V Wimbledonu se bo letos delilo veliko milijonov, a nič točk

Aleš Mišič Aleš Mišič
27.06.2022 06:00

Novak Đoković bi s četrtim zaporednim naslovom rešil slabo sezono, Iga Swiatek pa bo poskušala dokazati, da je lahko najboljša tudi na travi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Bedene se je letos prebil do tretjega kroga Roland Garrosa in naletel na srbskega asa.
Reuters

Začetek najstarejšega turnirja za grand slam, gre že za 135. izvedbo največjega turnirja na travi, lahko danes v Wimbledonu pokvari le vreme. Napoved je še kar obetavna, saj močnejšega dežja naj ne bi bilo, možna pa je kakšna ploha, česar pa so Londončani tako in tako vajeni.

Edini teniški grand slam na travi in tretji turnir velike četverice v tem letu bo brez ruskih in beloruskih igralcev in igralk, ker so jim zaradi sankcij britanske oblasti odvzele pravico nastopa. Prav zato letos teniški združenji za moške (ATP) in ženske (WTA) ne bosta delili točk, bo pa kljub temu na voljo veliko denarja, ki ga bosta razdelili za nagrade. Nagradni sklad znaša 40,35 milijona funtov oziroma 47 milijonov evrov. Zmagovalca v posameznih konkurencah bosta prejela 2,34 milijona evrov, poraženca v finalu pa polovico manj.

Zaradi ruske vojaške ofenzive na Ukrajino bo moral Wimbledon letos izpustiti Rus Danil Medvedjev, ob njem pa med drugimi še rojaki Andrej Rubljev (8. na lestvici ATP), Karen Hačanov (22.), Aslan Karačev (43.) ter rojakinje Darija Kasatkina (13. na lestvici WTA), Veronika Kudermetova (22.), Jekaterina Aleksandrova (28.) ter od najboljših še Belorusinji Arina Sabalenka (6.) in Viktorija Azarenka (20.). Glavni zvezdniki bodo Novak Đoković, Rafael Nadal in Serena Williams, ki se po enoletnem premoru zaradi poškodb pri 40-ih letih vrača v London s posebnim povabilom organizatorja.

Vse nared za finale velikih

Zaradi odsotnosti prvo- in drugouvrščenih igralcev na svetu, Medvedjeva in Alexandra Zvereva, ki si je pred enim mesecem v Parizu poškodoval gleženj, je prvi nosilec Novak Đoković, drugi pa Rafael Nadal. Do njunega medsebojnega dvoboja bi zato lahko prišlo šele v finalu. Kljub slabi prvi polovici sezone 35-letni Beograjčan velja za prvega favorita turnirja, saj je dobil zadnje tri travnate grand slame. Predlani Wimbledona zaradi pandemije ni bilo. Španca kljub zmagi v Parizu zaradi težav s stopalom teniška javnost ne postavlja v vlogo največjega favorita, a ga niti slučajno ni odpisala. Italijan Mateo Berettini se na travi odlično znajde, osvojil je tako turnir v Stuttgartu kot v Queen'su, na specifični podlagi pa je dobil kar 20 od zadnjih 21 dvobojev, zato bo močan italijanski adut.

V moški konkurenci bo zaradi zaščitenega rankinga nastopil tudi edini Slovenec Aljaž Bedene. To bo najverjetneje njegov zadnji grand slam na travi, saj je Ljubljančan napovedal, da bo konec leta končal tekmovalno kariero. V ženski konkurenci bo Slovenija imela Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan. Lani je Juvanovo na poti do četrtega kroga ustavila Coco Gauff. Zidanškova, za katero je bilo leto 2021 leto sprememb in največjega uspeha, polfinala Roland Garrosa, na travi doslej ni blestela. Lani se je zaradi ljubezni preselila na Obalo in v začetku leta prekinila sodelovanje z dolgoletnim trenerjem Zoranom Krajncem. Ptujčan se je nato preselil v ekipo Juvanove, potem ko se je ta pred Wimbledonom razšla s trenerjem Philippom Dehaesom.

Najtežji žreb za Juvanovo

Aljaž Bedene se bo v uvodnem dvoboju pomeril z nemškim kvalifikantom Maximilianom Martererjem, Kajo Juvan čaka Beatriz Haddad Maia, Tamara Zidanšek pa je za tekmico dobila Panno Udvardy iz Madžarske. Najtežji žreb je dobila Juvanova, saj je 26-letna Brazilka, 29. igralka na lestvici WTA, ta mesec zmagala na pripravljalnih turnirjih na travi v Nottinghamu in Birminghamu.

Na stavnicah je Gauffova zelo visoko med tistimi, ki bi lahko ogrozile vladavino Poljakinje Ige Swiatek. Obe sta v Wimbledonu najdlje prišli do četrtega kroga, če pa bi bil edino merilo njun letošnji finalni dvoboj v Parizu, pa bi bila Američanka tudi v Londonu praktično brez možnosti za uspeh proti Poljakinji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta