Urška Žigart po neuvrstitvi v olimpijsko ekipo z dvignjeno glavo, selektor pa pojasnjuje ...

ŠR
09.07.2024 17:38

Da so nekatere bitke izgubljene, preden se sploh začnejo, je po objavi potnikov v Pariz ugotovila trenutno najboljša slovenska kolesarka. Primož Roglič se olimpijskemu nastopu še ni odpovedal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Žigart (v sredini) je aktualna državna prvakinja, v Parizu pa bo nastopila Urška Pintar (levo).
Uroš Gramc

Odločitev selektorja slovenske ženske kolesarske reprezentance Gorazda Penka, ki je v ekipo za cestno dirko na olimpijskih igrah uvrstil Eugenio Bujak in Urško Pintar, je dvignila veliko prahu. Številne je zmotilo, da v Parizu ne bo nastopila Urška Žigart, aktualna državna prvakinja tako v cestni dirki kot v vožnji na čas in na lestvici mednarodne zveze UCI s 113. mestom najvišje uvrščena Slovenka. "Veliko je stvari, ki bi jih lahko napisala, a raje z dvignjeno glavo pišem svojo zgodbo. Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile," se je po objavi potnikov v Pariz na instagramu odzvala Urška Žigart, ki trenutno tekmuje na ženski različici dirke po Italiji (današnjo etapo je končala na 25. mestu, v skupnem seštevku pa je 21.), podprl pa jo je tudi njen partner in prvi kolesar sveta Tadej Pogačar.

Z izjavo za javnost so se odzvali v Kolesarski zvezi Slovenije (KZS). "Vodstvo oziroma predsedstvo KZS in tudi Olimpijskega komiteja Slovenije nimata vpliva na izbor reprezentanc, ki bosta zastopali Slovenijo na olimpijskih igrah v Parizu. Izbor reprezentančnih tekmovalk in tekmovalcev je v popolni pristojnosti selektorjev, je pa njihova odgovornost, da izberejo najboljše," so med drugim zapisali.

Zakaj je prednost pred Žigartovo dobila 38-letna Urška Pintar, je za Sportklub pojasnil Gorazd Penko"Razlogi so objektivni in subjektivni. Pod objektivne spada prvič proga v Parizu, ki bolj ustreza Pintarjevi kot Žigartovi. Drugič, Urška Žigart na enodnevnih dirkah svetovne serije ali svetovnega prvenstva nikoli ni končala med najboljšo trideseterico. Tretjič, Urša Pintar je lani slovenski reprezentanci privozila največ UCI točk. Četrtič, ko so bile letos edinkrat vse slovenske predstavnice na isti dirki svetovne serije v Italiji, je bila Urša Pintar najboljša od trojice Pintar-Žigart-Špela Kern," je dejal selektor.

Na cestni dirki bosta tako Slovenijo zastopali Urška Pintar in Eugenia Bujak, slednja bo vozila tudi v vožnji na čas. V moški konkurenci bo na kronometru nastopil Jan Tratnik, v ekipi za cestno dirko pa so ob Idrijčanu še Tadej Pogačar, Luka Mezgec in Matej Mohorič. A na KZS poudarjajo, da ta seznam še ni dokončen. Eno od štirih mest bi lahko dobil Primož Roglič, Zasavec pa je za Val 202 napovedal, da bo odločitev o nastopu v Parizu sprejel po koncu dirke po Franciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta