SP v košarki: Maksimalen izkupiček pred ključnimi boji

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.08.2023 18:03

Po zmagi nad Zelenortskimi otoki je jasno; zmaga proti Avstralcem v petek ob 14.10 prinaša četrtfinale, druga priložnost bo v nedeljo proti Nemcem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub prijateljstvu še iz skupnih časov pri Realu med Luko Dončićem in Walterjem Tavaresom na parketu ni bilo milosti.
EPA

Po Venezueli in Gruziji so zanesljivo padli še Zelenortski otoki in Slovenija je tako brez napake opravila s prvim skupinskim delom svetovnega prvenstva. V drugi del, kjer se bo z Avstralijo in Nemčijo udarila za dve prosti mesti v četrtfinalu, bo tako prenesla vseh šest točk, kolikor jih ima tudi Nemčija. Avstralci imajo zaradi poraza proti Nemčiji (82:85) eno točko manj, kar pomeni, da bi Sloveniji zmaga proti njim v petek že prinesla četrtfinale. Tudi če do tega scenarija ne pride, bo v nedeljo proti Nemcem še ena priložnost. A ob nedeljski zmagi - in predpostavkah, da Gruzijci na ostalih tekmah ne bodo presenetili ne Nemcev ne Avstralcev - bi prišlo do kroga treh ekip z enakim številom točk, o potniku pa bi odločala medsebojna koš razlika.

Možnost popravnega izpita so si Slovenci priigrali z zmago proti Zelenortskim otokom, ki pa so jih, podobno kot druge košarkarske eksote Venezuelce, strli šele globoko v drugem polčasu. Z 19 točkami prvi strelec tekme Luka Dončić (s povprečjem 30 točk je prvi strelec turnirja) na začetku ni bil pri metu, trdoživi debitanti na svetovnem prvenstvu pa so to s pridom izkoriščali. Skozi celoten prvi polčas so le minimalno zaostajali, na začetku tretje četrtine pa celo izenačili na 45. In medtem ko je slovenski selektor Aleksander Sekulič uporabil vse igralce razen poškodovanega Jake Blažiča, je Afričanom zmanjkalo širine na klopi, tako da so proti koncu dvoboja popustili in priznali premoč.V 36. minuti dvoboja je tako prednost Slovenije že znašala debelih 24 točk (88:64) in zaključek je bil le še formalnost.

Po koncu tekme se je na videz precej utrujeni Dončić izkazal s športno potezo, za katero se mu je na novinarski konferenci zahvalil selektor Zelenortskih otokov Emanuel Trovoada. Svoj dres je namreč podaril tamkajšnji košarkarski zvezi in s tem pokazal spoštovanje do ekipe, ki prihaja iz najmanjše države v zgodovini svetovnih prvenstev in ki je že v premiernem nastopu dosegla zmago proti Venezueli. "S tem je Luka pokazal, kako velik športnik in človek je v resnici. Za našo malo državo je to izjemno priznanje. Ponosni smo, da bomo imeli njegov dres kot spomin na to svetovno prvenstvo," je dejal Trovoada.

Zadovoljen po tekmi je bil tudi Aleksander Sekulič, pa čeprav je, kot je pri trenerjih to navada, našel tudi prostor za nekaj kritike: "Moj cilj je bil mentalno pripraviti igralce na tekmo, ki smo jo morali dobiti in za katero smo morali biti dovolj motivirani. To mi ni povsem uspelo, saj zbranost ni bila na ravni tekmovanja oziroma svetovnega prvenstva. V drugem polčasu smo vendarle pokazali nekoliko boljšo igro in zanesljivo prišli do dveh točk." Da je bil morda preveč sproščen pristop bolj stvar nadzorovanih razmer na igrišču, je dodal Aleksej Nikolić: "Pričakovali smo težko tekmo, saj smo vedeli, da bodo tekmeci zelo motivirani in da bodo želeli še enkrat več dokazati, da so zasluženo na svetovnem prvenstvu. Za ta dosežek in zmago proti Venezueli jim iz srca čestitam. Mislim, da naša zmaga ni bila vprašljiva, saj smo vso tekmo nadzorovali potek dogajanja na parketu in v zadnjem delu dokončno strli odpor tekmeca."

V petek ob 14.10 torej Slovence čaka Avstralija, ki jih je v dvoboju za bronasto olimpijsko medaljo 2021 v Tokiu na krilih 42 točk Pattyja Millsa, ki je tudi tokrat zraven, premagala s 107:93. "Avstralija sodi med favorite za medaljo, ima atletsko postavo, izkušnje in kar devet igralcev iz lige NBA," se je že proti naslednji tekmi obrnil tudi Sekulič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta