SP v motokrosu: Gajser izgubil rdečo številko

STA, ŠR
12.05.2024 18:58

Na španski progi, ki nosi njegovo ime, je slavil svetovni prvak Jorge Prado, ki je četrtouvrščenemu Timu Gajserju spet prevzel vodstvo v SP

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Gajser zdaj v skupnem seštevku za vodilnim Jorgejem Pradom zaostaja za dve točki.
Hondaracing

Svetovni prvak v motokrosu Španec Jorge Prado je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva elitnega razreda MXGP v domačem Lugu. Na preizkušnji za VN Galicije je dobil obe vožnji. Slovenski dirkač Tim Gajser je bil četrti, potem ko je bil šesti v prvi in tretji v drugi vožnji. Drugi Slovenec v MXGP Jan Pancar je bil 14.

Z dirko na severozahodu Španije v Lugu se je začela druga četrtina svetovnega prvenstva v motokrosu. Na progi, ki nosi ime po Jorgeju Pradu, so se najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, merili prvič v zgodovini. Vreme je bilo tokrat voznikom bolj naklonjeno kot pred tednom na Portugalskem, ko so bili zaradi blata povsem nerazpoznavni na progi. V kvalifikacijah razreda MXGP je Tim Gajser zgolj za dobre pol sekunde zaostal samo za Pradom, kar je obetalo dobro izhodišče za dirko.

A prvo vožnjo je slabo začel. Po ne najboljšem startu, ko je sicer začel agresivno, a so mu tekmeci zaprli pot, je naredil še napako. V drugem krogu, ko je vozil na tretjem mestu, je zapeljal s steze, padel in se vrnil šele kot 12. Do konca se je moral tako prebijati naprej, vendar višje kot do šestega mesta ni več mogel. V ospredju je domačin Prado zmagal pred Francozom Romainom Febvrom, tretji je bil Nizozemec Calvin Vlaanderen.

Druga vožnja se je začela s tehničnim zapletom, saj se na dveh startnih mestih, tudi pred Pradom, niso odprla startna vratca, zato so vožnjo prekinili. Po 15 minutah je sledil nov start, po katerem je favorit Prado hitro prišel do prvega mesta. Gajserju se start spet ni posrečil. Iz prvega ovinka je pripeljal na osmem mestu in spet ga je čakal lov na tekmece. Ekspresno se je prebil na tretje mesto, nato pa v sedmem krogu na drugo. Takrat se je tudi začel lov na vodilnega Prada, ki pa se je končal s padcem tik pred iztekom tridesetih minut dirke. Napako je iz ozadja izkoristil Jeffrey Herlings, tako da se je moral Gajser na koncu zadovoljiti s tretjim mestom v drugi vožnji.

V seštevku obeh voženj je končal na četrtem mestu s 35 točkami, pred njim so bili Prado (50), Herlings (40) in Febvre (40). Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar je bil 14. na dirki, s čimer je prejel enajst točk. 

V seštevku sezone je Gajser izgubil vodstvo. Prado ima 298 točk, a je slovenski dirkač tik za njim (296). Pancar je pri 65 točkah in se je povzpel na 15. mesto.

Na dirki v Galiciji je prvič v sezoni nastopil tudi Jaka Peklaj v razredu MX2; ostal je brez točk na 32. mestu, zmagal je Belgijec Lucas Coenen.

Naslednja dirka bo na vrsti že konec tega tedna v francoskem St. Jean d'Angelyju. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta