Trener Rogliča: Primož je dober, ni pa izjemen

Uroš Gramc Uroš Gramc
10.03.2024 19:26

Zasavec je v dresu nemške ekipe Bora-Hansgrohe debitiral z zanj skromnim desetim mestom na dirki Pariz-Nica, ki jo je predlani dobil. Kaj je šlo tokrat narobe, je poskušal pojasniti njegov trener Marc Lamberts

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A.s.o.

Kolesarji ekipe Visma-Lease a Bike so dobili obe preizkušnji svetovne serije, ki sta bili na sporedu ta teden, Jonas Vingegaard od Tirenskega do Jadranskega morja in Matteo Jorgenson Pariz-Nica. Primož Roglič je v novem dresu debitiral predvsem bolj skromno kot so z dirko opravili njegovi nekdanji moštveni kolegi. Dirko proti soncu, ki jo je predlani dobil, je končal na zanj skromnem desetem mestu.

Zakaj skromnem? Ker je v zadnjih petih sezonah na tedenskih dirkah serijsko zmagoval. Prvi ni bil le, če mu je to preprečila "višja sila". Predlani je na Baskiji končal "zgolj" kot osmi zaradi poškodbe mišice, na dirki Pariz-Nica je pred tremi leti po treh etapnih zmagah in rumeni majici v zadnjem dnevu zdrsnil na 15. mesto zaradi treh padcev, po Dofineji pred štirimi leti pa je predčasno zaključil prav tako zaradi stika z asfaltom. Lani in leta 2019 je imel brezmadežno statistiko 3/3, skupno pa je v tem obdobju slavil na kar dvanajstih dirkah. 

epa11209295 Slovenian Primoz Roglic of Bora Hansgrohe team in action during the 7th stage of the Paris-Nice cycling race over 104km from Nice to La Madone d'Utelle, France, 09 March 2024. EPA/SEBASTIEN NOGIER
Sebastien Nogier

A očitno je za Zasavca moral priti tudi tak dan. V osmi in zadnji, izjemno eksplozivni etapi s startom in ciljem v Nici, v kateri je bilo veliko dežja in praktično nič ravnine, se je mučil že na Col d'Eze, ki bo julija del zaključnega kronometra letošnjega Toura, čez Col des Quatre Chemins (oba sta bila kratka in strma) proti cilju pa je povsem popustil in ciljno črto prečkal sam na 17. mestu, več kot štiri minute za zmagovalcem etape Remcom Evenepoelom ter Jorgensonom, ki sta deklasirala konkurenco in se veselila prvih dveh mest tudi v skupnem seštevku. 

"Zagotovo sem prišel z zmagovalno miselnostjo, v nasprotnem primeru me ne bi bilo, vendar nam ni uspelo. Drugi cilj je bil intenzivno dirkati, kar sem dobil. To je bila moja prva dirka v sezoni in očitno potrebujem nekaj tekmovalnega ritma. Mislim, da je to vseeno dober temelj za naprej. Dobra novica je tudi, da je še veliko prostora za napredek," je dejal Primož Roglič in izpostavil, da jih v ekipi Bora-Hansgrohe čaka še nekaj dela, da se uigrajo: "Da vozimo skupaj, da smo kot ekipa in se navadimo drug na drugega. Precej je novih stvari, moramo si dati čas."

"Primož je dober, ni pa izjemen," pa je za nizozemske medije dejal njegov trener Marc Lamberts: "Kar se tiče številk, je na enakem nivoju kot v preteklih letih v tem obdobju." Veliko (preveč) je Bora-Hansgorhe izgubila že v moštvenem kronometru v tretji etapi, toda ne zaradi Kisovčana. "Tako je zgolj videti. To je bila ena njegovih najboljših predstav v 32 minutah, šel je hitro in zagotovo ne slabo." Da ni blestel povsem ob koncu, je več razlogov. "Zadnji dve etapi mu nista ustrezali. V soboto je bilo težko narediti kakršnokoli razliko, če je imela komaj dva tisoč višincev, nedelja pa je bila bolj za kolesarje za klasike. Na tej trasi je pred tremi leti izgubil dirko. Leto kasneje mu je uspelo, vendar s pomočjo Wouta van Aerta, ki ima 78 kilogramov in se boljše obnese na takšnih vzponih. Pa še slabo vreme ni za Primoža," je dejal njegov trener, ki ga najboljše pozna, saj je z njim preživel vseh osem let v nizozemskem klubu. 

Rolf Aldag se zaveda, da ne bo lahko ujeti Pogačarja, Evenepoela, Vingegaarda: "Ampak po to gremo." 
Andreas Hartmann

Rogliču je treba pustiti čas, da se navadi na novo okolje, sporoča Lamberts: "Vse je novo zanj, sotekmovalci, oprema, prehrana, vse tudi zunaj kolesa ... Na to se ne navadiš s tleskom prstov." A časa ni na pretek, do poletja bo treba ujeti Pogačarja, Vingegaarda, Evenepoela. "Ne bo lahko in tega se zavedamo, ampak po to gremo," je povedal športni direktor nemške ekipe Rolf Aldag, ki Zasavca v ogenj naslednjič pošilja že čez tri tedne, 1. aprila se začne šestdnevna dirka po Baskiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta