Stevens ni napredoval, kot si bi želel, a na svetovnem prvenstvu je kljub temu navdušil

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.02.2024 20:26

Peter John Stevens Doho zapušča z dvema osebnima rekordoma in osmim mestom v finalu neolimpijske discipline 50 metrov prsno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plavalna Zveza Slovenije

Da bo v finalu na 50 metrov prsno nastopil sproščeno in da se gre zabavat, je po uvrstitvi med najboljših osem na svetu, kamor se je prebil s petim mestom v kvalifikacijah in sedmim polfinalnim rezultatom, dejal Peter John Stevens. Glede na časa, ki ju dosegel v Katarju, v kvalifikacijah je denimo za le sedem stotink zgrešil devet let star državni rekord Damirja Dugonjića (26,70), je pred finalom marsikdo pomislil, da bi lahko sklatil tudi to znamko. Če bi jo, bi se uvrstil tik pod oder za zmagovalce. Tam bi bil tudi s ponovitvijo kvalifikacijskega rezultata, tako pa je s časom 27,07, še vedno vrhunskim, zasedel osmo mesto in dokazal, da ima še vedno stik s svetovnim vrhom.

Zmagovalcu, Avstralcu Samu Williamsonu, se je ura ustavila pri 26,32, drugi je bil Italijan Nicolo Martinenghi, tretji Američan Nic Fink. "Finale je za mano. Ja, osmo mesto. Ponovil sem izid iz Fukuoke (z lanskega SP na Japonskem, op. p.). Dosegel sem dva osebna rekorda in kaže dobro, zato sem z nastopi zadovoljen. Za mano pa je bolezen in nimam moči kot nekoč in na tem bomo delali. Želim si, da bi kot nekoč iz starta v start napredoval, ne pa padal, kot se mi je zgodilo tukaj. Najbolje sem se počutil ob prvem startu, na koncu sem bil že malo utrujen. Seveda pa sem s finalom še kako zadovoljen," je povedal Peter John Stevens.

Zlato v "Stevensonovi" disciplini je osvojil Sam Williamson.
Reuters

Ne le z nastopom na najkrajši razdalji, ki na žalost ni olimpijska disciplina, Stevens je lahko izjemno zadovoljen tudi z dosežkom na 100 metrov prsno. Na SP se je namreč z 1:00,87 prvič v karieri spustil pod mejo 1:01 in osvojil 24. mesto. Za štiri desetinke sekunde je popravil osem let star osebni rekord. Osemindvajsetletni Stevens, ki živi v Kopru in trenira v Trstu, kjer zanj skrbi trener Davide Rummolo, bo olimpijsko normo na 100 m prsno tako lovil vse do zadnjega, bržkone pa bo o njej odločal nastop na EP junija v Beogradu, ki bo tudi zadnja priložnost za lov vozovnic za Pariz.

Svetovno prvenstvo bo tudi danes obarvano slovensko. Najprej bo v vodo skočil Primož Šenica Pavletič, ob koncu programa pa še štafeta na 4 x 200 m prosto z Nežo Klančar, Janjo Šegel, Katjo Fain in Hano Sekuti, ki si je v nedeljo na pol krajši razdalji že zagotovila normo za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Jim lahko uspe še eno presenečenje? 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta