Tadej Pogačar: Če ne zmagamo, se trdo delo ne poplača

Uroš Gramc
12.05.2024 19:24

V prvem tednu dirke po Italiji je bil slovenski šampion tako dominanten, da gre nekaterim pošteno na živce. Njegova prednost je tako visoka, kot je bila nazadnje pred 22 leti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Prvi teden 107. dirke po Italiji so kolesarji zaokrožili v petek, a "praznujejo" ga šele ob prvem prostem dnevu, ki je letos prišel po devetih tekmovalnih dneh. Tadej Pogačar je v njih povsem upravičil sloves prvega favorita, saj ima prepričljivo v lasti roza (in modro) majico. Ima 2:40 minute prednosti pred prvim zasledovalcem, kar je največ v zadnjih 22 letih, pa še takrat je bil vodilni Jens Heppner (prednost 3:33), ki si je naskok pridobil z uspešnih begom in ni bil nevaren končnemu zmagovalcu Paolu Savoldelliju. Nemec niti ni videl končnega cilja v Milanu, prej je odstopil. Povsem drugačne načrte ima slovenski šampion, ki je z osmimi dnevi v roza majici na večni lestvici že prehitel Primoža Rogliča. 

Zakaj, Tadej, toliko zmag?

"Prednost je kar udobna. Veselim se prostega dne, da bo bolj mirno, da ne bom mislil na dirkanje, kar pa bo težko," je na najjužnejši točki letošnje rožnate pentlje dejal Pogačar. V Neaplju bo karavana počivala, nato pa se bo iz Pompejev podala proti severu. Prav veliko priložnost za spoznavanje z bogato zgodovino teh krajev ne bo, saj bo že v torek nova gorska etapa s kar 21-kilometrskim ciljnim vzponom Bocca della Selva. Obe te sorte preizkušnji je letos 25-letni Gorenjec dobil, zato bo vnovič kandidat za zmago. Če prištejemo slavje v petkovem kronometru, je tretjina etap pripadla njemu.

"Stoodstotno prepričan sem, da gre nekaterim na živce, ampak tekmujem za ekipo, ki me plačuje. In če te plačujejo, jih moraš poslušati. Tu pa so še kolesarji, ki mi stojijo ob strani. Celo leto garajo kot konji, da so pripravljeni za Giro. Trdo delajo, da smo močna skupina, in če ne zmagamo, se delo ne poplača. Zato sem zelo vesel, da nam je uspelo," je kritikom odgovarjal po sobotni etapi s ciljem na smučišču Prati di Tivo. Menda so kolesarji kar med dirko pristopali k njemu in ga spraševali, zakaj mora kar naprej zmagovati. Letos je že desetkrat.

Epa

A ne le on, tudi njegovi moštveni kolegi pri Emiratih želijo, da iz dneva v dan dokazuje, da je najboljši. "Še posebej Mikkel Bjerg je bil (v soboto) zelo motiviran in prepričan, da lahko drži ubežnike na razdalji. In to je bilo dovolj. Ko je tudi Vegard Stake Laengen (še en 'vlečni konj', op. a.) preživel prvi vzpon, smo se dogovorili," je povedal Pogačar. Na ciljnem vzponu, ki je bil kljub 15 kilometrom premalo selektiven, je oster tempo narekoval tudi Domen Novak, na koncu pa je Rafal Majka celo odigral vlogo zadnjega moža v sprintu. "Odreagiral sem na vsak napad in sem vedel, da bo to bolelo noge. Ampak ko se je vrnil Rafal, sem vedel, da imam dobre možnosti za zmago." 

V Neaplju na pico in kapučino

V zadnji treh letih noben kolesar v Italiji ni slavil v treh etapah. Leta 2020 je Filippo Ganna dobil štiri, dve leti prej jih je Elia Viviani ... Mario Cipollini, ki je z 42-imi rekorder, je leta 2002 zmagal kar šestkrat. Kako pa so bili nevoščljivi Alfredu Bindi leta 1927, si niti ne znamo predstavljati, saj je legendarni Italijan - skupno je imel kar 41 dnevnih slavij, s petimi roza majicami pa z Eddyjem Merckxom in Faustom Coppijem še danes drži rekord - takrat dobil kar dvanajst etap od skupno petnajstih. 

V soboto je slovenski šampion zmagal že tretjič, prvi favorit je tudi za naslednjo etapo.
Epa

Čez zadnjih dvanajst tekmovalnih dni do konca letos se ne bo le sprehodil, je prepričan prvi kolesar sveta: "Mislim, da so bili nekateri na Pradi di Tivo zelo močni in so si povrnili samozavest, zato nas čakajo težke bitke v naslednjih gorskih etapah." Pogačarja je bilo sicer v prvih dneh Gira veliko povsod. Zmagati je želel že v uvodnem dnevu, v tretjem je skoraj preprečil spopad sprinterjev, v devetem pa je bil član sprinterskega vlaka Juana Sebastiana Molana, ki je v atraktivnem finišu s številnimi napadi na ulicah Neaplja osvojil tretje mesto.

Sprint v Neaplju je dobil Olav Kooij (levo).
Epa

"Bil je zelo dober in se je z nami držal v ospredju. Če mu lahko pomagam, sem tu, a žal ni bilo dovolj za zmago. V tako kaotičnih razmerah in na takšnih cestah pa je tako boljše, da se držim v ospredju," pravi. Prosti dan si je tako pošteno zaslužil. "Zagotovo bomo šli malo na kolo. Upam, da na dobro pico in kapučino," si je še za sončni ponedeljek v Neaplju, od koder bo karavana krenila proti hladnejšemu, ponekod v Alpah še s snegom pobeljenem delu Italije, zaželel Tadej Pogačar. 

Rezultati, 8. etapa, Spoleto - Prati di Tivo, 152 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 4.02:16 (povp. hitrost 37,4 km/h), 2. Daniel Felipe Martinez (Kolumbija/Bora-Hansgrohe), 3. Ben O'Connor (Avstralija/Decathlon AG2R) oba isti čas ... 54. Jan Tratnik (Visma-Lease a bike) 14:15, 83. Domen Novak (UAE) 18:06, 150. Luka Mezgec (vsi Slovenija/Jayco-Alula) 39:06; 9. etapa, Avezzano - Neapelj, 214 km: 1. Olav Kooij (Nizozemska/Visma) 4.44:22 (45,2 km/h), 2. Jonathan Milan (Italija/Lidl-Trek), 3. Juan Sebastian Molano (Kolumbija/UAE), 19. Mezgec, 27. Pogačar vsi isti čas, 90. Tratnik 2:12, 123. Novak 12:04,; vrstni red: 1. Pogačar 32.59:04, 2. Martinez +2:40, 3. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 2:58, 49. Tratnik 43:14, 91. Novak 1.19:06, 108. Mezgec 1.28:51.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta