Timi Max Elšnik: Če bi bil navijač, bi se ga napil kot nor

Jože Okorn, Dnevnik
03.08.2023 06:20

Po zmagi Olimpije nad Ludogorcem v Stožicah (2:1) in prvo jesenjo v Evropi v zgodovini kluba je Ljubljano zajela nogometna evforija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Gasar/Dnevnik

To je bil večer, ki ga bodo v Ljubljani dolgo pomnili. "Če bi bil navijač, bi se ga napil kot nor. Zelo sem ponosen, da sem del te zgodbe. Zgodovinski večer v Stožicah. Odkar sem v Olimpiji, na igrišču še nisem tako užival. Ob takšni podpori s tribun je bil nor občutek na igrišču. A naša naloga še ni končana, naslednji cilj je liga Evropa, še vedno pa tudi liga prvakov. Po takšnih tekmah za to ekipo ni meja," so besede kar vrele iz kapetana Timija Maxa Elšnika. Po spektakularni in dramatični tekmi v Stožicah je Olimpija dosegla zgodovinski uspeh, saj se je prvič uvrstila v skupinski del enega izmed evropskih tekmovanj. Že dva kroga pred koncem kvalifikacij ima zagotovljeno najmanj konferenčno ligo. Ker je na obeh tekmah vse tri gole za zmaje dosegel kapetan, je med navijači že zaokrožilo, da je bil skupni izid dvoboja drugega kroga za ligo prvakov Elšnik – Ludogorec 3:2.

Najbolj so rajali ekonomi

Kapetan Ljubljančanov je poudaril, da je napeto tekmo polno preobratov in z infarktno končnico doživljal manj stresno kot gledalci na tribunah ter rezervisti in strokovni štab. "Tudi ko smo se znašli v zaostanku, smo bili prepričani, da se bomo vrnili, čeprav je nasproti stal tekmec, ki je igral proti Real Madridu. Odločilno je bilo to, da smo delovali kot ekipa, se borili za ta grb in v težkih trenutkih trpeli skupaj. Ključ uspeha je, da je jedro ekipe osmih, devetih igralcev skupaj že zelo dolgo časa. V preteklosti tega v Olimpiji ni bilo in to je bil glavni razlog, da v Evropi ni bilo uspehov," je dejal Elšnik. Razkril je, da so v garderobi najbolj rajali - ekonomi. Trenutno je Zlatoličan eden najbolj priljubljenih Štajercev v Ljubljani. Zanj po vrnitvi iz Anglije v Mariboru ni bilo prostora, zato je sprejel ponudbo največjih tekmecev. Po treh letih in pol v zelenem dresu je klub iz slovenske prestolnice popeljal do dolge jeseni v Evropi in si dvignil ceno. Ni dvoma, da bo do konca meseca spet odšel v tujino, a ni skrival želje, da bi z Ljubljančani odigral še kakšno spektakularno tekmo z evropskim velikanom.

Timi Max Elšnik tako pri zmajih še ni užival. 
Jaka Gasar/Dnevnik

Ob nogometaših ima velike zasluge za uspeh 50-letni portugalski trener, ki je dobro preučil tekmeca, sestavil odličen taktični načrt in se izkazal za preroka. Predvidel je, da bo Ludogorec začel silovito. V zvezni vrsti je s štirimi igralci poskrbel za prevlado nad tremi bolgarskimi, aduta je našel v prekinitvah, koristna je bila tudi vadba enajstmetrovk, za katere pravi, da niso sreča, ampak stvar treninga. "Pokazali smo, kako se lahko kosamo s favoriti. Po prvem polčasu bi morali voditi, v drugem je bilo pomembno, da smo zadržali ravnotežje in bili agresivni. Vso tekmo smo igrali kot kolektiv, v odločilnih trenutkih pa so kakovost pokazali posamezniki. Zasluženo smo napredovali, saj smo bili boljši in si bolj želeli uspeha. Spisali smo zgodovino, a se ne bomo ustavili, saj si želimo še več," je dejal Joao Henriques in pojasnil, da se je mirnosti med tekmo naučil med službovanjem v Savdski Arabiji.

Jaka Gasar

Gol prejeli naivno kot otroci

Neuspeh v kvalifikacijah za ligo prvakov je bil velik šok za Ludogorec, ki bo tekmovanje nadaljeval v kvalifikacijah za evropsko ligo. Tragični junak je bil kapetan Kiril Despodpov, ki je po odlični igri v 101. minuti zastreljal enajstmetrovko za podaljšek. Trener Ivajlo Petev, ki zaradi trenerskega dela v Dinamu Zagreb in selektorskega v BiH odlično govori hrvaško, je športno priznal poraz: "Olimpija je bila boljša v prvem polčasu, v drugem je bila tekma odprta s priložnostmi na obeh straneh. Drugi gol smo prejeli kot naivni otroci. Zaradi pomanjkanja zbranosti smo imeli težave ob prekinitvah. Napredovanje smo zapravili na prvi tekmi v Razgradu. Poraz je za nas šok, a smo za vse krivi sami, saj smo Olimpiji omogočili, da je bila videti dobro. Izid se zapiše, igra se izbriše. Čestitke Olimpiji za zmago in veliko uspeha v nadaljevanju!"

Jaka Gasar

V Ljubljani zdaj trepetajo pred kaznijo, ker so navdušeni navijači v ekstazi po zmagi množično vdrli na igrišče. Kakšna jih bo doletela, bo odvisno od poročila delegata Paula Tompkinsa iz Anglije, ki med tekmo ni bil na tribuni, ampak vseskozi ob igrišču. Ko so lani navijači Eintrachta iz Frankfurta po uvrstitvi v finale evropske lige vdrli na igrišče, je moral klub plačati 80.000 evrov in prejel pogojno kazen dveh tekem pred praznimi tribunami za obdobje dveh let. Bolgarski mediji so se razpisali tudi o tem, da mora Uefa kaznovati Olimpijo zaradi žaljivih vzklikov navijačev na račun Bolgarov in žaljenja na rasni osnovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta