(VEČER NA EURU) Matjaž Kek: Razočarani smo in ponosni hkrati, Slovenija si zasluži biti na EP

Slovenska nogometna reprezentanca na prizorišču našega največjega navijaškega romanja že imela osmino finala v žepu, Srbi pa so se vrnili v zadnji sekundi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le še en napad bi bilo treba zdržati, pa bi Slovenija dobila bratski derbi.
Reuters

Le še zadnji napad Srbov bi bilo treba zdržati, pa bi bilo najmanj tretje mesto v skupini C potrjeno, vrata v osmino finala Eura 2024 bi se na stežaj odprla. A nato se je zgodilo; slovenska nogometna reprezentanca je padla v zadnji akciji na tekmi, Srbija je po kotu v zadnji sekundi ujela remi 1:1.

"Poanta te tekme je, da je Slovenija še enkrat dokazala, da si zasluži biti na evropskem prvenstvu. Poanta je tudi, kako sta lahko šport in nogomet kruta. Prepričan sem, da bo ta ekipa enkrat to dobila vrnjeno. Odigrali smo borbeno, hrabro, pošteno tekmo v kulisi, ki bo šla v anale slovenskega športa. Na eni strani je razočaranje, na drugi ponos," je na prizorišču najbolj množičnega slovenskega navijaškega gostovanja - kar 20.170 Slovencev je bilo v Münchnu - dejal selektor Matjaž Kek

Reuters

Isti recept, drugačen začetek

Na iste adute kot proti Danski je stavil tudi tokrat, enajsterice, ki jo je poslal v ogenj v Stuttgartu, v Münchnu ni spreminjal. Selektor Srbije Dragan Stojković je uresničil napoved, v udarno postavo je umestil tudi kapetana Dragana Tadića, ki je po tekmi proti Angliji dejal, da bi moral igrati več, nato pa se je za svoje besede opravičil. Ustaljena enajsterica je bila na začetku tekme bolj aktivna od spremenjene. Slovenija je odločno krenila v derbi dveh nekdanjih jugoslovanskih republik.

Adam Gnezda Čerin se je podpisal pod prvo priložnost na tekmi. Najprej je odvzel žogo, nato pa sam zaključil s strelom z razdalje. Preveč po sredini, da bi presenetil vratarja Srbije Predraga Rajkovića. Kmalu zatem je v priložnost švignil še Jan Mlakar, se prebil mimo branilcev, si pripravil dovolj prostora za strel, a Rajković je bil na poskus z desne strani pripravljen.

Slovenija je v prvem polčasu pokazala več, Srbija pa ni bila nenevarna. Dvakrat je moral posredovati Jan Oblak. Najprej je slovenski kapetan brez večjih pretresov ustavil poskus Dušana Vlahovića z glavo, precej bolj pa se je moral potruditi, ko se je ob Žanu Karničniku do strela z bližine prerinil Aleksandar Mitrović. Pravočasno je Oblak krenil proti žogi, ustavil najnevarnejši poskus Srbije v prvem delu. Vmes pa je imela svoje trenutke Slovenija. Timi Max Elšnik, ki je tokrat začel precej bolj odločno kot proti Danski, je odslalomiral v kazenski prostor, zaključil z desnico, žoga pa je zadela vratnico. Odbitek je padel na nogo Benjaminu Šešku, ta je hitro sprožil, a je žogo poslal čez gol.

Odgovor s protinapadi

Zadetkov sicer ni bilo, je pa prvi polčas v Münchnu ponudil veliko dogajanja. V podobnem stilu se je nadaljevalo po odmoru, le da je v prvih minutah pobudo prevzela Srbija. Aleksandar Mitrović, ki je predlani v ligi narodov proti Sloveniji zadel tako na tekmi v Beogradu kot v Ljubljani, je bil tudi tokrat najnevarnejši mož orlov. Po Tadićevi podaji se je znašel sam pred golom, a je tudi ta dvoboj dobil Oblak.

Slovenija je na pritisk Srbije odgovorila s protinapadi. Uspešno. Ko je po kombinaciji s Petrom Stojanovićem z razdalje tresnil Benjamin Šeško, je bil Rajković še uspešen. V 69. minuti pa je tudi on klonil. Žan Karničnik je odpeljal Slovenijo v vodstvo. In to kako! Korošec je odvzel žogo pred slovenskim kazenskim prostorom, potegnil v protinapad, preigral branilca, vključil v akcijo Timija Maxa Elšnika, ga našel z natančno podajo v prostor, nato pa še ulovil njegov predložek pred gol in ob desni vratnici suvereno pospravil žogo v mrežo. Na tribunah je bilo glasno že pred tem, veselje Slovencev pa je sprožilo pravo ekstazo čustev med našimi navijači. "Ni vas dosti, ki verjamete, da lahko odigramo na res visokem nivoju, dostojnem evropskega prvenstva. Nekaj stvari bi morali odigrati bolje, dovolj je prostora za napredek, a ekipa je bila postavljena, da bi držala ritem 95 minut. Res smo ga držali. Tekma niti v enem momentu Slovenije ni postavila v podrejeni položaj," je o prikazanem dejal Matjaž Kek.

Na pet milijonov evrov so Celjani nastavili ceno za Žana Karničnika.
Reuters

"Srbi ne umrejo tako lahko"

V finišu tekme je Slovenija uspešno odbila napade Srbov, ki so se do izenačenja skušali dokopati z visokimi podajami v kazenski prostor. Do zadnjega kota. V kazenskem prostoru so se nagnetli vsi igralci, vključno z vratarjem Rajkovićem, Ivan Ilić je podal, rezervist Luka Jović pa se je prerinil do položaja za strel in z glavo natančno zaključil. "Srbi ne umrejo tako lahko. Ne predamo se, verjamemo do konca. Rezultat je prišel kot nagrada za to verovanje. Za mnoge je bila tekma končana, za nas pa ne. Težka tekma, to je EP, vsaka točka je pomembna. Enostavno nismo želeli sprejeti, da izgubimo proti Sloveniji. Zato je nagrada prišla," je po izenačenju žarel srbski selektor Dragan Stojković.

Reuters

Slovenija bo pot v izločilne boje iskala v Kölnu. V torek jo čaka dvoboj z Anglijo. "Danes smo lahko razočarani in ponosni, jutri moramo razmišljati o Angliji. Res so favoriti, a favoriti so bili tudi Danci in Srbi. Fantje, glavo gor, gremo se pripravit za Angleže," je svojim nogometašem sporočil Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta