripadle slovenski izbrani vrsti. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili pred osmimi leti. V skupinskem delu evropskega prvenstva v Zagrebu je bilo 79:68, pa čeprav je Gruzijce vodil kasnejši zlati slovenski selektor Igor Kokoškov.

Gruzijci na SP letos igrajo prvič, a formo močno stopnjujejo. Če so na začetku priprav nizali poraze proti Egiptu (76:81), Litvi (102:104) in Latviji (57:82), so nato premagali tako Jordanijo (86:69) kot Črno goro (84:49), tik pred prvenstvom pa za las izgubili proti močnim Avstralcem (86:81). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta