(VEČER NA EURU) Matjaž Kek po (veliki) točki proti Danski: Na drugem in tretjem velikem tekmovanju bo drugače

Slovenska nogometna reprezentanca je uspešno opravila svojo uverturo v Euro 2024, zgodnje vodstvo Danske je ni prestrašilo, prva točka je na računu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"S prve" je tresnil Erik Janža za izenačujoči gol. Foto Reuters
Reuters

Pa je mimo. Slovenska nogometna reprezentanca je po skoraj četrt stoletja doživela novo premiero na evropskem prvenstvu. Ne le doživela, tudi veliko vlogo je imela. Na tekmi proti Danski je iztržila točko za remi 1:1. Veliko točko, ki pa bi se lahko spremenila v še kaj več. "Tekma dveh različnih polčasov. Ko potegnem črto, je rezultat realen. Preveč rešpekta v prvem polčasu, v drugem, ko smo se osvobodili pritiska velikega tekmovanja, smo bili videti veliko bolje. Tekma je pokazala, koliko prostora za napredek je. Fantom čestitam, v tej sijajni kulisi so opravili svoje delo," je v prvem komentarju ugotovil selektor Slovenije Matjaž Kek.

Po tekmi danski navijači niso bili več tako optimistični kot pred njo. Že na vlaku na poti do Stuttgart Arene so prepevali. "Vier null", štiri nula, je bila njihova napoved. No, nič manj optimistični niso bili Slovenci. Že res, da je bilo rdeče morje na tribunah obširnejše od tistega v belih in modrih odtenkih s kar precej primesmi zelene, a Slovence se je slišalo. Kako se jih ne bi? Rekord je padel. Stuttgart je že postal prizorišče najbolj množičnega slovenskega navijaškega romanja v tujino.

Eriksen uresničil napoved 

Kek je na igrišče poslal preverjene moči, uigrano enajsterico, ki se je izoblikovala v kvalifikacijah. Z eno izjemo. Na položaj osrednjega branilca je ob Jaki Bijolu postavil Vanjo Drkušića. Hitro je postalo jasno, kakšno zadolžitev je dobil član ruskega Sočija. Spremljal je prvega danskega golgeterja Rasmusa Hojlunda, ko sta zamenjala strani, pa se je prilepil na hrbet Jonasu Windu. Delovalo je dovolj dolgo, da je bil vsaj prvi danski nalet ustavljen. Ko so Slovenci zadihali, celo pokazali, da so lahko tudi oni nevarni v napadu, pa se je zgodilo. Najprej je udaril Benjamin Šeško. In to kako! Iz obrata, s 25 metrov. Le nekaj centimetrov je zmanjkalo, da bi njegova granata zadela cilj. Že v naslednji akciji pa je zablestela evropska prvakinja iz leta 1992.

Christian Eriksen je izkoristil svojo priložnost.
EPA

Wind je s peto odložil žogo Christianu Eriksenu, izkušeni napadalni vezist je pobegnil naši obrambi in pred Janom Oblakom suvereno vse skupaj zaključil. V velikem slogu se je Eriksen vrnil na turnir, ki bi mu v zadnji izvedbi skoraj vzel življenje. Član Manchester Uniteda, ki je na otvoritveni tekmi v leto 2021 preloženega Eura 2020 doživel srčni zastoj, je že v 17. minuti podkrepil svojo napoved, da bo vse razen zmage razočaranje za Dansko. Ni zastonj Kek že vse od žreba skupin za Euro, v zadnjem tednu pa še posebej intenzivno, opozarjal na dansko kvaliteto, jo razglasil za eno od top 10 reprezentanc v Evropi. "Ne morem se znebiti občutka, kako naivno smo padli pri prvem golu, a tudi to je šola. Na drugem in tretjem velikem tekmovanju bo že drugače," je Mariborčan namignil, da z uvrstitvijo na Euro 2024 pravljica še ni dočakala konca.

Drugi polčas, drug obraz

Naša reprezentanca je sicer poskušala, iskala svoje priložnosti predvsem v protinapadih, a ko bi bilo treba zaključiti, se je nekje zalomilo. Slaba podaja, slab sprejem ali preprosto dobro posredovanje Dancev; pred odmorom Slovenija ni sestavila strela v okvir gola. V drugem delu pa se je na igrišču pojavila precej bolj pogumna ekipa. Blizu gola je bila v 66. minuti, ko je akcijo izpeljal tandem iz grškega Panathinaikosa. Andraž Šporar je pobegnil v protinapad, poslal predložek v kazenski prostor, Adam Gnezda Čerin je pravočasno skočil, a žogo poslal mimo vratnice.

EPA

V vlogi nesojenega strelca se je nekaj minut kasneje znašel še Šporar, podaje Erika Janže iz prostega strela iz dobrega položaja ni spremenil v izenačenje. Slovenija je postajala nevarna. Benjamin Šeško je tresnil še enkrat, še močneje in še bolj natančno kot v prvem polčasu. Zatresla se je vratnica. Pa se navijači iz vseh koncev Slovenije niso dolgo držali za glavo. Ni bilo časa. Po kotu, ki ga je iztržil Šeško, se je zgodilo rajanje. Prav nič se ni obotavljal Erik Janža, ko se je žoga odbila do njega, "s prve" je počil po njej. Dovolj močno in dovolj natančno, da je matiral Kasperja Schmeichla. Dobro, z zadnjico mu je malo pomagal Morten Hjulmand, a gol je bil povsem njegov. In slovenski! Prekmurec se je očitno specializiral za zadetke proti Danski, v kvalifikacijah je bil natančen že v Köbenhavnu.

Prekmurec je poskrbel za rajanje Slovencev v Stuttgartu.
EPA

"Ne morem več povedati o preobratu. Vse sem povedal. Samozavest! Videli so, da to ni nekaj, česar ne bi zmogli. Malo drugače smo se taktično dogovorili, dosti teh drugih žog je začelo prihajati k nam. Res je, da smo nekajkrat pustili malo preveč prostora, smo pa jih presenetili," o spodbudi med odmorom prvi mož slovenskega strokovnega štaba ni želel preveč razglabljati. Da lahko naredi še kaj več, kot da na sedmi tekmi proti Danski drugič ostane neporažena, je v finišu tekme nakazovala njegova selekcija. Šporar se je znašel v še eni priložnosti, mrežo je zatresel, a z zunanje strani. Ostalo je pri izenačenju, na dokaz, da Slovenija v Nemčiji ne bo le statistka, pa ni več treba čakati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta