Spremembe v ekipi Ilke Štuhec: Prvič brez mame, namesto nje Aleš Gorza

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
23.04.2024 10:19

Ilka Štuhec in njena mama, hkrati pa glavna trenerka, vodja ekipe in nekoč serviserka Darja Črnko se profesionalno razhajata, njuna pogleda v prihodnost sta preveč različna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec ugotavlja, da bo brez mame ob sebi celo nekoliko strašljivo, a verjame, da je odločitev prava. 
Andrej Petelinsek

Najuspešnejša slovenska smukačica doslej Ilka Štuhec, ki je v karieri osvojila dva naslova svetovne prvakinje (2017, 2019), mala kristalna globusa v smuku in kombinaciji (2017) ter skupno enajst zmag oziroma 22 stopničk v svetovnem pokalu, za seboj sicer nima najboljše sezone, a jo je ozaljšala z drugim mestom v finalu svetovnega pokala v Saalbachu. Kot marsikje drugje pa je konec sezone tudi v njeno ekipo prinesel spremembe.

Prvič doslej na najvišjem nivoju profesionalno ne bo sodelovala z mamo Darjo Črnko, ki je bila v takšnih in drugačnih vlogah del ekipe vse od leta 2009. Črnkova je bila nekaj časa edina serviserka smuči v svetovnem pokalu, malodane ves čas vodja ekipe, zadnji dve leti, ko se je Štuhčeva vrnila v svetovno elito, pa je bila tudi glavna trenerka. Prav s skupnimi močmi sta mama in hči osvajali zgoraj omenjene lovorike. 

"Ko kot trener ali vodja ekipe izgubiš pozornost tekmovalca, je čas za spremembo. Z Ilko sva prišli do točke, ko se najina pogleda o tem, kako naprej, preveč razhajata," je glavni razlog za razhod pojasnila Črnkova. Podobno je potezo obrazložila Štuhčeva: "Njena strokovnost nikoli ni bila vprašljiva, a razhajanja v določenih pogledih so prevelika, da bi skupaj nadaljevali. Odgovornost za to v veliki meri prevzemam jaz."

Kljub profesionalnemu razhodu s hčerko bo Darja Črnko dosedanje uspehe ohranila v lepem spominu: "Ni se lahko posloviti. Doživeli smo marsikaj, osvojili skoraj vse, a kljub temu zdaj nimam občutka, da je delo opravljeno. Ogromno je bilo izjemnih trenutkov za zgodovino in, iskreno, morda še več težkih trenutkov, ko se je bilo treba pobrati s tal. Vedno, v vseh vlogah, ki sem jih opravljala v ekipi, sem delovala 100- in večodstotno. V korist Ilke in njenih ciljev, ciljev ekipe. Zgodijo pa se tudi stvari, na katere nimaš vpliva. Tak je šport na najvišji ravni. To je bila najina pot in zadovoljna sem, da sem ji ustvarila pogoje in možnosti za uspehe ter s tem pripomogla k njeni zgodbi in uspešni karieri."

Na drugi strani Ilka Štuhec računa, da bo poteza pozitivno vplivala na medsebojne odnose z mamo: "Mama je meni in ekipi dala vse in še več, za kar sem ji zdaj in ji bom večno hvaležna. Skupaj sva premaknili meje in dokazali, da je vse mogoče. Zdaj bova imeli čas in priložnost, da znova gradiva odnos mama-hči. Ta odnos se je v vseh teh letih profesionalnega sodelovanja v bistvu izgubil, a ga želim zadržati za vedno." 

Kot dodaja, bo "mamin doprinos v ekipi težko nadomestiti. Drugače bo, morda celo malce strašljivo, a verjamem v uspešno prihodnost in predanost ciljem, ki jih bomo z ekipo zastavili." In kdo bo sestavljal ekipo? Za zdaj je jasno le, da bo glavni trener nekdanji smučar Aleš Gorza. Ekipo ob Črnkovi zapuščata tudi Natko Zrnčič Dim, ki je v pretekli sezoni deloval kot pomočnik trenerja, in Tina Kobale, ki je v zadnjih letih v ekipi delovala kot fizioterapevtka in kondicijska trenerka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta