"Tudi če zadene Jan Oblak, samo da gremo naprej"

Miha Dajčman Miha Dajčman
16.11.2023 20:50

Slabi dve uri je trajal let naše izbrane vrste z Brnika v Köbenhavn, na katerem so zapeli predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz sončne Slovenije je naša nogometna reprezentanca priletela v mrzli Köbenhavn.
Miha Dajčman

Nogomet se je vrnil na slovenski športni zemljevid, je danes zadovoljno dejal selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek. "Povsem zasluženo. Z generacijo, ki je unikatna, posebna, svoja. Prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe. To od njih tudi zahtevam. Organizacija, red, disciplina," je povedal Mariborčan. Red so na Brniku odgovorni za logistiko in organizacijo poti z reprezentančnim čarterjem zahtevali prav od vseh. "Vsi ostali potniki morajo biti v letalu pred nogometaši," nam je bilo sporočeno. S člani reprezentance tako nismo imeli stika, je bil pa v ločenem letališkem avtobusu s predstavniki medijev in gosti častni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl. Aktualni predsednik Radenko Mijatović, ki je prav danes praznoval 60 let, je bil v družbi nogometašev in članov strokovnega štaba.

Po pol ure leta je mirno vzdušje prekinilo sporočilo iz zvočnikov. "Tokrat se ne javljamo s podatki o letu, ampak iz drugega razloga. Ponosni smo, da lahko peljemo slovensko reprezentanco na tako pomembno tekmo, želimo si polnega izkupička. V veselje mi je, da v osebnem imenu, v imenu posadke in NZS zaželim predsedniku NZS vse najboljše," je dejal pilot. Njegovim besedam sta sledila aplavz in pesem Vse najboljše. Mijatoviću so ob tem izročili dres reprezentance s številko 60. "Prijetno sem presenečen. Dobil sem lepo darilo. Prepričan sem, da bom dobil še eno, za katero boste poskrbeli vi," je v letalu dejal predsednik zveze. Kakšno darilo je imel v mislih, smo ga vprašali v Köbenhavnu, kamor je reprezentanca prispela malo pred 19. uro. "Zaželel sem si tisto najbolj pomembno, to je uvrstitev na evropsko prvenstvo," nam je povedal. Veliko darilo lahko dobi že jutri, z zmago pred skoraj 40 tisoč gledalci v Köbenhavnu se lahko Slovenci že uvrstijo na Euro 2024.

Radenko Mijatović si je za jubilej zaželel Eura.
Miha Dajčman

600 slovenskih navijačev

V živo si bo tekmo na stadionu Parken ogledalo 600 privržencev slovenske izbrane vrste. Nekaj jih bo na Dansko potovalo s čarterjem z Brnika jutri ob 9. uri, večina se je na pot podala v lastni režiji. "To, da nam je uspelo vrniti navijače, je sijajno. Veliko priznanje za naše delo. Velika zahvala vsakemu, ki bo prišel. In tudi tistim, ki so bili ob nas že na prejšnjih tekmah in so poskrbeli, da so Stožice postale slovenska trdnjava. Dobri rezultati so za nami. Če pa v teh časih s tabo na tako oddaljeno gostovanje odpotuje 600 ljudi, je to vsekakor dodaten motiv za fante," je prepričan Kek, ki ima v svoji ožji ekipi Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja, s katerima se je na veliko tekmovanje uvrstil pred 14 leti. "Jasno je, da je dobro, če ti v takem položaju kdo lahko pomaga z izkušnjami, ampak to je zdaj druga skupina karakterjev. Takšnih fantov slovenski nogomet še ni imel. Razmišljajo na svoj način. Vesel sem, ko spremljam njihove izjave. Vidim določeno mero samozavesti, a tudi spoštljivosti," je bil hvale svojim varovancem poln Kek, ki bo jutri Slovenijo vodil na 98. tekmi.

So slovenski nogometaši kaj nestrpni pred zadnjima tekmama v kvalifikacijah? "Zagotovo smo vsi malo nestrpni, ampak uživamo v teh dneh. Prišli smo v položaj, ki smo si ga želeli na začetku kvalifikacij. Vse je v naših rokah. Zagotovo pa ne bo enostavno, tudi Danci imajo svoje načrte. Ampak ob naši dobri tekmi in kakovosti, ki jo premoremo, se lahko nadejamo dobrega rezultata," pravi Andraž Šporar, ki se veseli igranja pred nabito polnimi tribunami.

Slovenci se lahko na Euro uvrstijo že pred začetkom dvoboja z Danci, ob 16. uri se bo namreč začel dvoboj Kazahstana in San Marina. Zmaga nogometnega malčka, ki je malo verjetna, bi pomenila, da sta Danska in Slovenija že na Euru. "Zagotovo bi si želeli zmage San Marina, a gledamo nase. Pred nami je fantastična tekma, in tudi če bi San Marino zmagal, bi si vseeno želeli iztržiti šest točk na zadnjih dveh tekmah," je odločen Šporar. Ljubljančanu je vseeno, kdo bo dosegel zmagoviti gol za Slovenijo: "Tudi če zadene Jan Oblak, samo da gremo naprej."

Miha Dajčman

Izkušeni Jasmin Kurtić izžareva mirnost. "Ne delamo drame, delamo, kakor smo delali doslej. Mislim, da mora biti pristop kot na vsaki tekmi, v tem primeru bo tudi izid na naši strani," pravi 34-letni vezist, ki bi ob poškodbi Timija Maxa Elšnika lahko dobil več minut kot na zadnjih tekmah. Kurtić se zaveda, da bodo morali Slovenci proti Dancem igrati taktično disciplinirano in brez nihanj, hkrati pa poudarja, da so reprezentanti zdaj res skupina na najvišji ravni, ki se trudi in si pomaga. "Smo zelo blizu, tega se zavedam, te priložnosti ne smemo izpustiti iz rok. Ampak če hočemo nekaj narediti, moramo to narediti skupaj," še pravi Kurtić in doda, da bo to zanj ena najpomembnejših tekem v karieri.

Dež, veter in mraz

V primeru poraza na Danskem in zmage Kazahstana proti San Marinu bodo imeli Slovenci novo priložnost za preboj na Euro 2024 v ponedeljek, ko bodo ob 20.45 gostili Kazahstance. Takrat bi za uvrstitev na prvenstvo v Nemčijo zadostovala že točka.

Ob pristanku nas je nocoj v Köbenhavnu pričakala temperatura malo nad lediščem, ob sunkih vetra in pršenju dežja pa je bil občutek hladu še večji. Takšno vreme je v danski prestolnici napovedano tudi za nocoj. Se kdaj navadiš takšnega vremena, je novinarski kolega vprašal srbskega voznika avtobusa, ki nas je peljal do hotela. "Nikdar," je odvrnil ta in dodal, da si želi, da Slovenija premaga Dance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta