Uefa kaznovala Demirala zaradi spornega slavja od golu

STA, A.L.
05.07.2024 13:39

Evropska nogometna zveza (Uefa) je po preiskavi proti turškemu reprezentantu Merihu Demiralu tega kaznovala s prepovedjo nastopa na dveh tekmah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Gol je proslavil s tako imenovanim volčjim pozdravom. Uefa je sporočila, da gre za neprimerno obnašanje 26-letnika.

Demirala tako ne bo v Berlinu na sobotni četrtfinalni tekmi proti Nizozemski in tudi ne na polfinalni, če se bo njegova ekipa tja uvrstila.

Po svojem drugem golu v Leipzigu 2. julija je Demiral z obema rokama oblikoval znak in simbol "Sivih volkov" ob zmagi z 2:1 v osmini finala proti Avstriji. Podporniki desničarskega ekstremističnega gibanja Ülkücü, ki ga nadzoruje Zvezni urad za varstvo ustave v Nemčiji, so znani kot Sivi volkovi. V Turčiji je skrajna nacionalistična stranka MHP njen politični predstavnik in partner v zavezništvu z islamsko konservativno stranko AKP predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Demiral je pojasnil, da je tak način praznovanja povezan z njegovo turško identiteto. Aktivisti za človekove pravice so tak način proslavljanja kritizirali.

Uefa je sporočila še, da je kaznovala angleško zvezo z 10.000 evri kazni zaradi nešportnega obnašanja njenih navijačev, z dodatnimi 1000 evri zaradi prižiganja bakel, angleški reprezentant Jude Bellingham pa bo moral zaradi nešportnega obnašanja plačati 30.000 evrov, obenem pa je dobil pogojno kazen prepovedi nastopanja na eni tekmi v dobi leta dni. Vse omenjeno se je zgodilo na tekmi Anglije in Slovaške 3. julija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta