Tadej Pogačar: Dirkali bodo za drugo mesto

Uroš Gramc Uroš Gramc
20.05.2024 18:31

Po dveh tednih 107. dirke po Italiji se slovenski as zaveda, da nima resne konkurence in da ga bodo tekmeci pustili pri miru, pa čeprav so pred karavano še tri peklenske etape.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj še pridejo, da spet skupaj pripravijo šov, slovenske navijače poziva Pogačar. 
Epa

Zelo sproščen prost dan je pred zadnjim tednom 107. dirke po Italiji preživljal Tadej Pogačar. S štirimi etapnimi zmagami in enormno, rekordno prednostjo pred vsemi zasledovalci je brez skrbi. Le še do konca mora varno pripeljati, pa bo roza majica njegova, se zaveda, saj so tekmeci nad njim že obupali. "Dirkali bodo na drugo mesto, poskušali z napadi s petega, šestega priti na stopničke," je novinarjem prek videokonference dejal mož v roza majici.

Navijači pa so navdušeni nad njegovim dirkanjem, precej jih je po kraljevski etapi ostalo v Livignu in bodo počakali na start nove. Mnogi so ga na prost ponedeljek poiskali s kolesi in se mu pridružili med vožnjo. "Lahko bi odprli gran fondo, pobirali vstopnice. Res je bila velika grupa. Vsi bi se radi slikali, imeli avtograme, ampak bilo je preveč ljudi. Vseeno smo uživali v 'izi' vožnji," ga ni motila množica na treningu. Kot ga ni med dirko, sploh slovenska ne. "Kar skočijo ven iz publike. Užitek je gledati toliko slovenskih zastav na italijanskem Giru. Upam, da jih bo v Bassanu še več, ker je bližje Sloveniji. Upam, da se nas nabere čim več, da spet naredimo šov," se je že obrnil proti sobotni zadnji gorski etapi nad Benetkami.

Dvajseto etapo z dvema vzponoma na Monte Grappo in nevarnima spustoma je dodobra naštudiral. S sredino 17. sta dve od štirih letos z vsemi petimi (težavnostnimi) zvezdicami, tudi torkova (s štirimi) ni nič kaj lažja. Če odštejemo zadnjo nedeljo, so te tri najzahtevnejše, saj imajo vse več kot štiri tisoč višinskih metrov. Tudi prva pred vrati, pa čeprav so prireditelji pred dnevi prečrtali kraljevski prelaz Stelvio na 2785 metrov višine. Cesto so še splužili, a na pobeljenih pobočjih je ostala prevelika nevarnost plazov. Hribolazenja pa v 16. etapi, ki se bo končala v Val Gardeni v Dolomitih, ne bo manjkalo, trasa je iz Livigna speljana čez prelaz Umbrail (16,7 km, 7,1 odstotka povprečnega naklona), ki je z 2489 metri še vedno najvišja točka (Cima Coppi) tega Gira in najvišja asfaltirana cesta v Švici. Čez dan bo precej spuščanja, toda zaključek bo spet hribovit s prelazom Pinei (23,km, 4,7-odstotka) in ciljem na gori Pana, kjer imata zadnja dva kilometra 11,8-odstotka naklona.

Epa

Lahko pričakujemo nov napad prvega kolesarja sveta na dan, ko naj bi se vreme skisalo, ali bo z mislijo na julijski Tour odslej varčeval z močmi? "Precej bo odvisno od vremena. Najprej moramo ta dan preživeti kot ekipa, potem pa druge pogledati v detajle. Dirkanje doslej je potekalo dokaj gladko, dobro sem se počutil na kolesu za kronometer in v visokih gorah. Roza majica so bile moje sanje, in da jo branim, mi daje veliko motivacije. Kar borim se, da imam še večjo prednost," se kolesarski kralj ni naselil v cono udobja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta