(VEČER NA EURU) Slovenija pred uverturo proti Danski: Slabši spanec, navijaška evforija in kafanski športi

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.06.2024 12:37

Z dvobojem med Nemčijo in Škotsko se bo nocoj tudi uradno začel Euro 2024, v mislih slovenskih nogometašev pa so vse bolj nedeljski nasprotniki, Danci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogomet je osrednja tema v slovenski pripravljalni bazi v Wuppertalu, ni pa edina.
Marko Kovačevič

Vse bližje je. Nocoj se bo z otvoritveno tekmo med Nemčijo in Škotsko v Münchnu tudi uradno začelo evropsko prvenstvo v nogometu. Slovenska reprezentanca ima še dva dni časa, da se pripravi na festival 24 najboljših ekip v Evropi. V mislih selektorja Matjaža Keka in nogometašev je vse bolj Danska, nedeljska nasprotnica v Stuttgartu.

"Ne bi rekel, da je nervoza, saj vidite, da je v garderobi sproščeno. Komaj čakamo, da se začne. Dolgo smo se borili za to. Vse je pozitivno," o vzdušju v ekipi poroča branilec David Brekalo. "Meni se najbolj pozna zvečer. Malo dlje časa potrebujem, da zaspim. Pozitivna trema je tu, vzhičenost pred nedeljsko tekmo, malo adrenalina čutimo. Jaz vsak dan bolj," pa priznava napadalec Andraž Šporar.

Če kdo, on dobro ve, kako doseči gol proti Danski. Skoraj točno leto dni nazaj, v četrtem krogu kvalifikacij je v Stožicah premagal vratarja Kasperja Schmeichla. Lahko to ponovi? "Znam ponoviti, bil bi pa izredno vesel, če da gol kdo od soigralcev in bo rezultat 1:0 za nas," odgovarja 30-letni Ljubljančan. Da bi se kaj takega uresničilo, bodo morali svoje delo opraviti tudi branilci. "Poznamo vse njihove najmočnejše točke, Hojlunda, Hojbjerga … Približno vemo, kako bodo oni vstopili v tekmo, mi pa gledamo predvsem nase. Odkar smo se zbrali, delamo na svoji igri. Pomembno bo, kakšno sliko hočemo mi predstaviti na evropskem prvenstvu," ostre dvoboje s Skandinavci napoveduje Brekalo.

Marko Kovačevič

Iz kvalifikacijskih dvobojev z evropskimi prvaki iz leta 1992 in polfinalisti zadnjega Eura je Slovenija odnesla (le) eno točko. V Ljubljani se je končalo z remijem 1:1, v Köbenhavnu je bila Danska boljša z 2:1. "Tekma na Danskem ni realna. Hočeš, nočeš, smo vsi razmišljali o tekmi s Kazahstanom. Verjamem, da bo nedeljska tekma bolj podobna tisti v Stožicah, 50:50 bo, na koncu pa bo odločilo, kdo si bo bolj želel, kdo bo pobral več drugih žog, dobil več duelov. Če bomo to mi, imamo lepe možnosti za zmago," je prepričan Šporar.

Marko Kovačevič

V Stuttgartu se bo izbrana vrsta prvič soočila z navijaško invazijo. Številni Slovenci bodo odpotovali v Nemčijo. "Težko si to predstavljam, se pa veselim, da vidim. Lepo bo. Ne vem, koliko slovenskih navijačev bo v Nemčiji, upam pa, da se bodo tu zadržali vsaj še tri ali štiri tedne," se strelec 12 reprezentančnih golov že spogleduje z izločilnimi boji.

Nogomet je osrednja tema v slovenski pripravljalni bazi v Wuppertalu, ni pa edina. "Vsak dan uživamo v družbi, s soigralci in vsemi okoli reprezentance. Veliko aktivnosti imamo, je pa vsak dan govora o nedeljski tekmi, pa tistih proti Srbiji in Angliji. Vse bomo naredili, da ostanemo čim dlje v Nemčiji. Res lepa priložnost je. Zgodovinska," je vse skupaj na igrišče znova obrnil Šporar. No, poročilo o mojstrih drugih disciplin ni izostalo. "Če me spomin ne vara, je v pingpongu na vrhu Šeško. V balinčkih jaz, Jojo, Adam. Z naskokom. Za namizni nogomet težko rečem, ker nisem bil veliko tam. Pri Fifi pa, če si vzamem dan ali dva treninga, mi ne more nihče priti blizu," je samozavestno razložil. Da je v hotelu Das Vesper na voljo tudi pikado, smo opazili. "Pikada pa ne igram. To je kafanski šport," je poročilo izpustil Andraž Šporar.

Marko Kovačevič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta