Tekvondo: Patrik Divković ne skriva optimizma

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
10.08.2024 06:00

Edini slovenski tekvondoist na olimpijskih igrah v Parizu se je dobro pripravil na doslej največji izziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Patrik Divković bo v Parizu branil čast slovenskega tekvondoja.
Aleš Fevžer

Prvi slovenski tekvondoist olimpijskega sloga WTF, ki je nastopil na olimpijskih igrah, je bil Ljubljančan Marcel More. Leta 2000 je v Sydneyju tekmovanje končal po porazu v uvodnem dvoboju. Za njim so na olimpijskih igrah nastopili še Ivan Trajković leta 2012 v Londonu (11. mesto) in leta 2021 v Tokiu (5. mesto), Nuša Rajher v Londonu (9. mesto) in Franka Anić v Londonu (5. mesto). V Parizu bo slovenski tekvondo zastopal Vrhničan Patrik Divković, član TK Tempo Logatec.

Divković se je v otroških letih preizkušal kot smučarski skakalec, potem pa se je ogrel za tekvondo olimpijskega sloga. Prvi veliki uspeh je dosegel pri 17 letih v kanadskem Burnabayju, kjer je leta 2016 kot prvi slovenski tekvondoist olimpijskega sloga osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka. Tudi ko je začel tekmovati v članski kategoriji, je bil zelo uspešen; največji uspeh je bronasta kolajna, ki jo je osvojil maja leta 2022 v Manchestru v kategoriji do 87 kg.    

Divković si je v težki kategoriji nastop na olimpijskem turnirju v Parizu zagotovil na kvalifikacijah marca letos v Sofiji. Imel je kanček sreče z žrebom in preskočil prvo borbo, nato pa je gladko odpravil Poljaka Adriana Wojtowiaka. Za pot v Pariz je padel še bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva, Belorus Artsjom Plonis. Po olimpijski vozovnici za Pariz se je pod vodstvom trenerja, očeta Gorana, vneto pripravljal na olimpijski turnir, med drugim tudi v Nemčiji in na Madžarskem.

Ura resnice v Parizu v kategoriji nad 80 kg čaka našega 25-letnega borca v današnjem uvodnem dvoboju. Ob 11.45 se bo spopadel z Norvežanom Richardom Andreem Ordemannom, ki je bil zanj usoden v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu 2021. "Na edini medsebojni tekmi me je premagal. Verjamem, da se mu lahko oddolžim za poraz. Sem dobro pripravljen in z optimizmom pričakujem dvoboj," je povedal Divković, ki se bo v primeru zmage predvidoma pomeril s Hrvatom Ivanom Šapino. "Sodi med borce, ki mi ne ustrezajo, a sem ga tudi že premagal," ne skriva optimizma trenutno najboljši slovenski tekvondoist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta