Srebrni Toni Vodišek: Za to kolajno sem garal vse življenje

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.08.2024 19:13

Koprčan je bil pred finalnimi regatami zelo blizu osvojitvi naslova olimpijskega prvaka, na koncu pa se je izšlo za zgodovinsko srebrno kolajno. Zmagal je Avstrijec Valentin Bontus, tretji je bil Singapurec Maximilian Maeder.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z osvojitvijo kolajne se mu je od srca odvalil velik kamen.
EPA

Oči slovenske športne javnosti so bile po četrtkovih težavah z vetrom še bolj uprte proti Marsseillu, kjer se je nekaj pred drugo uro popoldne, s skoraj dvourno zamudo, vendarle začel finale jadralnega razreda formula kite. Slovenski kajtarski zvezdnik Toni Vodišek v finalnih regatah sicer ni izstopal, a dve zmagi, ki ju je prinesel s seboj v boj z najboljšimi štirimi, sta bili dovolj za končno drugo mesto in srebrno medaljo, četrto v zgodovini slovenskega jadranja. Tri olimpijske, a v drugih disciplinah, je osvojil Vasilij Žbogar. Vodišek, ki je ves čas priprav poudarjal, da na olimpijske igre odhaja po medaljo, je po precej stresnem poteku tekmovanja žlahtno kovino okoli vratu tudi dočakal. In to v najhitrejšem športu na poletnih olimpijskih igrah.

Vrnil se bo še močnejši

"Vsega je konec, trdo delo celega življenja, še posebej zadnjih štirih let, je prineslo drugo mesto na olimpijskih igrah. To ni enostavno, veliko truda in odrekanja je bilo potrebno. Sedaj smo pokazali, da se lahko majhna Slovenija enakovredno meri z večjimi in močnejšimi državami, ki so bile danes tukaj," je za Val 202 v prvi izjavi po vrnitvi na kopno povedal Vodišek. Na obali Marsseilla, glavnega mesta francoske Provanse, so ga pričakali številni navijači, ki so ga zasuli z objemi, poljubi in čestitkami. Od daleč je bilo videti, da se mu je odvalil kamen od srca in da je tudi sam še kako zadovoljen s končnim drugim mesto in srebrno medaljo: "To ni malo. Naša Andreja Leški je prinesla zlato Sloveniji, Kopru. Zdaj sem Kopru prinesel srebro še jaz. Ponosen sem na to, da lahko zastopam Slovenijo. Podpora, ki sem jo dobil doma, je neverjetna."

Vse tri finalne regate, eno v četrtek in dve v petek, je dobil Avstrijec Valentin Bontus. Vodišek je v zadnji, odločilni regati slabše startal, po prvem obratu pa še padel, s čimer je izgubil vse možnosti za zmago. Slovenski navijači so takrat lahko le še upali na zmago Italijana Riccarda Pianosija, kar bi finale podaljšalo za (vsaj) še eno regato. Toda Avstrijec je bil premočan, vodstvo je ohranil vse do ciljne črte in zasluženo zmagal. "Tako kot si je danes on to zaslužil, si po mojem mnenju ni nihče. Ne bom rekel, da mi ni malo žal, da nisem jaz tega dosegel ... Ampak kot tekmovalec, prijatelj, tekmec mu želim vso srečo in mu to tudi privoščim. Mu pa povem, da bom prišel nazaj močnejši kot še nikoli do zdaj," je Vodišek povedal novinarjem Vala 202. V novem olimpijskem razredu je do brona prišel 17-letni Singapurec Maximilian Maeder, prvi na svetovni lestvici, ki je letos ubranil naslov svetovnega prvaka. Kot četrti je tekmovanje končal Pianosi, letošnji svetovni in evropski podprvak.

Sit Marseilla

Vodišek je pred zadnjim tekmovalnim dnevom dobil tudi dve kazni. Prvo zaradi čelade, ki jo je pustil drugje, kot je za to določeno, drugo pa zaradi neprisotnosti pri preverjanju opreme. Na koncu se je izkazalo, da kazen, skupno je naneslo 1,1 točke, na razplet tekmovanja in na njegovo uvrstitev ni vplivala. "Tudi sam na začetku nisem vedel, kaj se dogaja. Ko sem prišel po ogrevanju, sem videl, da se nekaj dogaja. Manjša napaka je bila, da mi fantje niso prinesli čelade na plažo, ko so pregledovali stvari. Hitro zatem je sledila nova kazen; ko so prišli pregledovat opremo, ni bilo nikogar na plaži. Napake se zgodijo povsod, ljudem se je treba opravičiti. To je še vedno ekipa, ki mi stoji ob strani. Če bi vsakogar, ki bi naredil neko napako, dali na stran, ne bi prišli nikamor, bili bi sami. Tudi jaz delam napake in skupaj se učimo. Morda je bilo to vse skupaj nekoliko čustveno stresno," je Valu 202 povedal v zvezi s tem.

Po podelitvi medalje na plaži v Marsseillu bo obiskal še slovensko hišo v Parizu, nato se vrača domov, kjer lahko pričakuje kar nekaj sprejemov. Najprej v Ljubljani, nato v Kopru ... "Prva stvar, ko pridemo domov - grejo steaki gor. Začne se družinsko življenje, končno malo na off, da nam ne bo treba razmišljati, kaj bo jutri, ali bo pihalo. Marseilla sem bil, po pravici povedano, že malo sit, še posebej te plaže, sonca in vročine," je sklenil za Val 202 in obljubil, da bo na naslednjih igrah v Los Angelesu še močnejši. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta